Δευτέρα 10 Μαΐου 2021

Τροφές που πρέπει να αποφεύγετε όταν έχετε πίεση

Bookmark and Share

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι η πρώτη αιτία θανάτου στον κόσμο. Στις ΗΠΑ μόνο, κάθε χρόνο πεθαίνουν 610.000 άνθρωποι από καρδιοπάθεια
Τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι
η πρώτη αιτία θανάτου στον κόσμο. Στις ΗΠΑ μόνο, κάθε χρόνο πεθαίνουν 610.000 άνθρωποι από καρδιοπάθεια, ενώ η υπέρταση είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Σύμφωνα με τις συστάσεις των ειδικών, για να μειώσουμε τον κίνδυνο προβλημάτων της καρδιάς, η ιδανική αρτηριακή πίεση δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 140/90 mm Hg. Ένας τρόπος να την κρατήσουμε υπό έλεγχο είναι να αποφεύγουμε εντελώς, ή να περιορίσουμε, τις παρακάτω τροφές και ποτά.

Αναψυκτικά

Η ζάχαρη είναι χειρότερη από το αλάτι για την αρτηριακή πίεση και την ανάπτυξη καρδιαγγειακών νοσημάτων. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Open Heart, άνθρωποι που προσλάμβαναν τη μέρα περισσότερα από 75 γρ. σιρόπι καλαμποκιού -ένα βασικό συστατικό των αναψυκτικών-, είχαν 30% μεγαλύτερο κίνδυνο για υψηλή πίεση. Οι ερευνητές συμπλήρωσαν πως η ζάχαρη, γενικά, μπορεί να συμβάλει με διάφορους μηχανισμούς στον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Κινέζικο φαγητό

Οι σάλτσες που χρησιμοποιούνται στην κινεζική κουζίνα, όπως η σόγια και η teriyaki, περιέχουν πάρα πολύ νάτριο! Για παράδειγμα, η σάλτσα σόγιας περιέχει περίπου 825 mg ανά κουταλιά της σούπας. Επιλέγετε σάλτσα σόγιας με μειωμένο νάτριο και ζητήστε να σας τη σερβίρουν χωριστά ώστε να ελέγχετε καλύτερα τη μερίδα σας.

Έτοιμα προϊόντα ντομάτας

Ο χυμός ντομάτας, τα ντοματάκια και η κέτσαπ περιέχουν περισσότερο νάτριο και αλάτι απ’ όσο υποψιαζόμαστε καθώς το νάτριο λειτουργεί ως ένα πολύ αποτελεσματικό συντηρητικό. Ένα φλιτζάνι έτοιμη σάλτσα ντομάτας μπορεί να περιέχει έως και 1285 mg νάτριο ενώ η ίδια ποσότητα χυμού ντομάτας μπορεί να έχει έως και 650 mg.

Αλλαντικά

Το απειλητικό για την καρδιά μας νάτριο προέρχεται συνήθως από επεξεργασμένες τροφές, όπως τα αλλαντικά και το παστό κρέας. Η αμερικανική ένωση για την καρδιά, American Heart Association, συστήνει τον περιορισμό της πρόσληψης νατρίου στα 1500 mg τη μέρα για ανθρώπους με υπέρταση. Μια μερίδα ζαμπόν (2 φέτες) μπορεί να έχει έως και 730 mg νάτριο, ενώ νάτριο περιέχει επίσης το ψωμί, το τυρί και αρτύματα που συμπληρώνουν ένα σάντουιτς, όπως μουστάρδα και μαγιονέζα! Οι καλύτερες επιλογές για να μην στερείστε τα αλλαντικά είναι το ζαμπόν από στήθος γαλοπούλας ή κοτόπουλου και τα άπαχα κρέατα.

Καφές


Αν έχετε υπέρταση θα πρέπει να αποφεύγετε τους πολλούς καφέδες. Επιπλέον, σύμφωνα με τους ειδικούς από την κλινική Mayo στις ΗΠΑ, ο καφές μπορεί να προκαλέσει σημαντική -παροδική- αύξηση της αρτηριακής πίεσης ακόμη και σε ανθρώπους που δεν πάσχουν από υπέρταση. Μάλιστα, σε μελέτη, άνθρωποι που πίνουν καθημερινά καφέ και άλλα καφεϊνούχα ροφήματα έχουν υψηλότερη μέση πίεση από εκείνους που δεν τα προτιμούν.

Γενικώς είναι καλό να αποφεύγουμε το φαγητό απ’ έξώ. Πίτσες, μπέργκερς, πέτσα από κοτόπουλο, γύρος περιέχουν νάτριο εξαιτίας της ζάχαρης και του αλατιού που περιέχουν τα συστάτικά τους.

Προτιμάμε σπιτικό φαγητό που έχουμε τη δυνατότητα να ελέγξουμε τις ποσότητες.







0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.