Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2020

Τρως συχνά αυγά; Τι πρέπει να προσέχεις

Bookmark and Share

Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας δείχνει ότι η υπερβολική κατανάλωση αυγών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διαβήτη.

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Κίνας και το Πανεπιστήμιο του Κατάρ, συγκέντρωσε στοιχεία για την περίοδο 1991-2009 και είναι η πρώτη που αξιολογεί την κατανάλωση αυγών σε ένα μεγάλο δείγμα Κινέζων ενηλίκων.

Διαπίστωσε ότι τα άτομα που κατανάλωναν τακτικά ένα ή περισσότερα αυγά την ημέρα (βάρους 50 γραμμαρίων κατά μέσο όρο) αύξησαν τον κίνδυνο διαβήτη κατά 60%.

Με τον επιπολασμό του διαβήτη στην Κίνα πλέον να υπερβαίνει το 11% (πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο που είναι 8,5%) ο διαβήτης έχει γίνει σοβαρή ανησυχία για τη δημόσια υγεία.

Ο οικονομικός αντίκτυπος του διαβήτη είναι επίσης σημαντικός, αντιπροσωπεύοντας το 10% των παγκόσμιων δαπανών για την υγεία (760 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ). Στην Κίνα, το κόστος που σχετίζεται με τον διαβήτη έχει ξεπεράσει τα 109 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.

Η επιδημιολόγος και ειδικός στη δημόσια υγεία, δρ. Ming Li της UniSA, λέει ότι η αύξηση του διαβήτη είναι μια αυξανόμενη ανησυχία, ειδικά στην Κίνα, όπου οι αλλαγές στην παραδοσιακή κινεζική διατροφή επηρεάζουν την υγεία.

"Η διατροφή είναι ένας γνωστός και τροποποιήσιμος παράγοντας που συμβάλλει στην εμφάνιση του διαβήτη τύπου 2, οπότε η κατανόηση του εύρους των διατροφικών παραγόντων που μπορεί να επηρεάσουν την αυξανόμενη επικράτηση της νόσου είναι σημαντική", λέει η δρ. Li.

“Τις τελευταίες δεκαετίες η Κίνα έχει υποστεί μια ουσιαστική διατροφική μετάβαση με πολλούς ανθρώπους να απομακρύνονται από την παραδοσιακή κινεζική διατροφή που περιλαμβάνει δημητριακά και λαχανικά, σε μια πιο επεξεργασμένη διατροφή που περιλαμβάνει μεγαλύτερες ποσότητες κρέατος, σνακ και πλούσιων σε ενέργεια τροφών”.

Ταυτόχρονα, η κατανάλωση αυγών αυξάνεται επίσης σταθερά: Από το 1991 έως το 2009, ο αριθμός των ανθρώπων που τρώνε αυγά στην Κίνα σχεδόν διπλασιάστηκε.

Αν και η συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης αυγών και του διαβήτη συζητείται συχνά, αυτή η μελέτη είχε ως στόχο να αξιολογήσει τη μακροχρόνια επίπτωση κατανάλωσης αυγών στους ανθρώπους και τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, όπως αυτός καθορίζεται από τη γλυκόζη στο αίμα νηστείας.

"Αυτό που ανακαλύψαμε ήταν ότι η υψηλότερη μακροχρόνια κατανάλωση αυγών (πάνω από 38 γραμμάρια την ημέρα) αύξησε τον κίνδυνο διαβήτη στους Κινέζους ενήλικες κατά περίπου 25%. Επιπλέον, οι ενήλικες που έτρωγαν τακτικά πολλά αυγά (πάνω από 50 γραμμάρια, δηλαδή ένα μεγάλο αυγό την ημέρα) είχαν αυξημένο κίνδυνο διαβήτη κατά 60%".

Το αποτέλεσμα ήταν πιο έντονο στις γυναίκες παρά στους άνδρες.

Η δρ. Li λέει ότι αν και αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η υψηλότερη κατανάλωση αυγών σχετίζεται θετικά με τον κίνδυνο διαβήτη σε Κινέζους ενήλικες, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να διερευνηθεί η πιθανή αιτιώδης συσχέτιση ανάμεσα στα δύο.

"Για την καταπολέμηση του διαβήτη, απαιτείται μια πολύπλευρη προσέγγιση που δεν περιλαμβάνει μόνο την έρευνα, αλλά και ένα σαφές σύνολο οδηγιών για την ενημέρωση και την καθοδήγηση του κοινού. Αυτή η μελέτη είναι ένα βήμα προς αυτόν τον μακροπρόθεσμο στόχο".
0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.