Παρασκευή 5 Ιουνίου 2020

Ο καφές σύμμαχος της μνήμης

Bookmark and Share


Τη μνήμη ατόμων που πάσχουν από νευροεκφυλιστικές νόσους ή άνοια λόγω προχωρημένης ηλικίας, θα μπορούσε να ενισχύσει
η κατανάλωση καφέ χωρίς καφεΐνη, σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες.Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Όρους Σινά, στη Νέα Υόρκη, χορήγησαν σε ποντίκια που έπασχαν από διαβήτη τύπου 2, διατροφικά συμπληρώματα με ιδιότητες παρόμοιες με εκείνες του ντεκαφεϊνέ καφέ. Βέβαια η πάθηση αυτή δεν επιλέχθηκε τυχαία, αλλά γιατί είναι είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στον εγκέφαλο, προκαλώντας προβλήματα στη μνήμη και σε άλλες εγκεφαλικές διεργασίες.


Πέντε μήνες μετά το ξεκίνημα της θεραπείας, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, τα ποντίκια που λάμβαναν το συμπλήρωμα καφέ, εμφάνιζαν ελπιδοφόρα αύξηση των αρχικά χαμηλών επιπέδων σακχάρου στον εγκέφαλο, συγκριτικά με εκείνα που λάμβαναν εικονικά φάρμακα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης Δρ Giulio Maria Pasinetti, μετά τα ενθαρρυντικά αυτά αποτελέσματα, μπορούν να ακολουθήσουν δοκιμές και σε ανθρώπους.

Η κατανάλωση του καφέ, βέβαια, δεν συνιστάται για όλους, εξαιτίας του γεγονότος ότι συνδέεται με καρδιαγγειακούς κινδύνους, όπως είναι η υψηλή χοληστερόλη του αίματος και η υπέρταση, οι οποίες οδηγούν σε αυξημένο κίνδυνο για καρδιακή νόσο, εγκεφαλικό επεισόδιο, καθώς και πρόωρο θάνατο.

Αυτές οι αρνητικές επιπτώσεις αποδίδονται κατά κύριο λόγο στην υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη του καφέ. Παρ ‘όλα αυτά, τα ευρήματα των νέων στοιχείων, αποδεικνύουν ότι, ορισμένα από τα συστατικά του καφέ χωρίς καφεΐνη μπορούν ίσως να παράσχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία.

Το γεγονός ότι μελέτες δείχνουν πως τα πρώιμα συμπτώματα του Αλτσχάιμερ μπορούν να εντοπιστούν ήδη αρκετές δεκαετίες πριν από τη διάγνωση της νόσου, ενισχύει ακόμη περισσότερο την ανάγκη για την ανάπτυξη προληπτικών θεραπειών.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.