Σάββατο 4 Ιουλίου 2020

Πόσες θερμίδες έχει η χωριάτικη σαλάτα;

Bookmark and Share

Τελικά παχαίνει η ντομάτα; Τι είναι αυτό που την κάνει τόσο ξεχωριστή για την υγεία και τη σιλουέτα σου και τι είναι το λυκοπένιο που βρίσκεται σε
μεγάλες ποσότητες σε αυτή;Γιατί πρέπει να απενοχοποιήσεις στο μυαλό σου τις μακαρονάδες με σάλτσα ντομάτας και τελικά πόσες θερμίδες έχει μια κλασική χωριάτικη ελληνική σαλάτα;


Ας μιλήσουμε γι το πιο διάσημο προϊόν του καλοκαιριού! Τη ντομάτα! Ο Κλινικός διαιτολόγος διατροφολόγος Δημήτρης Γρηγοράκης μας κάνει το διατροφικό tour, στις ευεργετικές ιδιότητές της και σου δίνει πολύτιμες συμβουλές για να γίνει η ντομάτα το όπλο σου για υγεία, ομορφιά, αδυνάτισμα και αντιγήρανση.

Plus: Αναλύουμε την πιο διάσημη σαλάτα στον κόσμο και μαθαίνουμε γιατί η χωριάτικη δεν είναι απλώς σαλάτα, αλλά κυρίως γεύμα. (Δεν μπορείς να φανταστείς ΠΟΣΕΣ θερμίδες έχει!!)

Η ΝΤΟΜΑΤΑ ΔΕΝ ΠΑΧΑΙΝΕΙ
Έχει με την πατάτα την “κακή φήμη” των παχυντικών, αφού οι “φήμες” λένε πως έχει πολύ ζάχαρη. Η αλήθεια είναι πως μια μέτρια ντομάτα έχει μόνο 36 θερμίδες, πολύ νερό, πολλά ιχνοστοιχεία και κυρίως πολλά αντιοξειδωτικά. “Ιδιαίτερα τώρα το καλοκαίρι, είναι εναλλακτικός τρόπος γι να ενυδατωθούμε. Η ντομάτα δεν περιέχει λιπαρά, χοληστερόλη και η περιεκτικότητά της σε αλάτι είναι πολύ μικρή” εξηγεί ο διαιτολόγος.




Και κάτι ακόμη. “Η ντομάτα έχει φυτικές ίνες, οι οποίες μειώνουν την απορρόφηση λίπους και σε χορταίνουν γρήγορα. Τα σάκχαρα της ντομάτας είναι φυσικά και παρέχουν στον οργανισμό το απαραίτητο καύσιμό του, τη γλυκόζη. Απολαύστε τη ντομάτα το καλοκαίρι χωρίς τύψεις!”! Τώρα πια ξέρεις…

TO ΠΙΟ ΙΣΧΥΡΟ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΟ
Όμως η ντομάτα είναι και ένα από τα φρούτα (ναι είναι φρούτο!) με μεγάλη περιεκτικότητα ενός αντιοξειδωτικού που αγαπάει το σώμα κ εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες. “Το λυκοπένιο είναι η φυτοχημική ουσία που προσδίδει στις ντομάτες το κόκκινό τους χρώμα. Απ’ όλα τα καροτενοειδή, το λυκοπένιο είναι το αποτελεσματικότερο στην εξουδετέρωση της καταστρεπτικής μονήρους ελεύθερης ρίζας οξυγόνου.”! Ο διαιτολόγος μας εξηγεί γιατί είναι τόσο σημαντικό για τον οργανισμό.


- Αγαπάει την υγεία: Tο λυκοπένιο παρέχει μεγαλύτερη προστασία κατά του καρκίνου, ενώ δρα προφυλακτικά κατά της οξείδωσης της χοληστερόλης LDL και, συνεπώς, προστατεύει τις αρτηρίες από το σχηματισμό αθηρωματικής πλάκας. 
- Προστατεύει το ανοσοποιητικό σύστημα: Οι τελευταίες έρευνες για το λυκοπένιο δείχνουν ότι ασκεί θετική επίδραση και στο ανοσοποιητικό σύστημα. Σύμφωνα με μελέτη, όσες γυναίκες κατανάλωναν τοματοπολτό καθημερινά για 21 ημέρες διαπιστώθηκε ότι τα λευκά τους αιμοσφαίρια ήταν πολύ ανθεκτικότερα (κατά 33–42%) στις οξειδωτικές βλάβες.

Smart Tip: Ο Δημήτρης Γρηγοράκης εξηγεί πως ειδικότερα ο ντοματοχυμός και η τριμμένη ντομάτα (πολτός ή πουρές ντομάτας) είναι ακόμη πιο πλούσια στο λυκοπένιο. Σου “χτυπάει” καμπανάκι για απίθανες μακαρονάδες με κόκκινη σάλτσα;

Diet Info: Μικρές ποσότητες λυκοπενίου βρίσκονται επίσης στο καρπούζι, στα κεράσια, στις φράουλες, στο πεπόνι και στο γκρέιπφρουτ.

ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΛΑΤΡΕΥΕΙ Η… ΝΤΟΜΑΤΑ
Και το καλύτερο δεν το διάβασες ακόμη… η ντομάτα σου προσφέρει όλα τα παραπάνω όταν παντρευτεί στην κατσαρόλα σου με το ελαιόλαδο. “Οι συστάσεις για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας προτείνουν αυξημένη κατανάλωση λαχανικών, φρούτων κ ιδιαίτερα μαγειρεμένων με ελαιόλαδο ντοματών” εξηγεί ο κ. Γρηγοράκης.



“Το λυκοπένιο, όπως και το β-καροτένιο, είναι περισσότερο βιοδιαθέσιμο όταν συνδυάζεται με διατροφικό λίπος, π.χ. ελαιόλαδο. Απορροφάται επίσης καλύτερα όταν έχει ζεσταθεί, ώστε να απελευθερώνεται ευκολότερα από τα κύτταρα της ντομάτας”!
Για να καταλάβεις, η αγαπημένη σου μακαρονάδα με κόκκινη σάλτσα είναι ένας εκρηκτικός συνδυασμός των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων του λυκοπενίου και του ελαιολάδου το οποίο “αποδίδει ένα πραγματικό κοκτέιλ ευεξίας, αντιγήρανσης κ μακροβιότητας”!
Εκτός όμως από το ελαιόλαδο, η ντομάτα “δένει” αρμονικά κ με μια σειρά απο μπαχαρικά και τροφές. Η ντομάτα ασκεί ευεργετική δράση στο ανοσοποιητικό σύστημα και η πρόσληψή της συνιστάται με τον κατάλληλο συνδυασμό μπαχαρικών, όπως είναι το κύμινο, ο κουρκουμάς και οι κόκκοι της μουστάρδας, τα οποία θα εξουδετερώσουν τις πιθανές βλαπτικές της επιδράσεις. Όπως και με το ελαιόλαδο, η προσθήκη ελιάς ή κάπαρης, που συχνά μπαίνουν σε μια χωριάτικη σαλάτα, αυξάνουν την αντιοξειδωτική της δράση”.
Health tip: Όπως όλα τα πράγματα στη ζωή και η ντομάτα απαιτεί μέτρο! Δεν πρέπει να καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες, ειδικά από άτομα με γαστρικά και εντερικά νοσήματα. Εάν μαγειρευτεί, είναι σίγουρα πιο εύπεπτη και λιγότερο ενοχλητική για το στομάχι και το έντερο από την ωμή ντομάτα. Το ίδιο ισχύει και για την αποφλοιωμένη ντομάτα.


Η ΧΩΡΙΑΤΙΚΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΑΛΑΤΑ…
Ναι, η χωριάτικη δεν είναι σαλάτα. Στην πραγματικότητα είναι ένα θρεπτικό κυρίως γεύμα και ως τέτοιο πρέπει να την αντιμετωπίζεις για να μην έχεις δυσάρεστες εκπλήξεις. “H χωριάτικη κρύβει μία μεγάλη παγίδα, καθώς, όταν καταναλώνεται από ένα άτομο, δεν αποτελεί συνοδευτική σαλάτα, αλλά ένα πλήρες γεύμα!” εξηγεί ο διαιτολόγος.




Να γιατί είναι πλήρες γεύμα: “Έχει τέσσερα είδη λαχανικών (ντομάτα, αγγούρι, πιπεριά, κρεμμύδι), ελαιόλαδο (λιπαρά) και πρωτεΐνες (φέτα). Αν τώρα την απολαύσεις συνοδευτικά και με αρκετές φέτες ψωμί, που είναι πολύ πιθανό, καλύπτεις κ τις ανάγκες για τα δημητριακά (μία μέτρια φέτα ψωμί έχει περίπου 80 θερμίδες)” τονίζει ο Δημήτρης Γρηγοράκης.
Για να καταλάβεις όμως τι σημαίνει η χωριάτικη δεν είναι σαλάτα, δες παρακάτω τις θερμίδες που προσφέρει. Σημείωσε δε πως δεν έχουμε υπολογίσει ούτε ελιές, ούτε τις μια, δυο φέτες ψωμί παραπάνω που σίγουρα θα βουτήξεις στο ζουμάκι της.



Στο δια ταύτα, η χωριάτικη σαλάτα είναι ένας υπέροχος συνδυασμός που όμως θέλει μέτρο. “Aν, λοιπόν, δε θέλετε να είναι το γεύμα σας αλλά η σαλάτα σας, θα ήταν καλύτερα να την παραγγείλετε και να τη μοιραστείτε με τους υπολοίπους” εξηγεί ο διαιτολόγος για να σε παροτρύνει να… μοιραστείς το φαγητό σου.






0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.