Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020

Έμφραγμα μυοκαρδίου: 6 άγνωστοι παράγοντες κινδύνου

Bookmark and Share

Οι βασικοί παράγοντες κινδύνου για την εκδήλωση εμφράγματος είναι γνωστοί σε όλους σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό.Η παχυσαρκία, ο διαβήτης και η υπέρταση μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος.

Κάποιες βλαβερές συνήθειες επίσης, όπως το κάπνισμα και η καθιστική ζωή, αποτελούν εξίσου σημαντικούς παράγοντες κινδύνου.

Λίγοι γνωρίζουν όμως ότι υπάρχει και μια τρίτη ομάδα αιτίων που ίσως δεν φαντάζεστε ότι είναι δυνατόν να απειλήσουν την καρδιά σας.


Δείτε ποιοι είναι αυτοί οι απρόσμενοι παράγοντες κινδύνου για την καρδιά:Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ: Το αλκοόλ και ειδικά το κόκκινο κρασί προστατεύει την καρδιά, μόνο όταν καταναλώνεται σε λογικές ποσότητες. Αν το παρακάνετε, αυξάνετε τα τριγλυκερίδια και την πίεση του αίματος και ταυτόχρονα την πιθανότητα εμφράγματος.

Ξαφνικά και έντονα ξεσπάσματα θυμού: Αυστραλιανή έρευνα στην οποία πήραν μέρος 313 ασθενείς που είχαν υποστεί στο παρελθόν καρδιακή προσβολή, έδειξε ότι μια καρδιακή προσβολή ήταν 8,5 φορές πιο πιθανό να συμβεί μέσα σε δύο ώρες από μια έντονη έξαρση θυμού συγκριτικά με την πιθανότητα να συμβεί μετά από αυτές τις δύο ώρες. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η καρδιακή προσβολή ως αποτέλεσμα έντονου ξεσπάσματος θυμού αφορά περίπου το 2% των ανθρώπων.

Υπερβολικό άγχος: Οι επιστήμονες διαπίστωσαν επίσης ότι ακόμη πιο σοβαρό παράγοντα καρδιακής προσβολής από το ξέσπασμα θυμού είναι το έντονο άγχος / στρες. Για την ακρίβεια είναι 9,5 φορές πιο πιθανό να υποστεί κάποιος έμφραγμα του μυοκαρδίου μέσα στις δύο ώρες που ακολουθούν ένα επεισόδιο έντονου στρες, από ό,τι μετά το πέρας αυτού του διαστήματος.

Ασυνήθιστη σωματική άσκηση: Δεν είναι τυχαίο ότι στις ΗΠΑ, την περίοδο των έντονων χιονοπτώσεων, οι καρδιακές προσβολές αυξάνονται σημαντικά. Αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω της έντονης άσκησης που απαιτεί το φτυάρισμα του χιονιού μακριά από τις εισόδους των σπιτιών. Το κρύο, ο παγωμένος αέρας που κλείνει ασφυκτικά τους αεραγωγούς και η έντονη σωματική άσκηση είναι ένας θανάσιμος συνδυασμός για όσους έχουν ήδη αδύναμες καρδιές. Ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που είχαν υποστεί παλιότερα έμφραγμα ή είχαν καρδιακή νόσο, καθώς και τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερόλη, οι καπνιστές και όσοι κάνουν καθιστική ζωή, βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιακή προσβολή, την ώρα έντονων σωματικών ασκήσεων.

Έντονη σεξουαλική επαφή: Κατά τον ίδιο τρόπο, μια σεξουαλική συνεύρεση στην οποία οι σφυγμοί ανεβαίνουν κατακόρυφα και η μυϊκή καταπόνηση αυξάνεται, αποτελεί παράγοντα κινδύνου καρδιακής προσβολής. Έρευνα έδειξε ότι κατά τη διάρκεια έντονη σεξουαλικής συνεύρεσης η πιθανότητα εμφράγματος αυξάνεται κατά 2,7 φορές σε σχέση με τις περιόδους που τα ίδια άτομα δεν κάνουν σεξ.

Πολύ βαριά γεύματα: Η υπερβολική κατανάλωση φαγητού σε ένα μόνο γεύμα μπορεί να έχει αντίστοιχα αποτελέσματα για την καρδιά σας. Έρευνα έδειξε ότι οι άνθρωποι που αντιμετώπιζαν αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων ήταν 4 φορές πιο πιθανό να υποστούν έμφραγμα μέσα σε δύο ώρες μετά από ένα μεγάλο γεύμα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, όταν τρώμε αυξάνεται ούτως ή άλλως ο καρδιακός μας ρυθμός. Αν όμως τα λιπαρά οξέα στο γεύμα είναι αυξημένα και ταυτόχρονα καταναλώσουμε μεγάλη ποσότητα, τότε η καρδιά πιέζεται πολύ, η ινσουλίνη στο αίμα αυξάνεται και κλείνει τις στεφανιαίες αρτηρίες και έτσι είναι πιο πιθανό να υποστούμε έμφραγμα.
0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.