Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2021

Ροφήματα από βότανα: Πού ωφελούν τι να προσέχετε;

Bookmark and Share

Τα φυσικά βότανα της ελληνικής γης χρησιμοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια για προληπτικούς και θεραπευτικούς σκοπούς, καθώς και ως απολαυστικά αφεψήματα. Πολλά από αυτά
πωλούνται είτε στ σούπερ μάρκετ είτε σε καταστήματα με οργανικά προϊόντα, ενώ δεν είναι δύσκολο να καλλιεργήσετε βότανα στο σπίτι σας κ στ συνέχεια να τα αποξηράνετε (στη σκιά και ποτέ στον ήλιο!).

Παρακάτω ξεχωρίσαμε τα πιο ωφέλιμα για τον οργανισμό βότανα του εμπορίου, τα οποία αφού βραστούν, «δίνουν» απολαυστικά αφεψήματα, ιδανικά για τις κρύες μέρες του χειμώνα. Παράλληλα, η διατροφολόγος κ. Αλεξάνδρα Δαμβουνέλη σημειώνει ποια από αυτά θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο και ποιες ειδικές ομάδες θα πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα.

Πώς να ετοιμάζετε ένα αφέψημα από βότανα:

Βράζετε για περίπου 10 λεπτά το αρωματικό φυτό σε αναλογία 1 κουταλιά της σούπας ανά 3 φλυτζάνια νερό. Στη συνέχεια το αφήνετε στο δοχείο όπου το βράσατε για 15 λεπτά και μετά το σουρώνετε. Μπορείτε να το απολαύσετε με μία κουταλιά μέλι ή με λίγη ζάχαρη.
Ροφήματα από βότανα: Οφέλη και προφυλάξεις

Χαμομήλι: Είναι καταπραϋντικό, ηρεμιστικό και χωνευτικό. Χρειάζεται, όμως, προσοχή στην κατανάλωση από όσους παίρνουν αντιπηκτικά φάρμακα.

Θυμάρι: Είναι ενισχυτικό του αναπνευστικού συστήματος, όμως δεν ενδείκνυται για εγκύους.

Κόλιαντρος: Αποτελεί φυσικό τονωτικό του γαστρεντερικού συστήματος, ενώ είναι και χωνευτικό.

Λουίζα: Αποτελεί φυσικό αναλγητικό και ενισχυτικό του ουροποιητικού, του αναπνευστικού συστήματος και των αρθρώσεων. Ωστόσο, δε συστήνεται η υπερκατανάλωσή της γιατί μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα στα νεφρά.

Μαντζουράνα: Είναι φυσικό ενισχυτικό του αναπνευστικού, χωνευτικό, φυσικό αγχολυτικό, όμως χρειάζεται προσοχή στην κατανάλωσή της από διαβητικούς και υποτασικούς!

Βαλεριάνα: Αποτελεί φυσικό αγχολυτικό. Ωστόσο, δεν ενδείκνυται η χρήση της από εγκύους και παιδιά καθώς και από όσους απαιτείται να έχουν τεταμένη προσοχή στην εργασία τους. Επίσης, αν η χρήση της είναι παρατεταμένη μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όπως ζαλάδες και γαστρικές διαταραχές.

Μελισσόχορτο: Αποτελεί φυσικό αγχολυτικό και υπνωτικό, τονωτικό του γαστρεντερικού συστήματος και εφιδρωτικό. Χρειάζεται, όμως, προσοχή από άτομα με προβλήματα του θυρεοειδούς.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.