Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2021

Το πολύτιμο αντιοξειδωτικό τρόφιμο που μάχεται έξι σοβαρές παθήσεις

Bookmark and Share

Από την πολλαπλή σκλήρυνση έως τον καρκίνο του προστάτη και τη νόσο Αλτσχάιμερ, το υψηλό φαινολικό ελαιόλαδο αναδεικνύεται σε πολύτιμο «όπλο» στη μάχη κατά πλήθους
σοβαρών ασθενειών, σύμφωνα με κλινικές μελέτες

Οι ευεργετικές επιδράσεις του υψηλού φαινολικού ελαιολάδου στη θεραπεία σοβαρών παθήσεων αναλύθηκαν στο πλαίσιο διεθνούς συνεδρίου με στόχο να προβληθούν οι υγειοπροστατευτικές ιδιότητες του μεσογειακού ελαιόλαδου που φέρει τον ισχυρισμό υγείας ‘Health Claim’, που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος INTERREG MED ‘ARISTOIL’ από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Εδαφικής Συνεργασίας «Εύξεινη Πόλη» τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου στο Αμφιθέατρο Α. Αργυριάδη του Πανεπιστημίου Αθηνών.


Θέμα του συνεδρίου, το οποίο τελούσε υπό την αιγίδα του Α.Ε. Προέδρου της Δημοκρατίας, ήταν, «Το ελαιόλαδο με ισχυρισμό υγείας Health claim (βιολειτουργικό τρόφιμο) – Αποτελέσματα πρόσφατων κλινικών ερευνών με χρήση ελαιόλαδου πλούσιου σε ελαιοκανθάλη στην αντιμετώπιση ασθενειών» ενώ στη διοργάνωση συμμετείχε και η Περιφέρεια Πελοποννήσου και ο τομέας Φαρμακογνωσίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με τη συμμετοχή διακεκριμένων καθηγητών και ερευνητών από την διεθνή κοινότητα.

Οι εργασίες του συνεδρίου ξεκίνησαν με τον χαιρετισμό του Δημάρχου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και Προέδρου του Ε.Ο.Ε.Σ. ΕΥΞΕΙΝΗ ΠΟΛΗ, Γρηγόρη Κωνσταντέλλου, ο οποίος παρουσίασε τους στρατηγικούς στόχους του Ομίλου που αφορούν την εδαφική συνοχή μεταξύ των περιοχών του δικτύου, τα 100 και πλέον εθνικά και ευρωπαϊκά έργα που έχουν υλοποιηθεί, καθώς και τους άξονες δράσης των προγραμμάτων αυτών. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι οι Ευρωπαϊκοί Όμιλοι Εδαφικής Συνεργασίας είναι εργαλεία ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών που χτίζουν συνεργασίες και προάγουν τη συνοχή, ενώ δίνουν προστιθέμενη αξία και ευνοούν τη μεταφορά τεχνογνωσίας και την ανταλλαγή καλών πρακτικών.

Στη συνέχεια, ο υπεύθυνος Συντονισμού του έργου ARISTOIL Δρ. Νίκος Κρημνιανιώτης παρουσίασε τις δραστηριότητες του προγράμματος ARISTOIL και τη δημιουργία του μεσογειακού cluster παραγωγών υψηλού φαινολικού ελαιολάδου.

Ο Καθηγητής της Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ, Προκόπης Μαγιάτης, έκανε μια σύνοψη των σύγχρονων μελετών σχετικά με τις ευεργετικές επιδράσεις του υψηλού φαινολικού ελαιολάδου και τόνισε την πρώτη μελέτη παγκοσμίως σε ασθενή με καρκίνο του προστάτη με ενδοφλέβια χρήση καθαρής ελαιοκανθάλης. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα ελληνικά ελαιόλαδα που ήδη ξεκίνησαν να κυκλοφορούν στο χώρο του φαρμακείου και ιδίως στο ελαιόλαδο ATHENIAN, το πρώτο ελαιόλαδο παραγωγής από τον ελαιώνα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η Καθηγήτρια, Μάγδα Τσολάκη, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης παρουσίασε τα αποτελέσματα της μελέτης σε 50 ασθενείς με ήπια γνωστική δυσλειτουργία (αρχικό στάδιο νόσου Αλτσχάιμερ) κατά την οποία το υψηλό φαινολικό αγουρέλαιο Χαλκιδικής έδειξε σημαντική βελτίωση στις ψυχομετρικές αλλά και στις βιοχημικές εξετάσεις μετά από ένα χρόνο καθημερινής κατανάλωσης. Επίσης για πρώτη φορά παρουσίασε τα αρχικά θετικά αποτελέσματα από ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση με κατανάλωση υψηλού φαινολικού ελαιολάδου.

