Δευτέρα 29 Μαρτίου 2021

Οι 8 «εχθροί» της καρδιάς

Bookmark and Share

Οι καρδιακές παθήσεις δεν αφορούν μόνο σε ηλικιωμένους ή ανθρώπους με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό. Ο καθένας μας ανεξάρτητα από την ηλικία ή το φύλο του μπορεί να βάλει σε κίνδυνο την καρδιά του, όπως αναφέρουν οι έρευνες....

Ηλικία: οι ηλικιωμένοι κινδυνεύουν

Όσοι μεγαλώνουμε, οι πιθανότητες να πάθουμε καρδιακή προσβολή αυξάνονται όλο και περισσότερο. Ποσοστό άνω του 80% των ανθρώπων που έπαθαν καρδιακή προσβολή ήταν ηλικίας άνω των 65 ετών. Και φυσικά μιλάμε και για άνδρες και για γυναίκες. Και όπως αποκαλύπτουν οι έρευνες, οι ηλικιωμένες γυναίκες που πάθαιναν καρδιακή προσβολή είχαν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από αυτό σε μερικές εβδομάδες συγκριτικά με τους άνδρες.

Φύλο: οι άνδρες πιο ευάλωτοι

Οι άνδρες έχουν περισσότερες πιθανότητες από τις γυναίκες να υποστούν ένα έμφραγμα και όπως δείχνουν τα στοιχεία, συνήθως το παθαίνουν και σε μικρότερη ηλικία. Για τις γυναίκες ακόμη και όταν μετά την εμμηνόπαυση, το ποσοστό θνησιμότητας λόγω της καρδιάς ανεβαίνει, και πάλι δεν φθάνει το αντίστοιχο των ανδρών.

Κληρονομικότητα: σημαντική αλλά όχι "κατάρα"

Αν στην οικογένειά σας υπάρχει γονέας που εμφάνισε νωρίτερα από το φυσιολογικό (55 ετών για άνδρες και 65 για γυναίκες) κάποια καρδιοπάθεια, τότε έχετε αρκετά μεγάλες πιθανότητες να προσβληθείτε και εσείς από καρδιακή πάθηση. Ωστόσο, οι ειδικοί αναφέρουν πως το γεγονός ότι μπορεί να έχετε κάποιον καρδιοπαθή στην οικογένειά σας δεν σημαίνει αυτόματα πως είστε «καταδικασμένοι» να περάσετε τα ίδια και εσείς. Η διατροφή, η άσκηση και ο τρόπος ζωής παίζουν σημαντικό ρόλο και μπορούν να νικήσουν ακόμη και μια βαριά «κληρονομιά».

Κάπνισμα: ιδιαίτερα ευάλωτοι οι καπνιστές

Αν ακόμη δεν έχετε βρει έναν λόγο ικανό να σας κάνει να κόψετε το κάπνισμα ίσως σας πείσει αυτό: οι καπνιστές έχουν 2 έως 4 φορές περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από καρδιοπάθεια συγκριτικά με όσους δεν καπνίζουν…. Ακόμη το σκέφτεστε;

Υψηλή χοληστερίνη: ο πολέμιος της γερής καρδιάς

Μπορεί να νομίζετε πως η υψηλή χοληστερίνη θα σας απασχολήσει στα βαθιά γεράματα, όμως οι έρευνες αποκαλύπτουν πώς πλέον «χτυπά» και νέους ανθρώπους που δεν προσέχουν καθόλου τη διατροφή τους. Fast food, διατροφή γεμάτη λίπη και καθιστική ζωή αποτελούν ένα επικίνδυνο «κοκτέιλ», ικανό να εκτινάξει την χοληστερίνη μας στα ύψη ακόμη και σε νεαρή ηλικία προκαλώντας προβλήματα στην καρδιά.

Υπέρταση: η ύπουλη νόσος

Η υπέρταση φαίνεται πως απασχολεί πολύ περισσότερους ανθρώπους από ότι νομίζαμε ως σήμερα. Η καρδιά αναγκάζεται να δουλεύει πιο σκληρά για να αντλήσει αίμα και τα προβλήματα που προκαλούνται στον οργανισμό είναι πολλά και ποικίλα, με βασικότερα το έμφραγμα, την καρδιακή προσβολή και τη νεφρική ανεπάρκεια. Το καλό με την υπέρταση είναι ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί ιατρικά με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, την άσκηση, τη μικρότερη πρόσληψη αλατιού και τον περιορισμό του αλκοόλ θωρακίζοντας παράλληλα την καρδιά από μια σειρά δεινών.

Καθιστική ζωή: πείτε "όχι" για το καλό σας

Κάνει κρύο και βρέχει. Πού να τρέχετε τώρα στο γυμναστήριο; Μήπως καλύτερα να «βουλιάξετε» στον καναπέ και να δείτε καμιά ταινία; Καλές οι σκέψεις σας, όμως μάλλον η καρδιά σας δεν θα συμφωνήσει. Η καθιστική ζωή αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους εχθρούς της καρδιάς και δυστυχώς, ενώ είναι τόσο εύκολο να την καταπολεμήσουμε, φαίνεται πώς προτιμάμε το βόλεμα και την ραθυμία. Ωστόσο, οι ειδικοί επιμένουν πως ακόμη και με μόλις 30 λεπτά την ημέρα γρήγορο περπάτημα, η καρδιά μας θα δουλεύει «ρολόι». Μήπως να το ξανασκεφτούμε;

Παχυσαρκία: οι υπερβολές βλάπτουν

Οι υπέρβαροι άνθρωποι κυρίως οι μεσήλικες, έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από καρδιοπάθεια ή να πάθουν έμφραγμα από τους υπόλοιπους. Τα περιττά κιλά επιβαρύνουν ιδιαίτερα την καρδιά που καταπονείται καταβάλλοντας διπλάσιες προσπάθειες για να ανταπεξέλθει στις καθημερινές ανάγκες του οργανισμού. Μόνη λύση; Η απώλεια κιλών με σωστό και μεθοδικό τρόπο χωρίς δίαιτες που καταφεύγουν σε υπερβολές για να επιτύχουν τον σκοπό τους.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.