Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2020

SOS πόνοι που δε θα πρέπει να αγνοήσετε

Bookmark and Share

To να είναι κανείς αρρωστοφοβικός σίγουρα δεν είναι ότι καλύτερο, αλλά το να αγνοεί οποιαδήποτε προειδοποίηση που του στέλνει το 
σώμα του μπορεί να αποδειχθεί καταστροφικό. To queen.gr αναφέρει πόνους τους οποίους...
καλό θα ήταν να μην αγνοήσετε...


Ξαφνικός και οξύς πονοκέφαλος:

Δεν αναφερόμαστε στην κλασική ημικρανία που συνοδεύεται και από δυσκολία στην όραση ή ναυτία, αλλά για ξαφνικό πόνο στο μισό ή και σε ολόκληρο το κεφάλι που κάνει το hangover να μοιάζει παιχνιδάκι. Ο συγκεκριμένος πονοκέφαλος είναι πολύ πιθανό να είναι σύμπτωμα εγκεφαλικού ανευρύσματος. Τη συγκεκριμένη αρτηριακή διόγκωση την παρουσιάζει περίπου το 5% των ανθρώπων αλλά τις περισσότερες φορές δεν γίνεται αντιληπτή ή θανάσιμη. Όταν αυτό συμβαίνει, το αίμα πλημμυρίζει τον περιβάλλοντα ιστό με αποτέλεσμα να προκαλείται πονοκέφαλος. Το κάπνισμα και η κληρονομικότητα μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες ανευρύσματος. Σύμφωνα με ειδικούς, το εγκεφαλικό ανεύρυσμα μπορεί να καταστρέψει τον εγκέφαλο μέσα σε λίγα μόνο λεπτά. Οπότε το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να πάτε κατευθείαν στο νοσοκομείο.


Υπερευαίσθητα δόντια:

Αν νιώθετε οξύ πόνο κάθε φορά που αγγίζει τα δόντια σας οτιδήποτε παγωμένο, τότε το πιο πιθανό είναι να έχει καταστραφεί το σμάλτο που τα περιβάλλει. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να επισκεφθείτε σύντομα τον οδοντίατρό σας. Σε διαφορετική περίπτωση είναι πολύ πιθανό να προκληθεί μόλυνση ολόκληρης της στοματικής κοιλότητας αλλά και των νεύρων της συγκεκριμένης περιοχής. Και δυστυχώς η μόλυνση μπορεί να μην περιοριστεί μόνο στο στόμα αλλά να εξαπλωθεί και στο υπόλοιπο σώμα σας. Η μοναδική λύση είναι τα συχνά τσεκ-απ. Γι' αυτό μην αμελείτε την επίσκεψή σας στον οδοντίατρο.


Οξύς πόνος στο πλευρό:

Μπορεί να μην είναι τίποτα ανησυχητικό αλλά στην περίπτωση που νιώθετε πίεση στο δεξί σας πλευρό η οποία συνδυάζεται και με πυρετό είναι πολύ πιθανό να πάσχετε από σκωληκοειδίτιδα. Αν ο συγκεκριμένος πόνος συνεχίζει υπάρχει ρίσκο να μολυνθεί ακόμα και κάποιο όργανό σας. Μία άλλη περίπτωση είναι ο συγκεκριμένος πόνος να οφείλεται στην ύπαρξη κύστης στις ωοθήκες. Συνήθως είναι ακίνδυνες και εξαφανίζονται από μόνες τους, ωστόσο αν κάποια από αυτές μετακινηθεί ή σπάσει μπορεί να προκαλέσει τρομερό πόνο. Και στις δύο περιπτώσεις η χειρουργική επέμβαση είναι απαραίτητη.


Περιοδικός πόνος στο στήθος:

Αν έχετε πόνους στο στήθος οι οποίοι δεν είναι συνεχείς ή νιώθετε σφίξιμο, δύο είναι οι επιλογές: ή έχετε φάει πολύ ή πάσχετε από καρδιακά προβλήματα. Καλό θα ήταν να μην το ρισκάρετε και να συμβουλευτείτε αμέσως το γιατρό σας καθώς πάνω από 10.000 γυναίκες το χρόνο κάτω των 45 ετών παθαίνουν καρδιακές προσβολές. Μάλιστα τα συμπτώματα στις γυναίκες δεν είναι τόσο έντονα όσο στους άντρες κάτι που τα κάνει πολύ πιο επικίνδυνα. Η θεραπεία μπορεί να γίνει είτε με φαρμακευτική αγωγή είτε και με χειρουργική επέμβαση. Κοιλιακή δυσφορία ή φούσκωμα: Όλες μας έχουμε νιώσει, και για περισσότρες από μία μέρες, φούσκωμα. Το χειρότερο σενάριο για το συγκεκριμένο σύμπτωμα είναι ο καρκίνος στις ωοθήκες. Αν λοιπόν παρουσιάζετε αυτά τα συμπτώματα για μία εβδομάδα και παραπάνω τότε θα πρέπει αμέσως να επισκεφθείτε το γιατρό σας. Ο καρκίνος στις ωοθήκες μπορεί να μην είναι τόσο συχνός όσο στο στήθος, αλλά ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος λόγω κληρονομικότητας ή αν δεν έχετε μείνει ποτέ έγκυος.


Πόνος στην πλάτη ή μυρμήγκιασμα στα δάχτυλα των ποδιών:

Σε περίπτωση που έχετε σηκώσει βάρη ή έχετε κάνει γενική στο σπίτι σας, ο πόνος στην πλάτη και το μυρμήγκιασμα είναι απολύτως δικαιολογημένα. Αν όμως δεν έχετε κάνει κάτι από αυτά τότε έιναι πολύ πιθανό κάποιο οστό να πιέζει τον νωτιαίο σας μυελό. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να επισκεφθείτε το γιατρό σας διότι το ρίσκο για να πάθετε μόνιμη βλάβη είναι μεγάλο. Πόνος στα πόδια και πρήξιμο: Αν το πόδι σας είναι πρησμένο ή αισθάνεστε δυνατό πόνο τότε πολύ πιθανό να έχετε θρόμβωση. Αιτία της θρομβώσεως μπορεί να είναι η δουλειά γραφείου σε κακή στάση, η καθιστική ζωή γενικότερα ή ακόμα και μία πολύωρη πτήση. Το αίμα αρχίζει να συσσωρεύεται στο κάτω μέρος του σώματος και να δημιουργεί θρόμβο. Όταν η συσσώρευση αίματος είναι αρκετά μεγάλη, φράζουν οι αρτηρίες με αποτέλεσμα να προκαλείται πόνος και πρήξιμο. Συμβουλευτείτε αμέσως το γιατρό σας και σε καμία περίπτωση μην κάνετε μασάζ στη συγκεκριμένη περιοχή καθώς ο θρόμβος μπορεί να σπάσει και το αίμα να πάει κατευθείαν στους πνεύμονες με καταστροφικές συνέπειες.
0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.