Κυριακή 22 Μαρτίου 2020

Μύθοι και αλήθειες για τα αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη

Bookmark and Share

Έχοντας όλη τη γεύση και το άρωμα του αναψυκτικού, αλλά με ελάχιστες ή μηδενικές θερμίδες, τα light αναψυκτικά φαίνονται τέλεια για όποιον θέλει να
προσέχει τη γραμμή και τη διατροφή του, σωστά; Δυστυχώς όχι, όπως μας λέει ο Άκης από τη CTfivepercent Nutrition Team. Μάλιστα, όπως επισημαίνει, πίνοντας συχνά αναψυκτικά «διαίτης», μπορεί τελικά το βάρος μας να αυξηθεί!

Γιατί; Διότι τα light αναψυκτικά, προκειμένου να είναι γλυκά χωρίς να περιέχουν ζάχαρη, είναι φορτωμένα με τεχνητές γλυκαντικές ουσίες και χημικά πρόσθετα. Αυτές οι ουσίες, με διάφορους τρόπους που μας αναλύει ο Άκης πιο κάτω, μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση βάρους, συσσώρευση λίπους, καθώς και άλλες ανεπιθύμητες συνέπειες στο σώμα μας.


Ας δούμε πως:

Οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες τα τελευταία περίπου 30 χρόνια έχουν γίνει δημοφιλή υποκατάστατα της ζάχαρης λόγω της χαμηλότερης περιεκτικότητάς τους σε θερμίδες

. Ένα κουταλάκι του γλυκού λευκή ζάχαρη περιέχει περίπου 11 θερμίδες. Τα κοινά αναψυκτικά περιέχουν περίπου οκτώ κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη. Σίγουρα αυτές οι θερμίδες που περιέχονται στα αναψυκτικά, μπορούν να εξαλειφθούν με την αντικατάσταση της ζάχαρης με τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Επιπλέον, ορισμένα είδη τεχνητών γλυκαντικών ουσιών έχουν παρόμοια γεύση με αυτή της ζάχαρης.

Ωστόσο:

Μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση του λίπους στην κοιλιά!

Αν και τα light αναψυκτικά έχουν ελάχιστες ή μηδαμινές θερμίδες, μπορούν ακόμη να ενοχοποιηθούν ότι παχαίνουν. Οι γλυκαντικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στα αναψυκτικά διαίτης μπορούν να ενεργοποιήσουν την έντονη επιθυμία για κατανάλωση ζάχαρης.

Τα light αναψυκτικά παραπλανούν τους γευστικούς κάλυκες (υποδοχείς της γλώσσας) που ανιχνεύουν τις γλυκές γεύσεις και μπορούν προκαλέσουν αύξηση της απελευθέρωσης ορμονών, όπως η ινσουλίνη. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η γλυκόζη να εισάγεται στα κύτταρα με γρηγορότερο ρυθμό και να αυξάνεται η επιθυμία για τρόφιμα που περιέχουν ζάχαρη. Οι γλυκαντικές ουσίες που περιλαμβάνουν τα αναψυκτικά light είναι συνήθως ασπαρτάμη, σουκραλόζη και ζαχαρίνη.

Επιπλέον, οι χημικές ουσίες δεν αφομοιώνονται σωστά στον οργανισμό και συμβάλλουν στην κατακράτηση υγρών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ο ρόλος της γκρελίνης

Πάμε τώρα στον μηχανισμό που τα light και zero αναψυκτικά καταστρέφουν τις προσπάθειές σας να χάσετε βάρος. Για να κατανοήσετε πως τα αναψυκτικά προωθούν την αύξηση του σωματικού σας λίπους, πρέπει να μάθετε για μια πρωτεΐνη που ονομάζεται Γκρελίνη.

Η Γκρελίνη είναι ένα πολυπεπτίδιο αποτελούμενο από 28 αμινοξέα, το οποίο συντίθεται κυρίως στο στομάχι (70%), καθώς και στον εγκέφαλο, στους μύες και στον λιπώδη ιστό. Η κύρια παρενέργεια αυτών των πεπτιδίων είναι αύξηση της πείνας.