Η Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Auburn (ΗΠΑ), Amal Kaddoumi, παρουσίασε τις μελέτες που πραγματοποιούνται στις ΗΠΑ με ελληνικό ελαιόλαδο σε πειραματόζωα και στη μελέτη του μηχανισμού με τον οποίο η ελαιοκανθάλη μειώνει τα επίπεδα του τοξικού αμυλοειδούς στον εγκέφαλο. Επίσης ανακοίνωσε ότι για πρώτη φορά πραγματοποιείται στις ΗΠΑ μελέτη σε 30 ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ με ελληνικό ελαιόλαδο υψηλής περιεκτικότητας σε ελαιοκανθάλη.

Ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Λουιζιάνα (ΗΠΑ), Khalid El Sayed, παρουσίασε πολύ σημαντικά αποτελέσματα από τη δράση των συστατικών του ελαιολάδου ελαιοκανθάλη και άγλυκο λιγκστροσίδη στην αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού αλλά και σε μελέτες ασφάλειας στη χρήση των φαινολικών συστατικών του ελαιολάδου.

H Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Ανδρέα Πάολα Ρόχας, παρουσίασε τα εντυπωσιακά αποτελέσματα από την χρήση ελληνικού ελαιόλαδου υψηλής περιεκτικότητας σε ελαιοκανθάλη σε 22 ασθενείς με χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία σε στάδιο της νόσου που δεν απαιτούσε την έναρξη χημειοθεραπείας. Έξι μήνες μετά την έναρξη της διατροφικής παρέμβασης τα επίπεδα των λευκών αιμοσφαιρίων επανήλθαν κατά μέσο όρο στα επίπεδα που ήταν έξι μήνες πριν την έναρξη της μελέτης.

Ο Καθηγητής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, Τζώρτζης Νομικός, παρουσίασε τα πρώτα αποτελέσματα από την ευεργετική επίδραση των φαινολικών συστατικών του ελαιολάδου στην ενεργοποίηση των αιμοπεταλίων σε διαβητικούς ασθενείς και την έναρξη της πρώτης μελέτης σε διαβητικούς ασθενείς για την πρόληψη των θρομβώσεων με τη χρήση ελαιολάδου με υψηλή περιεκτικότητα σε ελαιοκανθάλη.

Η Δρ. Ελένη Μέλλιου, Πρόεδρος του Παγκόσμιου Κέντρου Ελιάς για την Υγεία (WOCH), παρουσίασε χρήσιμες οδηγίες σχετικά με πως μπορεί ο καταναλωτής να ξεχωρίσει ένα υψηλό φαινολικό ελαιόλαδο και πως μπορεί να το χρησιμοποιήσει σωστά στη μαγειρική. Επίσης παρουσίασε ιδιαίτερα σημαντικό έργο του μη κερδοσκοπικού οργανισμού WOCH για την πραγματοποίηση κλινικών μελετών και τη διεθνή προβολή των παραγωγών υψηλού φαινολικού ελαιολάδου μέσω των βραβείων OLYMPIA Health & Nutrition awards.

Τέλος ο Δρ. Νίκος Κρημνιανιώτης, συντονιστής του έργου ARISTOIL, ανέπτυξε τις βασικές αρχές δημιουργίας του πρώτου ευρωπαϊκού cluster για το μεσογειακό ελαιόλαδο πλούσιο σε πολυφαινόλες, στο οποίο θα συμμετέχουν αρχικά οι 3.200 ελαιοπαραγωγοί και ελαιοτριβείς μέλη του Aristoil Family, από τις πέντε ευρωμεσογειακές χώρες: Ελλάδα, Κύπρο, Κροατία, Ιταλία και Ισπανία. Το ειδικό σύστημα πιστοποίησης που έχει εκπονηθεί, θα μεριμνά για την αξιοπιστία των διακινούμενων προϊόντων, τα οποία θα φέρουν το σήμα Aristoil.0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.