Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2021

Ήλιος, το καλύτερο φάρμακο για την πίεση

Bookmark and Share

Ο ήλιος κάνει καλό στην καρδιά. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε ομάδα βρετανών ερευνητών, που ανακάλυψε ότι η έκθεση στο ηλιακό φως συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης μειώνοντας
τον κίνδυνο καρδιακού ή εγκεφαλικού επεισοδίου. Αν και οι γιατροί συνιστούν να αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο γι τν πρόληψη του καρκίνου του δέρματος, οι βρετανοί ερευνητές τονίζουν ότι η λογική έκθεση στον ήλιο είναι απαραίτητη για την καλή καρδιαγγειακή υγεία.

Όπως ανακάλυψαν οι ερευνητές από τα πανεπιστήμια του Σαουθάμπτον και του Εδιμβούργου η έκθεση στον ήλιο μεταβάλλει τα επίπεδα του μονοξειδίου του αζώτου (ΝΟ) στο δέρμα και στο αίμα, επιφέροντας με τον τρόπο αυτό μείωση της αρτηριακής πίεσης. Ο Μάρτιν Φίλις, καθηγητής Πειραματικής Ιατρικής και Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον και ένας από τους επικεφαλής της μελέτης τονίζει: "Το μονοξείδιο του αζώτου και τα προϊόντα της διάσπασής του, που είναι γνωστό ότι υπάρχουν σε αφθονία στ δέρμα, εμπλέκεται στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Με την έκθεση στον ήλιο μικρές ποσότητες μονοξειδίου του αζώτου μεταφέρονται από το δέρμα στην κυκλοφορία του αίματος, μειώνοντας τον μυϊκό τόνο των αιμοφόρων αγγείων. Η μείωση του μυϊκού τόνου κάνει τα αγγεία πιο ελαστικά με αποτέλεσμα η αρτηριακή πίεση να μειώνεται".

Στη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Journal of Investigative Dermatology», πήραν μέρος 24 εθελοντές, των οποίων το δέρμα εκτέθηκε σε υπεριώδη ακτινοβολία από λάμπες μαυρίσματος σε δυο διαφορετικές συνεδρίες διάρκειας 20 λεπτών. Στην πρώτη συνεδρία οι εθελοντές εκτέθηκαν τόσο στην υπεριώδη ακτινοβολία όσο κ στ θερμότητα που εξέπεμπαν οι λάμπες. Στη δεύτερη οι ερευνητές είχαν μπλοκάρει την υπεριώδη ακτινοβολία έτσι ώστε το δέρμα των εθελοντών να εκτίθεται μόνο στη θερμότητα από τις λάμπες.0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.