Η Γκρελίνη ουσιαστικά αποτελεί την πιο ισχυρή ουσία αύξησης της πείνας και της όρεξης που παράγεται στο ανθρώπινο σώμα. Μόνη της δεν σας κάνει «χοντρούς», αλλά προάγει την αίσθηση αδάμαστης πείνας που θα σας κάνει να φάτε πολύ παραπάνω οδηγώντας τελικά στην αύξηση του σωματικού σας λίπους.

Τα επίπεδα της Γκρελίνης αυξάνονται σταδιακά μετά από κάθε γεύμα και όταν περνάει κάποια ώρα και φτάνουν σε ένα επίπεδο, ξεκινά πάλι το αίσθημα της πείνας. Όταν τρώτε, η παραγωγή της Γκρελίνης στο στομάχι σταματάει. Μόλις εισέλθει στον εγκέφαλο, η Γκρελίνη επιδρά με υποδοχείς στον υποθάλαμο προωθώντας το αίσθημα της πείνας. Συνδέεται άρρηκτα με ένα άλλο πεπτίδιο, την Λεπτίνη, η οποία παράγεται στα λιποκύτταρα.

Αν λοιπόν ένα αναψυκτικό δεν περιέχει ζάχαρη, πως προωθεί την αύξηση του λίπους;

Ακόμα και τα sugar-free αναψυκτικά προκαλούν έκκριση ινσουλίνης λόγω της πολύ έντονα γλυκιάς τους γεύσης (σκεφτείτε ότι κάποιες είναι x300 πιο γλυκές από την λευκή ζάχαρη). Η ινσουλίνη, όταν συνοδεύεται από πλεόνασμα θερμίδων, προωθεί την δημιουργία λίπους. Σύμφωνα με μια έρευνα η απάντηση πιθανώς να βρίσκεται στο πεπτίδιο που αναλύσαμε παραπάνω : την Γκρελίνη, η παραγωγή της οποίας σχετίζεται με την παρουσία ανθρακικού (CO2).

Επομένως, προς το παρόν η πιο ισχυρή ένδειξη σχετικά με την σχέση sugar-free αναψυκτικών και απόκτησης σωματικού λίπους είναι η παραπάνω.

Βλαβερές ουσίες

Εκτός από τις γλυκαντικές ουσίες, συχνά τα αναψυκτικά light περιέχουν και χρώμα καραμέλας (καραμελόχρωμα), το οποίο περιέχει την πολύ επιβλαβή για την υγεία ουσία 4-μεθυλιμιδαζόλη (4-methylimidazole ή 4-Mel) και μάλιστα, όπως έδειξε πρόσφατη μελέτη, σε ποσότητες που αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης πολύ επικίνδυνων ασθενειών.

Γενικότερα τα αναψυκτικά διαίτης έχουν συνδεθεί με αρκετές επιπλοκές στην υγεία, όπως παχυσαρκία, σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, υψηλή αρτηριακή πίεση αίματος, καρδιακές παθήσεις και μεταβολικό σύνδρομο.

Άρα, σε κάθε περίπτωση, αν λαμβάνετε την σωματική σας εικόνα και υγεία σοβαρά, το πιο ορθό θα ήταν να περιορίσετε στο ελάχιστο την κατανάλωση αναψυκτικών.

Τι εναλλακτικές έχουμε λοιπόν;

Για την αντικατάσταση των αναψυκτικών οι πιο υγιεινές επιλογές είναι οι φρέσκοι χυμοί φρούτων και λαχανικών, τα φυτικά γάλατα ή φυσικά... το νερό.

Δοκιμάστε να προσθέσετε αγγούρι, λεμόνι ή πορτοκάλι στο νερό ή προσθέστε ένα φακελάκι τσάι με άρωμα φρούτων ή οποιοδήποτε άλλο της αρέσκειας σας, αφήνοντάς το για λίγη ώρα στο νερό σας για περισσότερη γεύση.

Αν πίνετε αναψυκτικά για λόγους περιεκτικότητας σε καφεΐνη, προσπαθήστε να καταναλώσετε μια εναλλακτική πηγή καφεΐνης, όπως καφέ και τσάι.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι όλα τα παραπάνω αφορούν τα αναψυκτικά με ΤΕΧΝΗΤΕΣ γλυκαντικές ουσίες και όχι με εναλλακτικές φυσικές, όπως για παράδειγμα η Στέβια.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.