Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021

Σωσίβιο για την καρδιά η χορτοφαγική διατροφή

Bookmark and Share

Θυσιάζοντας το κρέας και το ψάρι στον βωμό των λαχανικών μπορούμε να ζήσουμε περισσότερο και
καλύτερα. Σύμφωνα με νέα μελέτη από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, η χορτοφαγική διατροφή βελτιώνει την καρδιαγγειακή λειτουργία μειώνοντας τις παθήσεις που σχετίζονται με την καρδιά, οι οποίες ευθύνονται για πολλούς
θανάτους. Οι ερευνητές, μελέτησαν δύο ομάδες ανθρώπων για διάστημα 11 χρόνων, οι μισοί από τους οποίους ήταν χορτοφάγοι και οι άλλοι μισοί είχαν εντάξει στην διατροφή τους το κρέας και το ψάρι. Από τα αποτελέσματα της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “American Journal of Clinical Nutrition”, φάνηκε ότι οι χορτοφάγοι είχαν 32% λιγότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν στο νοσοκομείο ή να χάσουν την ζωή τους, από κάποιο καρδιαγγειακό νόσημα.

Οι επιστήμονες εξήγησαν ότι, τα λιπαρά που εμπεριέχονται στο κρέας ή το ψάρι, μπλοκάρουν τις αρτηρίες που τροφοδοτούν με αίμα την καρδιά, με αποτέλεσμα να παρεμποδίζουν την κυκλοφορία. Αυτό έχει άμεση επίπτωση στην εύρυθμη λειτουργία της καθώς, καθώς εάν οι αρτηρίες “βουλώσουν” τελείως, το άτομο μπορεί να πάθει έμφραγμα.
“Η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην καλή υγεία της καρδιάς. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι πρέπει να γίνουν χορτοφάγοι, απλώς οι χορτοφάγοι λαμβάνουν λιγότερα κορεσμένα λιπαρά, γεγονός που μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων”, σημείωσε η Δρ. Φραντσέσκα Κράου. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, οι χορτοφάγοι παρουσίασαν χαμηλότερη κακή χοληστερίνη , μικρότερη αρτηριακή πίεση και καλύτερο σωματικό βάρος. “Παρόλα αυτά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η χορτοφαγική διατροφή περιέχει και πολλές τροφές γεμάτες από λιπαρά και αλάτι. Επομένως, κάποιος που σκέφτεται να γίνει χορτοφάγος πρέπει να προσέξει ποιες τροφές θα καταναλώνει, έτσι ώστε να λαμβάνει τις απαραίτητες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία για τον οργανισμό του”, τόνισε ο Τρέισι Πάρκερ, από το Βρετανικό ίδρυμα Καρδιολογίας.
0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.