Πέμπτη 23 Ιουλίου 2020

Καλοκαιρινές διατροφικές παγίδες & πώς θα τις αποφύγετε

Bookmark and Share

Οι μήνες του καλοκαιριού χαρακτηρίζονται για τους περισσότερους από μια νότα χαλάρωσης και πολλές φορές απελευθέρωσης.Από το πλαίσιο αυτό δεν θα μπορούσε να εξαιρεθεί...
και η διατροφή μας. Έτσι, για πολλούς το καλοκαίρι είναι μια καλή περίοδος για να το ρίξουν λίγο έξω και... διατροφικά.


Αγαπημένοι προορισμοί του καλοκαιριού είναι η παραλία, το θερινό σινεμά, κάποιο beach bar κ.ά..


Προορισμοί που κρύβουν όμως και μικρές διατροφικές παγίδες, οι οποίες μπορεί να μας δώσουν κρυφές θερμίδες και μη επιθυμητά συστατικά.


Είναι σημαντικό να ξέρουμε τουλάχιστον ποιες είναι αυτές και, αν είμαστε διατεθειμένοι, να τις αποφύγουμε ή τουλάχιστον να τις «εξυγιάνουμε».


Παγωτό


Το γλυκό του καλοκαιριού. Η επιλογή των περισσοτέρων.


Η ενεργειακή αξία ενός παγωτού κυμαίνεται από 75 έως 240 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια και παρέχει υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπη, καθώς επίσης και σημαντικές ποσότητες ασβεστίου, φωσφόρου και βιταμίνης Α στον οργανισμό.


Τα είδη των παγωτών που κυκλοφορούν στην αγορά διακρίνονται σε τυποποιημένα και «χύμα».


Στην κατηγορία των τυποποιημένων ανήκουν αυτά που διατίθεται σε κυπελάκι, χωνάκι ή ξυλάκι, οι γρανίτες, τα σορμπέ φρούτων και αυτά που χαρακτηρίζονται ως διαιτητικά ή τύπου 0%.


Οι γρανίτες και τα σορμπέ αποτελούν την ιδανικότερη επιλογή για όσους δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στη διατήρηση της «γραμμής» τους, καθώς παρέχουν τις λιγότερες θερμίδες συγκριτικά με όλες τις υπόλοιπες διαθέσιμες γεύσεις παγωτού.


Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, τα διαιτητικά παγωτά ή τύπου 0% καταλαμβάνουν σημαντικό χώρο στα ψυγεία των καταστημάτων.


Περιέχουν υποκατάστατα ζάχαρης (π.χ. ασπαρτάμη, σορβιτόλη ή μαλτοδεξτρόζη) αντί για ζάχαρη και μικρή ή μηδενική ποσότητα λίπους, γεγονός που τα καθιστά ιδιαίτερα αγαπητά σε άτομα που επιθυμούν να διατηρήσουν μια καλλίγραμμη σιλουέτα.


Εκτός, όμως, από τα θρεπτικά συστατικά που παρέχει το παγωτό, και κάνει τους λάτρεις του να χαίρονται, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επιβάλλουν μια λελογισμένη κατανάλωση του.
Έχει τις θερμίδες του και η μεγάλη κατανάλωσή του μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους.


Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στα λιπαρά και ιδιαίτερα στα κορεσμένα λιπαρά οξέα και τη χοληστερόλη, παράγοντες που μπορεί να έχουν κακό αντίκτυπο στη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος.


Όσο αφορά τα χύμα παγωτά, εκείνα που έχουν γεύση σοκολάτας διαθέτουν υψηλότερη περιεκτικότητα λίπους σε σχέση με τη βανίλια, ενώ οι γεύσεις φρούτων αποδίδουν τις λιγότερες θερμίδες.


Ιδιαίτερη προσοχή απαιτούν τα παγωτά τύπου παρφέ, τα οποία υπερτερούν σε λίπος και συνεπώς και σε θερμίδες.


Αλκοολούχα ποτά


Το αλκοόλ είναι επίσης συνυφασμένο και με το καλοκαίρι. Πόσοι από εσάς δεν καταφεύγετε σε ένα δροσερό κοκτέιλ για να δροσιστείτε!


Αυτό που ωστόσο είναι σίγουρο είναι ότι το αλκοόλ μας δίνει πολλές θερμίδες και λίγα θρεπτικά συστατικά. Ένα γραμμάριο αλκοόλ μας δίνει 7 θερμίδες, περισσότερες από εκείνες των πρωτεϊνών και των υδατανθράκων (4 θερμίδες ανά γραμμάριο) και λίγο λιγότερες από εκείνες του λίπους (9 θερμίδες ανά γραμμάριο).


Όσο περισσότερο αλκοόλ περιέχουν τα διάφορα αλκοολούχα ποτά, τόσο περισσότερες είναι οι θερμίδες τους.


Εκτός όμως από τη ποσότητα του αλκοόλ, το θερμιδικό περιεχόμενο καθορίζεται και από τα υπόλοιπα συστατικά, κυρίως στα ανάμεικτα ποτά. Έτσι, όταν προσθέτουμε αναψυκτικά, χυμούς, ζάχαρη ή άλλα συστατικά, οι θερμίδες τους γίνονται ακόμα περισσότερες.


Πατατάκια


Μικρή συσκευασία, πολλές θερμίδες. Ένα μικρό σακουλάκι πατατάκια μπορεί να ξεπερνάει τις 500 θερμίδες!


Ταυτόχρονα δίνει πολύ αλάτι και τα λεγόμενα τρανς λιπαρά, τα οποία παράγονται κατά το τηγάνισμα σε λάδι και είναι ιδιαίτερα βλαβερά. Κατά συνέπεια, δεν αποτελούν και την πιο ιδανική επιλογή και καλό θα είναι να ελέγχεται η κατανάλωσή τους.


Nachos


Τα nachos αποτελούν προϊόντα τηγανίσματος του καλαμποκάλευρου σε φυτικό λάδι και συνήθως έχουν αρκετό αλάτι και λιωμένο τυρί.


Τα χαρακτηριστικά τους αυτά τους προσδίδουν αρκετές θερμίδες ανά μερίδα, οι οποίες προέρχονται από τρανς λιπαρά λόγω του τηγανίσματος και κορεσμένα λιπαρά από το τυρί.


Συνεπώς, μπορούμε να πούμε ότι είναι πηγή κακών λιπαρών. Εάν συνυπολογίσουμε και το αλάτι καλό είναι να προσέχουμε την υπερβολή στην κατανάλωσή τους.


Tips


- Επιλέξτε ποτά με λίγο αλκοόλ (και άρα λίγες θερμίδες) και αντιοξειδωτικά συστατικά, όπως η μπίρα και το κόκκινο κρασί.


- Προσοχή στην ποσότητα. Μην το παρακάνετε γιατί, πέρα από τις μακροπρόθεσμες συνέπειες, η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ το καλοκαίρι συνδέεται και με αυξημένη διούρηση και αφυδάτωση.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.