Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020

Δέκα βήματα που σώζουν την καρδιά σας

Bookmark and Share

Μάθετε πόσο εύκολα και αποτελεσματικά μπορείτε να δώσετε δυνατούς παλμούς στη ζωή σας, με 10 απλά βήματα. Διαβάστε απλές συμβουλές που
ακολουθούν για μια υγιή καρδιά…








1. Διακόψτε το κάπνισμα. Είναι η πρώτη αιτία πρόκλησης στεφανιαίας νόσου. Ένα πακέτο τσιγάρα τη μέρα ισοδυναμεί με δεκαπλάσιο κίνδυνο εμφράγματος.

2. Το γρήγορο βάδισμα, η ποδηλασία ή το κολύμπι, μόλις για 20 λεπτά τη μέρα, βοηθάνε να υποχωρήσει η κακή χοληστερόλη κατά 30% μέσα σε διάστημα μόλις 2 μηνών.

3. Αλλάξτε το διαιτολόγιό σας. Μάθετε να τρώτε 5 μικρές μερίδες φρούτων και λαχανικών τη μέρα, αποφύγετε το λιπαρό κρέας και τα γαλακτοκομικά που είναι πλούσια σε λίπος. Αντικαταστήστε τα με πολυσακχαρίτες και μονοσακχαρίτες που θα βρείτε στο ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο, το καλαμποκέλαιο και τους ξηρούς καρπούς. Το φολικό οξύ που περιέχουν περιορίζει τον κίνδυνο εμφράγματος κατά 19%.

Ο χυμός φραγκοστάφυλου περιέχει φλαβονοειδή που θεωρούνται φυσικά καθαριστικά των αρτηριών. Τα φιστίκια ρίχνουν θεαματικά τη χοληστερόλη. Η μαύρη σοκολάτα «αραιώνει» το αίμα και προλαμβάνει τις θρομβώσεις. Και τέλος, ένα γκρέιπ φρουτ τη μέρα περιορίζει κατά 46% την στένωση των αρτηριών.

4. Ελέγχετε τακτικά τα επίπεδα της χοληστερόλης σας. Υψηλά επίπεδα κακής χοληστερόλης (LDL) συνδέονται με στεφανιαία νόσο, καθώς συνεπάγονται απόφραξη των αρτηριών.

5. Ελέγχετε τακτικά τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σας. Ο διαβήτης, ως γνωστόν, συνδέεται άμεσα με τις καρδιοπάθειες.

6. Περιορίστε την κατανάλωση αλατιού, καθώς το αλάτι μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή σας πίεση που οδηγεί σε εμφράγματα. Ελέγχετε τις ετικέτες των συσκευασμένων τροφίμων για την περιεκτικότητά τους σε αλάτι και φροντίστε να μην καταναλώνετε περισσότερα από 6 γραμμάρια τη μέρα.

7. Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ. Ενώ ένα ποτήρι κόκκινου κρασιού μπορεί να θεωρηθεί ωφέλιμο για την καρδιά σας, περισσότερα από 3 ποτήρια αλκοόλ τη μέρα είναι επιβλαβή.

8. Διατηρήστε χαμηλό σωματικό βάρος. Εάν είστε υπέρβαρος, ακόμη και 10% απώλεια βάρους έχει φανεί ότι ρίχνει αντίστοιχα τα επίπεδα της αρτηριακής σας πίεσης, αλλά και τις πιθανότητες να αναπτύξετε διαβήτη τύπου 2.

9. Φροντίστε να ελέγχετε το άγχος σας. Αν και το στρες δεν συνδέεται άμεσα με νόσους της καρδιάς, ο τρόπος διαχείρισής του μπορεί να αποβεί μοιραίος.

10. Επισκεφτείτε τον καρδιολόγο σας και ζητήστε του να υποβληθείτε σε πλήρη καρδιολογικό έλεγχο, περιλαμβανομένου και τεστ κοπώσεως, ειδικά εάν κάποια από τα μέλη της οικογένειάς σας είναι καρδιοπαθής. Γενικότερα, μετά την ηλικία των 40, ο κάθε ένας πρέπει να υποβάλλεται μία φορά το χρόνο σε τυπικό καρδιολογικό έλεγχο που περιλαμβάνει μέτρηση της πίεσης, του βάρους, αλλά και των επιπέδων χοληστερόλης.






0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.