Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021

Ένας στους 10 θανάτους από καρδιά οφείλεται στο πολύ αλάτι

Bookmark and Share

Το πολύ αλάτι κοστίζει ετησίως τη ζωή περισσότερων από 1,5 εκατομμύριο ενηλίκων σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με παγκόσμια
ανάλυση.Όπως αποκάλυψε, η υπερκατανάλωση
άλατος ευθύνεται παγκοσμίως για έναν στους δέκα θανάτους από καρδιαγγειακά αίτια που καταγράφονται κάθε χρόνο- ή αλλιώς, σε ετήσια βάση κοστίζει τη ζωή σε 1,65 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Την ανάλυση, που δημοσιεύεται στην «Ιατρική Επιθεώρηση της Νέας Αγγλίας» (NEJM), πραγματοποίησε ομάδα επιστημόνων από την Σχολή Επιστήμης της Διατροφής Friedmanτου Πανεπιστημίου Tufts, στη Μασαχουσέτη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον πρύτανη της Σχολής δρα Ντάριους Μοτζαφαριάν, ανέλυσαν στοιχεία από 205 μελέτες για την κατανάλωση άλατος, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το περίπου 75% του παγκόσμιου πληθυσμού των ενηλίκων.

Αξιολόγησαν επίσης τα παγκόσμια στοιχεία για την κατανάλωση τροφίμων, για να καταγράψουν την κατανάλωση άλατος ανά φύλο, ηλικία και χώρα.

Έτσι κατέληξαν στο συμπέρασμα πως, σε παγκόσμιο επίπεδο, η μέση κατανάλωση άλατος είναι σχεδόν διπλάσια από αυτή που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για καλή υγεία (3,95 γραμμάρια νατρίου την ημέρα έναντι των 2 γραμμαρίων που συνιστώνται).

Η υψηλότερη μέση κατανάλωση καταγράφηκε στην Κεντρική Ασία (5,51 γραμμάρια νατρίου την ημέρα) και η χαμηλότερη στην υποσαχάριο Αφρική (2,18 γραμμάρια την ημέρα).

Στην υπερκατανάλωση αυτή αποδίδεται το 10% των ετήσιων, παγκόσμιων θανάτων από καρδιαγγειακά αίτια.

Το νάτριο (το κύριο συστατικό του αλατιού) υπάρχει εκ φύσεως σε πάρα πολλά τρόφιμα, αλλά προστίθεται κατά την επεξεργασία και προετοιμασία εκατοντάδων άλλων, συμπεριλαμβανομένου του ψωμιού - χώρια όσο προσθέτουμε κατά την προετοιμασία και το μαγείρεμα, αλλά και στο πιάτο μας.

Ωστόσο, η υπερκατανάλωση αυτή οδηγεί στην υπέρταση και η υπέρταση είναι κύριος παράγοντας κινδύνου για έμφραγμα και εγκεφαλικό.0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.