Τρίτη 21 Ιουλίου 2020

Η ηχορύπανση των πόλεων μας προκαλεί υπέρταση.

Bookmark and Share

Άνθρωποι που κατοικούν κοντά σε δρόμους με θόρυβο αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να
εμφανίσουν υψηλή αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με Σουηδική έρευνα. Οι ερευνητές τείνουν να καταλήξουν πως ο θόρυβος προκαλεί στρες και ενδεχομένως διαταραχή του ύπνου οδηγώντας σε διαταραχές της αρτηριακής πίεσης.

Οι ερευνητές ανέλυσαν ερωτηματολόγια που συμπλήρωσαν 28.000 άνθρωποι και τον θόρυβο από την κίνηση στους δρόμους στις περιοχές που έμεναν. Οι ειδικοί ανακάλυψαν ότι όταν ο θόρυβος ξεπερνούσε τα 60 ντεσιμπέλ, ο κίνδυνος υψηλής αρτηριακής πίεσης αυξανόταν περισσότερο από 25%.

Περισσότερα από 64 ντεσιμπέλ ο κίνδυνος ξεπερνούσε το 90% αν και υπάρχει πιθανότητα ο μικρός αριθμός σε αυτή την ομάδα να παραποιεί τα ευρήματα.

Στην έρευνα αναφέρεται ότι τα ευρήματα είναι ανησυχητικά, καθώς η υψηλή αρτηριακή πίεση αυξάνει τις πιθανότητες καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι αυτό οφειλόταν είτε στο ότι είχαν απευαισθητοποιηθεί στο θόρυβο είτε στο γεγονός ότι είχαν άλλους παράγοντες που προκαλούσαν υψηλή πίεση και έτσι εμφάνιζαν υπέρταση.

Ο ερευνητής Theo Bodin δήλωσε ότι τα ευρήματα φαίνεται να συνδέονται με το στρες που προκαλείται από το θόρυβο.

Ο βρετανός επιστήμονας Alan Maryon-Davis, πάντως, εξήγησε ότι φαίνεται πως η έρευνα δείχνει σχέση παρά αιτία και πως άλλοι είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες πρόκλησης της υπέρτασης, όπως το κάπνισμα και η διατροφή. Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Environmental Health.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.