Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2020

Πόσες θερμίδες «μας φορτώνει» ένα κομμάτι πίτσα

Bookmark and Share

Η πίτσα είναι ένα από τα αγαπημένα εδέσματα μικρών και μεγάλων, δυστυχώς όμως μας φορτώνει όμως με αρκετές θερμίδες.
η διατροφολόγος Σόνια Άνγκελον, εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, σε συνεργασία με γνωστό γυναικείο περιοδικό, παρουσιάζει αναλυτικά τη διατροφική αξία που έχει ένα κομμάτι πίτσα αλλά και πώς επιδρά στον οργανισμό.

Όπως φαίνεται στη φωτογραφία, ένα μεγάλο κομμάτι πίτσα πεπερόνι έχει κατά μέσο όρο 311 θερμίδες, 13,5 γραμμάρια λιπαρά –εκ των οποίων τα 5 κορεσμένα-, 14 mg χοληστερόλη, 701 mg νάτριο, 1,75 γραμμάρια φυτικές ίνες και 12 γραμμάρια πρωτεΐνες.



Με την πρώτη μπουκιά, ενεργοποιείται το κέντρο της απόλαυσης στον εγκέφαλο και η επακόλουθη έκκριση σάλιου πυροδοτεί την απελευθέρωση ενζύμων που διασπούν τους υδατάνθρακες σε απλά σάκχαρα, τα οποία το σώμα θα χρησιμοποιήσει αργότερα ως «καύσιμο» για την παραγωγή ενέργειας.

Περίπου 15 λεπτά μετά, η γλυκόζη αρχίζει να περνά στο αίμα, ωστόσο τα λιπαρά και οι πρωτεΐνες από το πεπερόνι και το τυρί επιβραδύνουν αυτή τη διαδικασία. Έτσι, έχουμε ενέργεια για αρκετά μεγάλο διάστημα.

Περίπου 20 λεπτά μετά, τα επίπεδα της λεπτίνης, της ορμόνης που δίνει εντολή να σταματήσουμε να τρώμε, αυξάνονται κι έτσι ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται ότι έχουμε χορτάσει. Παράλληλα, το πάγκρεας απελευθερώνει ινσουλίνη ώστε τα κύτταρα να μετατρέψουν τα σάκχαρα σε ενέργεια. Εάν στο σημείο αυτό συνεχίσουμε να τρώμε, τα κύτταρα θα κατευθύνουν τα σάκχαρα στο συκώτι ώστε να μετατραπούν σε λίπος.

Μετά από 30 λεπτά, η διαδικασία αναπλήρωσης ενέργειας έχει ολοκληρωθεί και αισθανόμαστε την ικανοποίηση από το έδεσμα που απολαύσαμε. Τότε, διασπώνται τα λιπαρά και οι πρωτεΐνες από την πίτσα και εισέρχονται στο αίμα. Εάν οι μύες έχουν ήδη στη διάθεσή τους το καύσιμο που χρειάζονται, το λίπος θα κατευθυνθεί στο συκώτι, όπου θα αποθηκευτεί για να χρησιμοποιηθεί αργότερα.

Τρεις με τέσσερις ώρες μετά την κατανάλωση, τα επίπεδα γλυκόζης επιστρέφουν στο φυσιολογικό και η πίτσα έχει πια απομακρυνθεί από το στομάχι.
Μήπως να το ξανασκεφτείς;






0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.