Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2020

Η συσκευασία των τροφών επηρεάζει... τη γεύση

Bookmark and Share

Πόσες είναι οι φορές που επιθυμήσατε να πιείτε ένα δροσερό ποτήρι κρασί ή σαμπάνια, αλλά θέλατε και το κατάλληλο ποτήρι για να το απολαύσετε; Αυτό που ισχυρίζονται
μερικοί, πως «όλα στην κοιλιά θα πάνε» ώστε να μη σκοτίζονται με τα διάφορα σκεύη, φαίνεται πως δεν ισχύει.

Έρευνα έδειξε ότι οι καταναλωτές αλλιώς γεύονται το ίδιο ποτό σε ένα πλαστικό ποτήρι κι αλλιώς σε ένα γυάλινο. Επίσης, το χρώμα της συσκευασίας προδιαθέτει γι κάποια συγκεκριμένη γεύση.

Σε μια πολύ πρόσφατη έρευνα, οι επιστήμονες προσπάθησαν να εξετάσουν αν οι καταναλωτές επηρεάζονται από τo χρώμα. Οι εθελοντές δοκίμασαν το ίδιο ρόφημα με γεύση λεμόνι σε τρεις διαφορετικές αποχρώσεις, σε διάφανη, σε καφέ κ σε ροζ.

Οι εθελοντές δεν γνώριζαν ότι η γεύση ήταν ίδια, οπότε και τους ζητήθηκε να βρούνε τη γεύση του κάθε ροφήματος. Πριν διαβάσετε τα αποτελέσματα της έρευνας σκεφτείτε τι περιμένετε από κάθε χρώμα. Οι περισσότεροι πιθανότατα συνδυάζετε το καφέ με τη γεύση γνωστού αναψυκτικού και το ροζ με κάποιο φρούτο όπως φράουλα.

Η πλειοψηφία των εθελοντών ισχυρίστηκε ότι τα τρία ροφήματα είχαν διαφορετική γεύση. Το 1/3 των συμμετεχόντων χαρακτήρισαν το καφέ ρόφημα ως γλυκό και φρουτώδες. Το ροζ φάνηκε να είναι το αγαπημένο των εθελοντών και χαρακτηρίστηκε με γεύση μούρου από το 38% των εθελοντών. Η διάφανη απόχρωση του ροφήματος χαρακτηρίστηκε από το 81% ως λεμόνι, ενώ ένα μικρό ποσοστό είπε ότι είναι άγευστο.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, το χρώμα προκαλεί τον ανθρώπινο εγκέφαλο να περιμένει κάποια συγκεκριμένη γεύση. Οι καταναλωτές έχουν κάνει ισχυρές συνδέσεις ανάμεσα το χρώμα και τη γεύση.

Επίσης, η συσκευασία φαίνεται να επηρεάζει τη γεύση του καταναλωτή. Στην Ελλάδα, τα πατατάκια σε πράσινη συσκευασία παραπέμπουν σε γεύση ρίγανης. Επίσης, το πράσινο θεωρείται το χρώμα της υγείας. Πολλοί κατασκευαστές τροφίμων με τν πράσινη συσκευασία θέλουν να περάσουν στον καταναλωτή το μήνυμα του καλού για την υγεία προϊόντος.

Χρειάζεται επομένως ιδιαίτερη προσοχή από τους καταναλωτές να διαβάζουν σωστά τις ετικέτες και να συμβουλεύονται κάποιο διαιτολόγο για τα συστατικά των τροφίμων και την επίδρασή τους στη υγεία.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.