Πέμπτη 21 Μαΐου 2020

Κινδυνεύετε αν δεν τρώτε αρκετά φρούτα και λαχανικά

Bookmark and Share

Τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία και είναι απαραίτητα για την πρόληψη μιας σειράς ασθενειών.Ο λόγος είναι ότι περιέχουν
πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά.Οι ειδικοί τονίζουν ότι η καθημερινή κατανάλωση επαρκών ποσοτήτων φρούτων και λαχανικών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων.Δείτε από τι κινδυνεύετε αν δεν τρώτε αρκετά φρούτα και λαχανικά:


Έλλειψη βιταμινών και μετάλλων: Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν ζωτικής σημασίας θρεπτικά συστατικά για την υγεία, μελέτες έχουν δείξει ωστόσο, ότι μόλις το 11% των ενηλίκων τρώνε καθημερινά τις συνιστώμενες ποσότητες, δηλαδή τρεις μερίδες λαχανικών και δύο μερίδες φρούτων. Η κατανάλωση λίγων ή καθόλου φρούτων και λαχανικών μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών με δυσάρεστες παρενέργειες.

Προβλήματα πεπτικού: Η απουσία φρούτων και λαχανικών από τη διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα του πεπτικού, όπως δυσκοιλιότητα, αιμορροΐδες και εκκολπωματίτιδα. Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν κυτταρίνη, η οποία αυξάνει το βάρος των κοπράνων, διευκολύνει τη διέλευσή τους και μειώνει τον χρόνο διέλευσης. Είναι επίσης πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες προλαμβάνουν τη δυσκοιλιότητα και διεγείρουν τους μύες της πεπτικής οδού. Μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ έδειξε ότι μια δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες, μειώνει το κίνδυνο ανάπτυξης εκκολπωματικής νόσου.

Αυξάνει ο κίνδυνος καρκίνου: Καμιά τροφή δεν μπορεί να σας προστατεύσει από τον καρκίνο, αλλά μια διατροφή πλούσια σε τροφές φυτικής προέλευσης, μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου. Τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν, όπως η βιταμίνη Ε, η βιταμίνη C και τα καροτενοειδή μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου προστατεύοντας τα υγιή κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες. Τα καροτενοειδή που υπάρχουν στο σπανάκι και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, καθώς και τα πορτοκαλί φρούτα, τις γλυκοπατάτες και τα καρότα, προστατεύσουν από τις κυτταρικές βλάβες και σχετίζονται με χαμηλότερα ποσοστά καρκίνου. Αντίθετα, η κατανάλωση πολλών λιπαρών τροφών συνδέεται με αύξηση του κινδύνου.

Πρόσληψη βάρους: Όσοι δεν τρώνε αρκετά φρούτα και λαχανικά, συνήθως τρώνε τροφές με πολλά λιπαρά, άρα και πολλές θερμίδες. Αμερικανική μελέτη έδειξε ότι οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι έτρωγαν λιγότερες μερίδες φρούτων και λαχανικών από όσους είχαν φυσιολογικό βάρος.

Κίνδυνος διαβήτη: Η αύξηση του βάρους συνδέεται με τον διαβήτη τύπου 2. Μελέτες έχουν δείξει ότι η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών και φρούτων μπορεί να μειώσει έμμεσα αυτόν τον κίνδυνο. Ειδικά η κατανάλωση πράσινων φυλλωδών λαχανικών, συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη. Αν πάσχετε από διαβήτη, τα φρούτα και τα λαχανικά βοηθούν στη ρύθμιση της γλυκόζης αίματος

Αύξηση της αρτηριακής πίεσης: Μια διατροφή πλούσια σε αλάτι και φτωχή σε φρούτα και λαχανικά συμβάλλει στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Αντίθετα, μια δίαιτα πλούσια σε λαχανικά και φρούτα, όπως η DASH, μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση, ακόμη και σε όσους πάσχουν από υπέρταση, με τρόπο εξίσου αποτελεσματικό με αυτόν που το κάνουν τα φάρμακα. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε κάλιο, ασβέστιο και μαγνήσιο και φτωχά σε νάτριο, γι’ αυτό μειώνουν την αρτηριακή πίεση.

Κίνδυνος καρδιακών παθήσεων: Λόγω της επίδρασής τους στην αρτηριακή πίεση, τα φρούτα και τα λαχανικά συμβάλλουν και στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού. Μελέτη έδειξε ότι όσοι έτρωγαν οκτώ ή περισσότερες μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά είχαν 30% λιγότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό σε σχέση με όσους έτρωγαν λιγότερες από 1,5 μερίδες. Ένας βασικός λόγος είναι ότι δεν περιέχουν χοληστερόλη.

Κατάθλιψη: Η διατροφή μπορεί να έχει επίδραση στη ψυχική υγεία. Ισπανική μελέτη έδειξε ότι όσοι έτρωγαν πολλά φρούτα και λαχανικά παρουσίασαν χαμηλότερα ποσοστά κατάθλιψης. Δεν είναι ακόμα γνωστό γιατί τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν αυτή την προστατευτική επίδραση στην ψυχική υγεία, πιθανολογείται όμως ότι οι ανεπάρκειες σε θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη Β5 (παντοθενικό οξύ) και Β6 μπορεί να είναι η αιτία της κατάθλιψης σε όσους δεν καταναλώνουν αρκετά από αυτά.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.