Δευτέρα 1 Ιουνίου 2020

Τα σπερματοζωάρια... γερνάνε μετά τα 35

Bookmark and Share

Όσο περνούν τα χρόνια μειώνεται η αναπαραγωγική ικανότητα των ανδρών «Μην το καθυστερείτε»… συμβουλεύουν τώρα οι επιστήμονες, τους άνδρες που
σκοπεύουν, κάποια στιγμή, να αποκτήσουν παιδιά… Και εξηγούν ότι,

όσο περνάνε τα χρόνια, τόσο μειώνεται η αναπαραγωγική ικανότητα των ανδρών.


Για πρώτη φορά, μάλιστα, προσδιορίζεται ότι η ηλικία των 35 είναι εκείνη κατά την οποία τα σπερματοζωάρια αρχίζουν να παίρνουν…την κάτω βόλτα.


Αν και οι επιστήμονες γνώριζαν ότι ο αριθμός των σπερματοζωαρίων και η γενικότερη ποιότητα του σπέρματος παίζουν ρόλο στην πιθανότητα σύλληψης, μέχρι σήμερα δεν υπήρχαν άμεσες ενδείξεις ότι η ηλικία του άνδρα έχει πρακτική σημασία.


Οι ενδείξεις όμως προέκυψαν έπειτα από μία εκτεταμένη επιδημιολογική μελέτη σε δείγμα 12.500 ζευγαριών που προσπαθούσαν να αποκτήσουν παιδί με κάποια μέθοδο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.


Η ανάλυση των στατιστικών στοιχείων αποκάλυψε ότι η πιθανότητα σύλληψης πέφτει όταν ο υποψήφιος πατέρας έχει ηλικία άνω των 35 ετών. Παράλληλα δε, αυξάνεται και ο κίνδυνος αποβολής. Και ενώ για τα έμβρυα που προέρχονταν από άνδρες ηλικίας κάτω των 30, η πιθανότητα αποβολής του εμβρύου ήταν περίπου 10%, για τα έμβρυα που προέρχονταν από σαραντάρηδες οι πιθανότητες αποβολής έφταναν ή και ξεπερνούσαν το 35%.


Όπως απέδειξε και η εργαστηριακή εξέταση των σπερματοζωαρίων, μετά την ηλικία των 35 εμφανίζονται βλάβες που εμποδίζουν την ανάπτυξη του εμβρύου.
0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.