Κυριακή 19 Απριλίου 2020

Οι βλαβερές συνέπειες του αλκοόλ στον εγκέφαλο

Bookmark and Share

Η κατάχρηση αλκοόλ αποτελεί το σημαντικότερο τροποποιήσιμο παράγοντα κίνδυνου για την εμφάνιση άνοιας και ειδικότερα πρώιμης άνοιας.
Αυτό δείχνει νέα μελέτη, που
δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό The Lancet Public Health.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από περισσότερους από 1 εκατομμύριο ενήλικες, που είχαν διαγνωστεί με κάποια μορφή άνοιας. Συνολικά, καταγράφηκαν 57.000 περιστατικά πρώιμης εμφάνισης άνοιας, εκ των οποίων το 57% φάνηκε να αποδίδεται στη χρόνια υπερκατανάλωση αλκοόλ.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ως υπερκατανάλωση αλκοόλ ορίζεται η κατανάλωση άνω των 4-5 ποτών ανά ημέρα για τους άνδρες κ άνω των 3 ποτών ανά ημέρα για τις γυναίκες.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ισχυρή συσχέτιση της χρόνιας υπερκατανάλωσης αλκοόλ με τον κίνδυνο εμφάνισης πρώιμης άνοιας που βρέθηκε στην παρούσα μελέτη, δείχνει πως είναι πολύ σημαντικό να εφαρμόζονται έγκαιρα παρεμβάσεις για τη μείωση της κατάχρησης αλκοόλ, με στόχο τον περιορισμό της συχνότητας εμφάνισης της εν λόγω διαταραχής.

Επιπλέον, η χρόνια κατάχρηση αλκοόλ βρέθηκε να σχετίζεται και με άλλους παράγοντες κινδύνου ανάπτυξης άνοιας, όπως το κάπνισμα, η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, η κατάθλιψη και η απώλεια ακοής.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.