Δευτέρα 31 Αυγούστου 2020

Το πρόβλημα της κέτσαπ!

Bookmark and Share


Πόσες φορές θέλετε να βάλετε κέτσαπ στο φαγητό σας και το λίγο που έχει μείνει, έχει κολλήσει στον πάτο του γυάλινου μπουκαλιού κι εσείς μπαίνετε στη
διαδικασία να το χτυπάτε σαν τρελοί;Ένας προδιδακτορικός...

φοιτητής του MIT, ο David Smith, μαζί με την ομάδα του, ασχολήθηκε με αυτό το πρόβλημα και βρήκε τη λύση. Παρασκεύασε ένα υγρό με το οποίο ραντίζει το μπουκάλι δημιουργώντας μία επίστρωση στο εσωτερικό του, με αποτέλεσμα το κέτσαπ να ρέει χωρίς να κολλάει στ τοιχώματα. Μέχρι και την τελευταία σταγόνα!

O Smith, αλλά και οι συμφοιτητές του που είναι μηχανολόγοι και επιστήμονες της νανοτεχνολογίας, ονόμασαν την εφεύρεσή τους LiquiGlide. Περιγράφεται ως «δομημένο υγρό» με το οποίο μπορούν να ψεκάσουν μία επιφάνεια. Στην επιφάνεια αυτή, το LiquiGlide κολλάει σαν στερεό, αλλά προσφέρει την αναγκαία λίπανση, σαν να ήταν υγρό που νικάει εν τέλει το «πεισματάρικο» κέτσαπ.

Θα αναρωτιέστε βέβαια τι δουλειά έχουν οι μηχανολόγοι και οι επιστήμονες της νανοτεχνολογίας του MIT με το κέτσαπ, αλλά κάπως έτσι γίνονται οι μεγάλες ανακαλύψεις. Ο αρχικός τους στόχος ήταν να ασχοληθούν με μεγαλύτερα προβλήματα, όπως τα ιζήματα στους πετρελαϊκούς αγωγούς, οπότε το κέτσαπ τους προέκυψε εκ παραδρομής, όταν δοκίμαζαν τν επινόησή τους σε μικρότερης κλίμακας αντικείμενα.

Οι φοιτητές κέρδισαν τον Διαγωνισμό Δημιουργικότητας του MIT και βρίσκονται ήδη σε συζητήσεις με βιομηχανίες που κατασκευάζουν συσκευασίες για διάφορα προϊόντα ώστε να χρησιμοποιήσουν το υλικό.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.