Παρασκευή 14 Αυγούστου 2020

Βούτυρο ή μαργαρίνη; Τι είναι πιο υγιεινό;

Bookmark and Share

Μετά την ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι μέχρι το 2023 τα τρανς λιπαρά θα πρέπει να εξαλειφθούν από τα τρόφιμα επειδή ευθύνονται
για 500.000 θανάτους από καρδιαγγειακές παθήσεις κάθε χρόνο, οι κατασκευαστές μαργαρίνης προσανατολίζονται στην αφαίρεσή τους από τα συστατικά της.

Τα τρανς λιπαρά προέρχονται από την μερική υδρογόνωση των φυτικών ελαίων που μετατρέπονται σε στερεά ή ημιστερεά λίπη κ ως μαγειρικό λίπος χρησιμοποιούνται στο τηγάνισμα και το ψήσιμο σειράς τροφίμων όπως: τηγανιτές πατάτες, μπιφτέκια, burgers, τσιπς κάθε είδους, κρεατικών και κρεατοσκευασμάτων και κάθε μορφής τροφίμων που παρασκευάζονται κυρίως στα καταστήματα έτοιμων φαγητών.

Θα είναι λοιπόν η μαργαρίνη πιο υγιεινή εναλλακτική από το βούτυρο αν αφαιρεθούν από αυτή τα τρανς λιπαρά;

Κάποιες μελέτες υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να είμαστε τόσο αυστηροί με τα κορεσμένα λιπαρά που περιέχει το βούτυρο. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να «πνίγετε» τα φαγητά στο βούτυρο ή να τρώτε καθημερινά λιπαρά επιδόρπια, η κατανάλωση όμως μικρής ποσότητας βουτύρου μία στο τόσο είναι απίθανο να σας βλάψει.

Υπάρχουν επίσης βούτυρα με λιγότερα λιπαρά, τα οποία δίνουν τις μισές θερμίδες, αλλά είναι εξίσου γευστικά με τα πλήρη προϊόντα.

Από την άλλη, μπορείτε να επιλέξετε μαλακές μαργαρίνες και άλλες αλοιφές που περιέχουν θρεπτικά συστατικά που λέγονται φυτικές στερόλες και στανόλες, οι οποίες συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης.

Όποια προϊόντα περιέχουν όμως φοινικέλαιο ή / και έλαιο φοινικοπυρήνων, έχουν κορεσμένα λιπαρά, τα οποία αυξάνουν τις θερμίδες.

Για να κάνετε την επιλογή σας, συγκρίνετε τις διατροφικές ετικέτες. Εκτός από τα κορεσμένα λιπαρά και τις συνολικές θερμίδες που προέρχονται από αυτά, ελέγχετε αν το προϊόν περιέχει μερικώς υδρογονωμένα λιπαρά.

Αν θέλετε να αποφύγετε βούτυρο και μαργαρίνη, αναζητήστε εναλλακτικές, όπως οι αλοιφές που βασίζονται στο ελαιόλαδο και άλλα φυτικά έλαια και περιέχουν ωφέλιμα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά.

Το καλύτερο απ’ όλα βέβαια είναι το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.