Τετάρτη 16 Ιουνίου 2021

Ατυχήματα στο νερό: Τι πρέπει να προσέξετε

Bookmark and Share

Τα ατυχήματα στο νερό είναι πολύ συνηθισμένα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Ωστόσο αν όλοι τηρήσουμε μερικούς βασικούς κανόνες
ασφαλείας, μπορούμε να προστατευθούμε.

Τα ατυχήματα στο νερό, τόσο στη θάλασσα όσο και στην πισίνα, είναι δυστυχώς συχνά.

Κάθε χρόνο, περισσότεροι από 400 άνθρωποι χάνουν την ζωή τους από πνιγμό στη χώρα μας και, κατά μέσον όρο, 10 από τα θύματα είναι παιδιά και έφηβοι.

Επιπλέον, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι σε κάθε θανατηφόρο πνιγμό, αντιστοιχούν 4 περιστατικά ανθρώπων που επιβίωσαν από πνιγμό με ή χωρίς σοβαρή βλάβη στην υγεία τους.

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Ασφάλειας στο Νερό, τα περισσότερα θύματα στη χώρα μας είναι άνδρες (αναλογία 3:1 με τις γυναίκες).

Ο πνιγμός συνήθως συμβαίνει σε απόσταση 10 μέτρων από τη στεριά και σπανίως σε απόσταση μεγαλύτερη των 50 μέτρων.

Οι πιο επικίνδυνες ώρες του 24ώρου είναι οι μεσημβρινές, ενώ η πληθυσμιακή ομάδα με την μεγαλύτερη θνησιμότητα είναι άντρες ηλικίας 20-24 ετών.

Άτομα υψηλού κινδύνου θεωρούνται επίσης τα μικρά παιδιά (ηλικίες έως 5 ετών) και οι ηλικιωμένοι. Κινδυνεύουν επίσης ιδιαίτερα όσοι έχουν ριψοκίνδυνες συμπεριφορές μέσα και γύρω από το νερό, όσοι δεν ξέρουν κολύμπι, όσοι γνωρίζουν μεν κολύμπι αλλά υπερεκτιμούν τις δυνάμεις τους και όσοι καταναλώνουν αλκοόλ ή/και ναρκωτικά.

Εκτός από τον πνιγμό, όμως, υπάρχουν και άλλα ατυχήματα στο νερό που μπορεί να έχουν ολέθριες συνέπειες.

Μια βουτιά με το κεφάλι σε ρηχά νερά μπορεί να προκαλέσει μόνιμη παράλυση από τραυματισμό της σπονδυλικής στήλης. Ένα μηχανοκίνητο σκάφος μπορεί να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό ή θάνατο αν προσκρούσει με λουόμενο. Και η κολύμβηση σε κρύο νερό μπορεί να προκαλέσει υποθερμία.

Συμβουλές προστασίας

Επειδή, λοιπόν, τα ατυχήματα στο νερό είναι συχνά και ιδιαίτερα επικίνδυνα, πρέπει να λαμβάνουμε ορισμένα μέτρα που μπορεί να σώσουν τη ζωή μας.

Να τι συνιστά ο Δρ. Στάθης Αβραμίδης, επικεφαλής Αθλητικής Ναυαγοσωστικής της Ελληνικής Ομοσπονδίας Υποβρύχιας Δραστηριότητας & Αθλητικής Αλιείας (ΕΟΥΔΑ) και στέλεχος του ΚΕΕΛΠΝΟ:

* Πολλοί παράκτιοι λουτρικοί χώροι δεν διαθέτουν ναυαγοσώστη. Επομένως, μην βασίζετε την ασφάλειά σας μόνο σε αυτόν.

* Μην απομακρύνεστε από τα παιδιά σας όταν κολυμπούν. Και μην είστε αφηρημένοι δίπλα τους.

* Να κολυμπάτε αφού περάσουν 3 ώρες από το φαγητό.

* Να αποφεύγετε την κατανάλωση αλκοόλ στην παραλία. Ακόμα και ένα ποτηράκι μπορεί να διαταράξει την αντίληψή σας, θέτοντάς σας σε αυξημένο κίνδυνο τραυματισμού.

* Να μην απομακρύνεστε από την ακτή. Περιορισθείτε σε μέγιστη απόσταση 50 μέτρων και να κολυμπάτε παράλληλα στην ακτή. Ο λουτρικός χώρος, σύμφωνα με το ισχύον νομικό καθεστώς, δεν οφείλει να είναι οριοθετημένος με σημαδούρες για να διαχωρίζει την περιοχή των λουομένων από εκείνη των μηχανοκίνητων σκαφών.

* Μην υπερεκτιμάτε τις δυνάμεις σας στο νερό. Μπορεί να θέσετε σε κίνδυνο τον εαυτό σας, άλλα άτομα ή ακόμα και τον ναυαγοσώστη που θα επιχειρήσει να σας σώσει σε περίπτωση ανάγκης.

Ηλίαση και βουτιές

* Προστατευθείτε από τον ήλιο. Να κάθεστε σε σκιερό μέρος, να κολυμπάτε κατά προτίμηση νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα και να πίνετε άφθονο νερό και χυμούς. Να φοράτε επίσης μπλούζα με μανίκια, καπέλο και γυαλιά ηλίου. Να θυμάστε ότι δίχως προστασία, υπάρχει κίνδυνος ηλίασης η οποία μπορεί να προκαλέσει ζάλη και ακολούθως πρόβλημα στο νερό.

* Αν θέλετε να κολυμπήσετε σε απόμερη περιοχή, μην πάτε μόνοι. Και φροντίστε να ενημερώσετε κάποιον για την ώρα της επιστροφής σας.

* Αν πάσχετε από κινητικά προβλήματα ή αναπηρία, να κολυμπάτε στα ρηχά. Να θυμάστε ότι δεν υπάρχει σαφής εκπαίδευση που να θωρακίζει τον ναυαγοσώστη με τις απαιτούμενες γνώσεις για να αντιμετωπίσει ένα επείγον περιστατικό σε ΑμεΑ με νοητική ή σωματική αναπηρία.

* Να αποφεύγετε τις βουτιές με το κεφάλι, ιδίως σε άγνωστα νερά. Υπάρχει κίνδυνος πρόσκρουσης στον πυθμένα και τραυματισμού της σπονδυλικής στήλης.

* Να αποφεύγετε τα επικίνδυνα παιχνίδια στο νερό. Κανείς δεν θέλει να πάθει κάτι δυσάρεστο όταν πηγαίνει να κολυμπήσει.

* Συμπληρώστε τη «Δράση Αγωγής Υγείας από Απόσταση» του Εθνικού Προγράμματος Ασφάλειας στο Νερό, που δημιούργησε το Υπουργείο Υγείας υπό την αιγίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ. Θα αποκτήσετε γνώσεις ασφάλειας στο νερό και 8 δωρεάν βεβαιώσεις κατανόησης.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.