Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2020

Αν είστε άντρας δείτε τι σας παχαίνει χωρίς να -φταίτε-

Bookmark and Share

Μία νέα έρευνα που πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Τμήμα Ιατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας αποκαλύπτει ότι ίσως
να μη φταίνε οι διατροφικές συνήθειες των ανδρών για τα επιπλέον τους κιλά, αλλά
ένας τελείως αστάθμητος παράγοντας.

Συγκεκριμένα, όπως δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση «PLoS ONE», η ολοένα και αυξανόμενη παχυσαρκία στον ανδρικό πληθυσμό της Δύσης, ίσως σχετίζεται με την έκθεσή τους σε ουσίες που περιέχουν οιστρογόνα, δηλαδή θηλυκές ορμόνες, που εντοπίζονται σε διάφορα προϊόντα, από πλαστικά έως τρόφιμα όπως η σόγια.

Για την εξαγωγή των συμπερασμάτων, οι ερευνητές συνέκριναν τα ποσοστά παχυσαρκίας ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες.

Όπως προέκυψε, ενώ ήταν αναμενόμενο για τις γυναίκες του αναπτυσσόμενου κόσμου να έχουν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα παχυσαρκίας, συγκριτικά με τους άνδρες, δεν συνέβαινε το ίδιο και στις χώρες του αναπτυγμένου κόσμου.

«Η κακής ποιότητας διατροφή αναμφισβήτητα ενοχοποιείται, αλλά πιστεύουμε ότι το φαινόμενο οφείλεται σε περισσότερα απ τν πρόσληψη θερμίδων», επισημαίνει ο ερευνητής James Grantham από το Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας.

«Η έκθεση σε οιστρογόνα είναι γνωστό ότι προκαλεί αύξηση του βάρους, κυρίως μέσω της παρεμπόδισης της εύρυθμης λειτουργίας του θυρεοειδούς και του υποθάλαμου. Τα προϊόντα σόγιας περιέχουν ξενο-οιστρογόνα και μας προκαλεί ανησυχία το γεγονός ότι σε κοινωνίες με υψηλή κατανάλωση σόγιας όπως στις ΗΠΑ αυτό αποτελεί παράγοντα θηλυκοποίησης των ανδρών. Αυτό ενδεχομένως να οδηγεί τους άνδρες στη μίμηση του γυναικείου μοτίβου παχυσαρκίας», εξηγεί ο καθηγητής Ανθρωπολογίας και Συγκριτικής Ανατομίας, Maciej Henneberg.

Παράλληλα, όπως εξηγεί μία άλλη καλά τεκμηριωμένη πηγή ξενο-οιστρογόνων είναι το γνωστό PVC που χρησιμοποιείται ευρέως στις δυτικές χώρες από τις πλαστικές ιατρικές συσκευές μέχρι τους σωλήνες ύδρευσης.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.