Δευτέρα 1 Μαρτίου 2021

Παρανοϊκοί οι... κοντοί

Bookmark and Share

Οι κοντοί είναι περισσότερο επιρρεπείς σε παρανοϊκές σκέψεις, σε αισθήματα κατωτερότητας και σε υπερβολική έλλειψη εμπιστοσύνης, σύμφωνα με
μία νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε χθες.

Στην έρευνα που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Psychiatry Research, οι επιστήμονες έδειξαν ότι μειώνοντας εικονικά το ύψος κάποιου μπορούν να τν κάνουν να αισθανθεί χειρότερα για τον εαυτό του κ να βιώσει μεγαλύτερο φόβο ότι οι άλλοι προσπαθούν να τον βλάψουν.

Η έρευνα δείχνει με ποιόν τρόπο η χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί να προκαλέσει παρανοϊκές σκέψεις--σύμφωνα με τους επιστήμονες--

και θα χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη περισσότερο αποτελεσματικών ψυχολογικών θεραπειών για την οξεία παράνοια--ένα σοβαρό ψυχικό νόσημα.

"Το να είναι κάποιος ψηλός συνδέεται με μεγαλύτερη επαγγελματική επιτυχία και με την επιτυχία στις σχέσεις. Το ύψος συνδέεται με τν εξουσία και αισθανόμαστε ψηλότεροι όταν αισθανόμαστε πιο ισχυροί",

δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ο ίδιος εξήγησε ότι σε αυτό το πείραμα, όταν μειώθηκε εικονικά το ύψος των συμμετασχόντων, ένιωσαν κατώτεροι κι αυτό τους έκανε υπερβολικά δύσπιστους.

"Αυτό όλο (το πείραμα) πραγματοποιήθηκε σε συνθήκες εικονικής πραγματικότητας (VR) αλλά γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι συμπεριφέρονται στην εικονική πραγματικότητα όπως και στην κανονική τους ζωή", είπε ο ερευνητής.

(Η Εικονική πραγματικότητα --Virtual Reality-VR-- αποτελεί μια τεχνολογία που επιτρέπει στον χρήστη να αλληλεπιδρά με ένα περιβάλλον προσομοίωσης ενός
υπολογιστή, είτε το περιβάλλον αυτό είναι μια προσομοίωση του πραγματικού κόσμου ή αποτελεί έναν άλλο, ξεχωριστό, φανταστικό κόσμο).

Αρνητικά συναισθήματα

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε 60 ενήλικες γυναίκες από ένα δείγμα του γενικού πληθυσμού που εμφάνιζε τάσεις "υπερβολικής δυσπιστίας" κ τις υπέβαλε σε συνθήκες εικονικής πραγματικότητας μίας διαδρομής με τον υπόγειο σιδηρόδρομο.

Οι γυναίκες βίωσαν δύο φορές το ίδιο "εικονικό ταξίδι"--μία φορά με το κανονικό τους ύψος και μία με ένα ύψος που είχε μειωθεί εικονικά κατά περίπου 25 εκατοστά.

Και στις δύο φάσεις του πειράματος, οι υπόλοιποι εικονικοί επιβάτες ήταν προγραμματισμένο να είναι ουδέτεροι και να προκαλούν φόβο.

Ενώ οι περισσότερες δεν κατέγραψαν συνειδητά την διαφορά στο ύψος, οι περισσότερες ανέφεραν αρνητικά συναισθήματα--όμως ανικανότητα, κατωτερότητα και έλλειψη αποδοχής-- όταν βρίσκονταν στο εικονικό τους ύψος.

Αυτές οι αρνητικές σκέψεις μεταφράστηκαν σε μία αύξηση των παρανοϊκών σκέψεων προς τους άλλους επιβάτες, είπαν οι ερευνητές,

περιλαμβανομένης της τάσης των συμμετασχόντων να θεωρήσουν ότι κάποιος μέσα στ βαγόνι κάρφωνε το βλέμμα του επάνω τους, είχε κακές προθέσεις απέναντί τους ή προσπαθούσε να τις ταράξει.

"Πρόκειται για μία σημαντική ένδειξη της παράνοιας, που δείχνει ότι η υπερβολική έλλειψη εμπιστοσύνης απέναντι στους άλλους βασίζεται άμεσα στ αρνητικά συναισθήματά τους για τον ίδιο τον εαυτό τους", είπε ο ερευνητής.0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.