Τετάρτη 11 Μαρτίου 2020

Μπορεί ο κορονοϊός να εξαπλωθεί από το φαγητό που τρώμε;

Bookmark and Share

Καθώς τα κρούσματα του κορονοϊού αυξάνονται διαρκώς πολλοί είναι αυτοί που ανησυχούν αν το φαγητό που τρώμε μπορεί να αποτελέσει μέσο για
την εξάπλωση του. Η HuffPost US, ήρθε σε επαφή με ειδικούς τόσο στον χώρο της Δημόσιας Υγείας όσο κ σε αυτόν των Υγειονομικών Υπηρεσιών.
Αν λοιπόν αναρωτιέστε αν είναι ασφαλές να τρώτε σε εστιατόρια ή αν κάποιες από τις τροφές πρέπει να τις αποφεύγετε, οι παρακάτω συμβουλές μπορεί να σας φανούν χρησιμές.Μπορεί ο κορονοϊός να εξαπλωθεί από το φαγητό;
Μέχρι στιγμής δεν έχουμε καμμία τέτοια ένδειξη, πως ο κορονοϊός μπορεί να μεταφερθεί από το φαγητό που τρώμε.
Οπως μάλιστα δήλωσε ο καθηγητής, του τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής, του Πανεπιστημίου North Carolina State, Μπέντζαμιν Τσάπμαν, «με τα μέχρι τώρα δεδομένα, γνωρίζουμε πως ο ιός μπορεί να μεταφερθεί μόνο από την αναπνοή. Συνεπώς, οι πιθανότητες εξάπλωσης του από το φαγητό, είναι μηδαμινές, όπως και σε οποιαδήποτε ιό γρίπης.

Υπάρχουν κάποιες τροφές που πρέπει να αποφεύγουμε να αγοράζουμε;
Καθώς δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να υποδεικνύει πως ο ιος μπορεί μεταφερθεί μέσω του φαγητού δεν υπάρχει λόγο να αποφεύγουμε συγκεκριμένες τροφές.
Αν υπάρχει κάτι που πρέπει να προσέχουμε είναι τα άτομα που βρίσκονται δίπλα μας στο σούπερ μάρκετ και φταρνιστούν, ενώ είναι φορείς.
Αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να σταματήσουμε να ψωνίζουμε τρόφιμα.

Είναι ασφαλές να τρώμε σε εστιατόρια;
Δεν υπάρχει λόγος να σταματήσουμε να τρώμε σε εστιατόρια. Ισχύει ότι και με τα σουπερ μάρκετ που αναφέραμε πριν. Αλλωστε αν ο κορονοϊός υπάρχει σε κάποια τροφή, αυτός θα καταστραφεί μέσα απο την διαδικασία του μαγειρέματος, δηλώνει ο καθηγητής του τμήματος, Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής, του Πανεπιστημίου Ruttgers, Ντον Σέιφνερ.
Επίσης αν κάποιος είναι άρρωστος είναι σχεδό σίγουρο πως δεν θα θελήσει να επισκεφθεί κάποιο εστιατόριο. Αρα και εδώ οι πιθανότητες εξάπλωσης του ιού είναι μηδαμινές.

Θα πρέπει να λάβουμε κάποια μέτρα όταν μαγειρεύουμε;
Το σημαντικότερο όλων, είναι το καλό πλύσιμο των χεριών, όπως και να μην μαγειρεύουμε αν εμφανίσουμε σημάδια του κορονοϊού.
Καλό θα ήταν να καθαρίζουμε και να απολυμαίνουμε τις επιφάνειες που μαγειρεύουμε ή τρώμε. Παράλληλα να διαχωρίζουμε τις ωμές από τις μαγειρεμένες τροφές, να προσέχουμε να τις βάζουμε στο ψυγείο. Ενα άλλο στοιχείο είναι η σωστή θερμοκρασία μαγειρέματος της εκάστοτε τροφής.

Χρειάζεται να γεμίσουμε τα ντουλάπια της κουζίνας μας με κονσέρβες;
Δεν είναι κακή ιδέα να υπάρχουν κονσέρβες στο σπίτι, χωρίς όμως να μας πίανει υστερία που θα μας κάνει να μετατρέψουμε το σπίτι μας σε μικρό σούπερ μάρκετ.
Ενας αριθμός που θα μας διευκολύνει να μην επισκεπτόμαστε σε τακτά χρονικά διαστήματα τα σούπερ μαρκετ, είναι ο ενδεδειγμένος, έτσι ώστε να μπορούμε να το καταναλώσουμε πριν την ημερομηνία λήξης, προτείνει, ο Εριν ΝτιΚάπριο, από το τμήμα Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου, UC Davis.

Να θυμόμαστε πως δεν πρέπει να πετάμε φαγητό στα σκουπίδια.
Πολίτες που ανησυχούν ότι πάσχουν από λοίμωξη του αναπνευστικού (πυρετό ή/και βήχα ή/και δύσπνοια) και ήρθαν σε επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα ή έχουν ιστορικό ταξιδιού σε πληττόμενες χώρες θα πρέπει να επικοινωνούν με τον ΕΟΔΥ στο τηλ. 210.52.12.054.
Δεν θα πρέπει να επισκέπτονται ιδιωτικά ιατρεία, εφημερεύοντα νοσοκομεία, εξωτερικά ιατρεία κ.λπ. Ο ΕΟΔΥ θα μεριμνήσει για την διακομιδή τους σε νοσοκομεία αναφοράς του κορονοϊού. Χρήσιμες πληροφορίες εδώ

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.