Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2020

Tα κορίτσια ειναι Δέκα χρόνια μπροστά

Bookmark and Share

Δέκα ολόκληρα χρόνια χωρίζουν την διαδικασία της ωρίμανσης του εγκεφάλου των κοριτσιών από των αγοριών, σύμφωνα με νέα βρετανική μελέτη. Ότι τα κορίτσια
ωριμάζουν ταχύτερα απ τα αγόρια το γνωρίζαμε, ωστόσο μέχρι σήμερα οι επιστήμονες δεν είχαν προσδιορίσει την ακριβή χρονική διαφορά μεταξύ των δύο φύλων. Ερευνητές απ το Πανεπιστήμιο του Νιούκασλ, ήρθαν τυχαία αντιμέτωποι με τα εντυπωσιακά ευρήματα, κατά τη διεξαγωγή πειραμάτων γύρω από τη διαδικασία της αποθήκευσης πληροφοριών στον εγκέφαλο.

Διαπίστωσαν λοιπόν, ότι κατά την ωρίμανσή του, ο εγκέφαλος αρχίζει να «κουρεύει» πληροφορίες που έχουν αποθηκευθεί κ κρατάει όσες κρίνονται ως σημαντικές. Για τα κορίτσια, η συγκεκριμένη διαδικασία της «αναδιοργάνωσης» του εγκεφάλου ξεκινάει στην ηλικία των 10 ετών. Στην περίπτωση των αγοριών πάλι κάτι τέτοιο πραγματοποιείται στις ηλικίες μεταξύ 15 και 20 ετών.

«Εντελώς τυχαία, διαπιστώσαμε ότι υπάρχει σημαντική χρονική διαφορά ως προς την εγκεφαλική ανάπτυξη αγοριών και κοριτσιών» εξηγεί ο ερευνητής δρ Μάρκους Κάιζερ. «Είδαμε λοιπόν, ότι στο πλαίσιο της συγκεκριμένης διαδικασίας, ο εγκέφαλος αρχίζει να “ψαλιδίζει” συνάψεις που θεωρεί ότι δεν είναι πλέον σημαντικές».

Κάτι τέτοιο, όπως υπογραμμίζουν οι επιστήμονες, σημαίνει ότι παρόμοιες αναμνήσεις ή ήχοι ή εικόνες που επαναλαμβάνονται στον εγκέφαλο πολλές φορές, διαγράφονται.

«Η διαγραφή των συνάψεων στον εγκέφαλο κατά την εγκεφαλική ανάπτυξη, μπορεί για την ακρίβεια να βελτιώσει τη λειτουργία του μέσα απ τν αναδιοργάνωση του δικτύου και τον σχηματισμό ενός νέου, πιο αποδοτικού» αναφέρει από την πλευρά του ο ερευνητής Σολ Λιμ.

Η μελέτη

Μελετώντας τον εγκέφαλο 121 εθελοντών ηλικίας 4-40 ετών με τη βοήθεια απεικονιστικών μεθόδων, οι ερευνητές εντόπισαν σημαντικές διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα.

«Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι ο εγκέφαλος προχωράει στη διαδικασία της αναδιοργάνωσης κατά τη διάρκεια της εφηβείας, κατά την οποία και υπάρχει έντονη εγκεφαλική δραστηριότητα» λέει ο δρ Κάιζερ. «Αυτό που ήταν ωστόσο αναπάντεχο, ήταν το γεγονός ότι οι αλλαγές αυτές αρχίζουν να πραγματοποιούνται στον εγκέφαλο των κοριτσιών πολύ ταχύτερα συγκριτικά με εκείνον των αγοριών».

Η μελέτη των Βρετανών, αποτελεί μέρος του Human Green Brain Project και τα αποτελέσματά της δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο «Cerebral Cortex».



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.