Σάββατο 21 Μαρτίου 2020

Πώς ξεχωρίζουμε την αλλεργία από τον κορονοϊό

Bookmark and Share


Την άνοιξη η συχνότερη αλλεργική οντότητα, όπως λένε οι αλλεργιολόγοι, είναι η αναπνευστική αλλεργία ανώτερου και κατώτερου αναπνευστικού συστήματος, δηλαδή η εποχική αλλεργική ρινίτιδα,
η αλλεργική επιπεφυκίτιδα και το αλλεργικό άσθμα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς η αυξημένη συχνότητα οφείλεται στην παρουσία γύρεων αεροαλλεργιογόνων φυτών στην ατμόσφαιρα. Την άνοιξη όμως εξακολουθεί να παρατηρείται αυξημένη νοσηρότητα του πληθυσμού όσον αφορά τις ιώσεις, τη γρίπη κ φέτος της λοίμωξης από τον κορωνοϊό, σύμφωνα με την πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρίας Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας Ζωή Δεμέστιχα. Η γνωστή αλλεργιολόγος αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η διάκριση της εποχικής αλλεργικής ρινίτιδας από λοίμωξη που οφείλεται σε κορονοϊό, βασίζεται στη συμπτωματολογία, που θα καθησυχάσει και θα βοηθήσει τον ασθενή να γνωρίζει σε ποιον ιατρό θα απευθυνθεί.

Εποχική αλλεργικη ρινίτιδα

Όπως επισημαίνει η κυρία Δεμέστιχα η εποχική αλλεργική ρινίτιδα διακρίνεται από την επαναληψιμότητα των συμπτωμάτων κάθε 'Ανοιξη. «Η αλλεργική φλεγμονή είναι άσηπτη φλεγμονή (δηλ δεν οφείλεται σε μικροβιακό παράγοντα) κ συνεπώς δεν υπάρχει πυρετός εκτός και αν υπάρχουν επιπλοκές όπως πχ παραρρινοκολπίτιδα ή άλλα».


Συμπτώματα αλλεργίας


Φτέρνισμα

Μπούκωμα ή καταρροή

Φαγούρα στη μύτη και στοματοφάρυγγα

Καταβολή δυνάμεων (συχνότερα από τη χρήση αντιισταμινικων σκευασμάτων)

Συχνά συνυπάρχει αλλεργική επιπεφυκίτιδα με κόκκινα, οιδηματώδη μάτια, υδαρείς διαφανείς εκκρίσεις, κνησμό, φωτοφοβία, δακρύρροια.

Όταν κάποιος πάσχει από αλλεργικό άσθμα παρουσιάζει την άνοιξη επίταση των συμπτωμάτων, βήχα, δύσπνοια, συριγμό, κάτι που ο αλλεργικός ασθενής όμως το γνωρίζει, εξηγεί η κ. Δεμέστιχα.


Λοίμωξη από κορονοϊό

«Όταν όμως η λοίμωξη προέρχεται από κορονοϊό, τα συμπτώματα όπως άλλωστε συνεχώς ακούμε αυτές τις ημέρες, είναι πυρετός, δύσπνοια, ξηρός βήχας, κακουχία, πόνοι σε αρθρώσεις-μυς, πονοκέφαλος και σπάνια διάρροια».

Όπως υπογραμμίζει η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας, η διάγνωση και η θεραπεία θα γίνει από τον ιατρό και ο καλύτερος σύμβουλος όσον αφορά την προσβολή από κορονοϊό είναι η ψυχραιμία και η παραμονή στο σπίτι για αποφυγή συνωστισμού και μετάδοσης του ιού. «Για αυτούς που παρουσιάζουν αλλεργικά συμπτώματα ο αλλεργιολόγος είναι ο ειδικός ιατρός που θα τους συμβουλεύσει θα τους υποβάλλει στις απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις και στην ορθή θεραπεία για την αντιμετώπιση και εξάλειψη της αλλεργικής ρινίτιδας».


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.