Τετάρτη 27 Μαΐου 2020

Τροφές που σταματούν τον χρόνο

Bookmark and Share

Στον ανθρώπινο οργανισμό εκτελείται μία φυσιολογική διαδικασία η οποία ονομάζεται οξείδωση. Κατά την διαδικασία αυτή παράγονται
ελεύθερες ρίζες οι οποίες χαρακτηρίζονται

από 2 αντίθετες δράσεις...από τη μία προστατεύουν τον οργανισμό από ιούς, παράσιτα και μικρόβια ενώ από την άλλη μεταλλάσσουν το DNA, καταστρέφουν υγιή κύτταρα, προκαλούν βλάβες στις πρωτεΐνες και στα λιπίδια των κυττάρων.Η διαταραχή στη ισορροπία μεταξύ ελεύθερων ριζών και αντιοξειδωτικών προκαλεί βιολογικές βλάβες κατά μία διαδικασία γνωστή ως «οξειδωτικό στρες».



Σχετικές πληροφορίες δίνει στο www.Life2day.gr η Αννά Κοκομπόμπο διαιτολόγος –διατροφολόγος Επιστημονικός συνεργάτης Meddiatrofi.



Ποια τα οφέλη από μία διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά;



Έρευνες που μελετούν το ανθρώπινο γονιδίωμα σημειώνουν ότι υπάρχει μία σύνθετη σχέση ανάμεσα στο γενετικό μας υλικό και τη διατροφή. Ωστόσο τα στοιχεία που διαθέτουμε μέχρι τώρα από μελέτες και έρευνες μας δίνουν σαφώς μία θετική αλληλεπίδραση μεταξύ αντιοξειδωτικών και υγείας. Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε αντιοξειδωτικά στοιχεία μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων, δρουν σε βάθος και συντελούν στην διατήρηση της καλής κατάστασης του δέρματος σε όλα του τα στρώματα με τρόπο τέτοιο ώστε να μπορούμε να μιλάμε για φυσική αντιγήρανση.



Τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά ή αλλιώς τροφές που σταματούν τον χρόνο



Φρούτα: Μούρα, μπλούμερις, βατόμουρα, πορτοκάλι, ρόδι, ακτινίδια, μήλα, πορτοκάλια, γκρέιπ φρουτ, κεράσια, δαμάσκηνα, αβοκάντο κα.



Λαχανικά: Λάχανο, σπανάκι, αγκινάρες, ντομάτα, πιπεριές, ρόκα, καρότα, μπρόκολο, κα.



Δημητριακά: Βρώμη και δημητριακά που περιέχουν βρώμη (μούσλι)



Φασόλια: Κόκκινα και μαύρα φασόλια



Ξηροί καρποί: Καρύδια, φιστίκια, αμύγδαλα, φουντούκια



Ποτά: Κόκκινο κρασί, πράσινο τσάι, καφές, χυμοί φρούτων



Καρυκεύματα: Γαρύφαλλο, κανέλα, πιπερόριζα (τζίντζερ), ρίγανη και κουρκουμάς.



Λίπη: Ελιές και ελαιόλαδο



Ψάρια: Λιπαρά ψάρια (σαρδέλες, γαύρος, σκουμπρί, σολομός, τόνος, πέστροφα κα)



Γλυκά: Μαύρη σοκολάτα



Μικρά μυστικά για αύξηση των αντιοξειδωτικών στα γεύματα



1. Βάλτε χρώμα στο πιάτο σας. Πολλά αντιοξειδωτικά είναι εύκολο να τα αναγνωρίσουμε από το χαρακτηριστικό τους χρώμα, όπως το βαθύ κόκκινο (κεράσια, ντομάτες, κόκκινες πιπεριές κα.), το πορτοκαλί του καρότου, το κίτρινο του καλαμποκιού, το μπλε – μωβ των blueberries, των μούρων και των σταφυλιών.



2. Προγραμματίστε τουλάχιστον δύο γεύματα την εβδομάδα με όσπρια, ως κύρια πηγή πρωτεΐνης. Είναι πολύ θρεπτικός ο συνδυασμός τους με ρύζι (π.χ. ρεβίθια με ρύζι)



3. Προγραμματίστε δύο γεύματα την εβδομάδα με ψάρι (κυρίως παχιά ψάρια), ως κύρια πηγή ω-3 λιπαρών οξέων που θεωρούνται ευεργετικά για την καταπολέμηση καρδιαγγειακών νοσημάτων.



4. Πειραματιστείτε γευστικά με τη σόγια, το χυμό cranberry, το αβοκάντο, το τζίντζερ, το μπρόκολο και τη καρύδα, που πιστεύεται ότι ανήκουν στις αντιγηραντικές υπερτροφές (superfoods)



5. Προσθέστε ξηρούς καρπούς στα γεύματά σας (στις σαλάτες, στις σούπες, στα δημητριακά και στις σάλτσες)



6. Βάλτε ποικιλία στη διατροφή σας. Κάθε τροφή περιέχει έναν ιδιαίτερο συνδυασμό αντιοξειδωτικών και ως εκ τούτου συνεισφέρει μοναδικά στην προστασία του ανθρώπινου οργανισμού. Κανένα τρόφιμο από μόνο του δεν περιέχει όλα τα απαραίτητα αντιοξειδωτικά. Κατ’επέκταση η ποικιλία στην διατροφή μας είναι σημαντική για την διατήρηση της καλής υγείας.
















0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.