Τρίτη 14 Ιουλίου 2020

Τι συμβαίνει στον οργανισμό σου όταν πίνεις υπερβολικά πολύ νερό;

Bookmark and Share

Οι περισσότεροι από εμάς πρέπει να πίνουμε περισσότερο νερό. Υπάρχουν όμως και κάποιοι που πρέπει να πίνουν λιγότερο. Κι όμως μπορείς να το παρακάνεις με το νερό! Η «πάθηση» αυτή είναι
γνωστή ως υπονατριαιμία και είναι πολύ πιο σοβαρή απ’ όσο πιθανόν νομίζεις. “Πρόκειται για την ανισορροπία των ηλεκτρολυτών μετά απ υπερβολική πρόσληψη νερού”, εξηγεί ο Ryan Seltzer, αναπληρωτής ερευνητής στο Exercise Physiology Research Laboratory at UCLA School of Medicine στην Ιατρική Σχολή UCLA. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα “επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα νατρίου”, λέει η διατροφολόγος Marie Spano. «Η χρόνια υπονατριαιμία σχετίζεται με επιπλοκές, όπως η ναυτία, ο εμετός, ο πονοκέφαλος, η κόπωση, η ευερεθιστότητα και η αδυναμία, ενώ η οξεία υπονατριαιμία μπορεί να προκαλέσει ακόμη και επιληπτικές κρίσεις κ έντονους πονοκεφάλους”, λέει ο Seltzer. “Εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα νατρίου μπορεί να οδηγήσουν σε οίδημα του εγκεφάλου που μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο στις πιο σοβαρές περιπτώσεις”.


Πριν πανικοβληθείς, είναι σημαντικό να σού πούμε ότι το ποσοστό εμφάνισης υπονατριαιμίας είναι πολύ χαμηλό για τον γενικό πληθυσμό. “Η υπονατριαιμία που σχετίζεται με την άσκηση είναι πιο συχνή στα άτομα που κάνουν ασκήσεις μεγάλης έντασης, όπως οι μαραθώνιοι” λέει ο Seltzer. Η Marie Spano προσθέτει μάλιστα ότι η πάθηση αυτή εμφανίζεται συχνότερα σε εκείνους που κάνουν πιο κακούς χρόνους σε αγώνες.


Πώς θα καταλάβεις αν το παρακάνεις με το νερό; Πριν από την άσκηση, η Spano συμβουλεύει, να ζυγιστείς με ελάχιστα ρούχα, αφού έχεις πάει πρώτα τουαλέτα. Στη συνέχεια, ζυγίσου αμέσως μετά την άσκηση με ελάχιστα πάλι ρούχα. “Δεν πρέπει να ζυγίζεις περισσότερο μετά την άσκηση”, λέει. Εάν ζυγίζεις παραπάνω, ίσως θα πρέπει να μειώσεις λίγο την ποσότητα νερού που πίνεις. Για μεγαλύτερη σιγουριά πάντως συμβουλεύει να επισκεφθείς το γιατρό σου το συντομότερο δυνατόν.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.