Τρίτη 4 Αυγούστου 2020

Μπανάνες: Σε ποιες παθήσεις βοηθά

Bookmark and Share

Η μπανάνα είναι ένα θρεπτικό φρούτο, που περιέχει βιταμίνες B και C, Ασβέστιο, Ιώδιο, Σίδηρο, Μαγνήσιο, Φώσφορο, Κάλιο, Θείο και μικρή
ποσότητα Φθορίου. Bοηθάει σε περιπτώσεις καρκίνου, διαβήτη, σε έλκη, πέτρες νεφρών, λευχαιμία, ρευματισμούς, αρθριτικά και στην καταπολέμηση της ανικανότητας και στειρότητας.



Ζητήστε την εξήγηση του εκπληκτικού αυτού αποτελέσματος στις ιδιότητες της μπανάνας να ξαναδίνει τη χαμένη ενεργητικότητα, γιατί περιέχει υδατάνθρακες που αφομοιώνονται εύκολα απο το σώμα και που το βοηθούν στην αποθήκευση πρωτεινών.



Η περιεκτικότητα της μπανάνας σε θερμίδες είναι μικρή (88 θερμίδες σε μία μπανάνα μεσαίου μεγέθους). Ωστόσο, περισσότερη σημασία έχει η θρεπτική αξία της μπανάνας απο τις θερμίδες. Οι θερμίδες αυτές δεν είναι άδειες απο θρεπτικές ικανότητες, όπως η ζάχαρη και τα αναψυκτικά. Αντίθετα, είναι γεμάτες θρεπτικά συστατικά και ενώ ικανοποιούν την όρεξη, παράλληλα οικοδομούν και την υγεία.



Οι βιταμίνες B, που τόσο λείπουν απο τις σημερινές επεξεργασμένες τροφές μας, υπάρχουν στις μπανάνες. Αυτές είναι οι βιταμίνες που χρειάζονται για την υγεία του πεπτικού συστήματος και των νεύρων. Η πυριδοξίνη, η B6, βρίσκεται σε ποσότητα ίση με εκείνη που περιέχεται στο συκώτι του μοσχαριού. Επίσης το παντοθενικό οξύ περιέχεται σε ποσότητα ίση με εκείνη των λαχανικών και φρούτων. Αλλες βιταμίνες της οικογενείας B που βρίσκονται στη μπανάνα, είναι η Θειαμίνη, η Νιασίνη και το Φολικό Οξύ.



Περιέχει επίσης τόση βιταμίνη C, ώστε μία μπανάνα να καλύπτει το ένα πέμπτο των αναγκών ενός ανθρώπου σε αυτή τη βιταμίνη. Σήμερα στα νοσοκομεία σε πολλές χώρες δίνουν μπανάνες στούς χειρουργημένους, γιατί βρίσκουν ότι βοηθάνε στην πιο γρήγορη επούλωση των πληγών. Υπάρχουν και άλλα υπέρ της μπανάνας: θεωρείται ιδανική για δίαιτες των νεφρών και για δίαιτες αδυνατίσματος, γιατί έχει πολύ μικρή περιεκτικότητα σε λιπαρά και δεν περιέχει χοληστερίνη. Αντίθετα, το ασβέστιο που έχει είναι ότι πρέπει για τα κόκαλα.



Επίσης, και ο Φώσφορος βρίσκεται σε διπλάσιες ποσότητες απο του μήλου και χρησιμοποιείται απο το σώμα για την παρασκευή αιμοσφαιρίνης (ενός σημαντικού στοιχείου του αίματος, που η έλλειψή του προκαλεί αναιμία). Σε πολλές χώρες η (ώριμη βέβαια) μπανάνα είναι η πρώτη στερεή τροφή που τρώει ένα νήπιο. Aυτό άρχισε πρίν πολλά χρόνια , έβλεπαν ότι βελτιώνεται η υγεία των παιδιών (κυρίως με κοιλιακά) αλλά και η ορεξή τους και την καθιέρωναν στο καθημερινό διαιτολόγιο.



Επίσης, ύστερα απο πολλές δοκιμές, οι γιατροί άρχισαν να τη συνιστούν και για καταπολέμηση της διάρροιας, γιατί βρήκαν ότι: Η πηκτίνη που περιέχει η μπανάνα φουσκώνει και προκαλεί άφθονες μαλακές κενώσεις, καθαρίζοντας το έντερο. Ο αριθμός και το είδος των μικροοργανισμών στο έντερο αλλάζουν, γιατί τα βακτηρίδια απορροφιούνται απο την πηκτίνη. Η μπανάνα βοηθάει στη θρέψη. Η χρησιμότητά τους στις δίαιτες αδυνατίσματος είναι σημαντική γιατί βοηθάνε να χάσει κανείς βάρος, αλλά και να παραμείνει υγιής (θέλω να σας θυμίσω ότι δεν φταίνε τα κανονικά φαγητά που παχαίνουμε, αλλά τα γλυκά και τα πρόχειρα σνάκς που τρώμε και πίνουμε ανάμεσα στα γεύματα).



Μια μπανάνα 100 γραμμαρίων περιέχει: Θερμίδες 85, Πρωτείνες 1,1γρ., Υδατάνθρακες 22,2 γρ., Χοληστερίνη 0, Λιπαρά 0,2 γρ.



Βιταμίνες: A 190 Δ.Μ., β1 0,05mg, Β2 0,06mg, Β3 0,7mg, Β6 0,5mg, Φολικό οξύ 10,9μικρομίλ, C 10mg, D 0,E 0,4Δ.Μ.



Βασικά μέταλλα: Ασβέστιο 8 mg, Φώσφορος 26 mg, Σίδηρος 0,7 mg, Νάτριο 1 mg, Μαγνήσιο 33 mg, Κάλιο 370 mg.










0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.