Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2020

Όσοι σκέφτονται πολύ απειλούνται από κατάθλιψη

Bookmark and Share

Έρευνα για την λειτουργία του εγκεφάλου έδειξε ότι όσοι σκέφτονται πολύ απειλούνται από κατάθλιψη...
Οι άνθρωποι που
σκέφτονται αρκετά τη ζωή και τα προβλήματά της και ψάχνουν να δουν εάν έχουν δίκιο ταλανίζοντας τον εγκέφαλό τους έχουν περισσότερα κύτταρα στους μετωπιαίους λοβούς του εγκεφάλου.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου μελέτησαν πως το μέγεθος του εγκεφάλου ποικίλει ανάλογα με το πόσο σκέφτονται οι άνθρωποι πριν λάβουν αποφάσεις για διάφορα ζητήματα που τους αφορούν.

Ωστόσο, σύμφωνα με την έρευνα μερικοί άνθρωποι σκέφτονται υπέρ του δέοντος για τη ζωή. Και αυτοί οι άνθρωποι παρουσιάζουν κατάθλιψη ενώ έχουν και φτωχότερες αναμνήσεις.

Η επιστημονική ομάδα ζήτησε από 32 εθελοντές να πάρει δύσκολες αποφάσεις.

Έπρεπε από δύο σχεδόν όμοιες μαύρες και γκρι φωτογραφίες να αποφασίσουν ποια ήταν πιο ανοιχτόχρωμη.

Μετέπειτα, αφού είχαν αποφασίσει έπρεπε να δηλώσουν πόσο σίγουροι ήταν για την απόφασή τους βαθμολογώντας από το ένα έως το έξι. Αν και ήταν όντως δύσκολο να πει κανείς ποια ήταν πιο ανοιχτόχρωμη, οι φωτογραφίες είχαν προσαρμοστεί με τέτοιο τρόπο που θα είχαν όλοι οι συμμετέχοντες τον ίδιο βαθμό δυσκολίας.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες που ήταν πιο σίγουροι για την απόφασή τους είχαν περισσότερα εγκεφαλικά κύτταρα στο μπροστινό μέρος του εγκεφάλου, στον λεγόμενο πρόσθιο προμετωπιαίο φλοιό. Αυτό το σημείο του εγκεφάλου έχει συνδεθεί με αρκετές εγκεφαλικές και πνευματικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένου και του αυτισμού. Προηγούμενες έρευνες εξέτασαν τις αποφάσεις που λαμβάνονταν real time, ενώ η συγκεκριμένη έρευνα εξέτασε τις διαφορές ανάμεσα στους ανθρώπους.

Η εν λόγω έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science και είναι η πρώτη μελέτη που αποδεικνύει ότι υπάρχουν φυσιολογικές διαφορές ανάμεσα στους ανθρώπους ανάλογα με το μέγεθος της εγκεφαλικής περιοχής που επηρεάζεται όταν σκεφτόμαστε.

Οι ερευνητές ελπίζουν πως θα μάθουν περισσότερα πράγματα για αυτές τις διαφορές που επιτελούνται όταν σκεφτόμαστε, που μπορεί να βοηθήσουν άτομα με πνευματικές ασθένειες.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.