Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2021

Οι άντρες ξεχνάνε περισσότερο

Bookmark and Share

Τελικά, υπάρχει λόγος που οι άντρες ξεχνάνε επετείους και γενέθλια. Μία νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι, είτε είναι 30 ετών είτε 60, εκ φύσεως
είναι πιο αφηρημένοι απ’ ό,τι οι γυναίκες.

Οι ερευνητές απ τη Νορβηγία που πραγματοποίησαν τη μελέτη εξέφρασαν την έκπληξή τους γι τν ομοιομορφία στα ευρήματά τους σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

«Μας εξέπληξε το εύρημα πως οι άντρες ξεχνούν περισσότερο από τις γυναίκες, είναι κάτι που για πρώτη φορά αποτυπώνεται σε επιστημονική μελέτη», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ζόσταϊν Χόλμεν, από το Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Επιστήμης & Τεχνολογίας (NTNU) στο Τρόντχαϊμ.

«Ακόμα πιο εκπληκτικό, δε, είναι το εύρημα ότι η διαφορά αυτή δεν έχει ηλικία: οι άντρες είναι εξίσου αφηρημένοι στα 30 τους και στα 60 τους χρόνια».

Όπως γράφουν ο δρ Χόλμεν και οι συνεργάτες του στην επιθεώρηση «BMC Psychology», τα ευρήματά τους προέρχονται από 48.289 άνδρες και γυναίκες, που κλήθηκαν να απαντήσουν σε εννέα ερωτήματα που αφορούσαν τη μνήμη τους.

Μεταξύ άλλων είπαν αν δυσκολεύονται να θυμηθούν πράγματα όπως οι ημερομηνίες και τα ονόματα, οι λεπτομέρειες κάποιων συζητήσεων και το τι έκαναν πριν από ένα χρόνο.

Σε οκτώ από τις εννέα ερωτήσεις οι άνδρες ανέφεραν περισσότερες δυσκολίες απ’ ό,τι οι γυναίκες - και αυτό ήταν ανεξάρτητο από το αν ήταν 30 ετών ή 60 ετών.

Αυτό πάντως δεν σημαίνει ότι οι γυναίκες δν ξεχνάνε. Η μελέτη έδειξε πως και εκείνες δυσκολεύονται να θυμηθούν αριθμούς και ημερομηνίες, αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό απ’ ό,τι οι άνδρες.

Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα αφηρημάδας έχουν οι άνθρωποι με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, καθώς και όσοι πάσχουν από αγχώδεις διαταραχές ή κατάθλιψη.

Επιβεβαίωσε επίσης ότι η μνήμη φθίνει με τν ηλικία, αν και ήταν μικρή η διαφορά στη μνήμη των υγιών 30άρηδων με εκείνη των υγιών 60άρηδων. Μετά τα 60, όμως, η διαφορά ήταν εμφανής.

Οι ερευνητές προσπαθούν τώρα να καταλάβουν εάν η αφηρημάδα στη νιότη συσχετίζεται με την άνοια αργότερα στη ζωή.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.