Παρασκευή 2 Ιουλίου 2021

Ολα οσα πρέπει να ξερουμε για τα μικρόβια στις πισίνες!

Bookmark and Share

Οι δημόσιες πισίνες είναι δυνητικά φωλιές μικροβίων αφού εξαιτίας της κακής χρήσης μπορούν να αποτελέσουν εύφορο έδαφος για μικρόβια που
προκαλούν διάρροια, ωτίτιδα, εντερικά προβλήματα, μυκητιάσεις κτλ. Εν όψει καλοκαιριού, κατά το οποίο πολλοί προτιμούν για λόγους ευκολίας την πισίνα για το μπάνιο τους, καλό είναι να γνωρίζουμε τους μικροοργανισμούς που θα... κολυμπούν μαζί μας.

Ας αρχίσουμε όμως από τα καλά νέα. Οι ιοί που διαθέτουν «περιτύλιγμα», όπως ο ιός της γρίπης ή ο ιός του AIDS, είναι πολύ ευαίσθητοι και δεν μπορούν να επιβιώσουν σε εξωτερικούς χώρους, πόσο μάλλον να μεταδοθούν. Αντίθετα, οι λεγόμενοι «γυμνοί» ιοί είναι γενικά πολύ πιο ανθεκτικοί και μπορούν να επιβιώσουν για πολλές μέρες στο νερό, ακόμη και αν αυτό καθαρίζεται με διάφορες ειδικές ουσίες. Το κοκτέιλ των ιών που επιβιώνουν στην πισίνα αποτελείται κατά 41% από αδενοϊούς, 21% από νοροϊούς, 26% από αντεροϊούς και 7% από ιούς της ηπατίτιδας Α. Οι ειδικοί τονίζουν ωστόσο ότι αυτοί οι ιοί δεν μπαίνουν στην πισίνα παρά μόνο αν... τους ανοίξουμε εμείς την πόρτα. Πώς γίνεται αυτό; Με τη μη τήρηση των κανόνων συντήρησης που προβλέπουν χλωρίωση κτλ, αλλά και με τις πλημμελείς συνήθειες υγιεινής των κολυμβητών.

Τα διάφορα μικρόβια που κουβαλάει κανείς πάνω του είτε επειδή δεν έχει πλυθεί προηγουμένως είτε επειδή έχει κάποια ίωση είτε επειδή ουρεί μες στην πισίνα, μπορούν να μεταδοθούν και στους άλλους κολυμβητές είτε από το στόμα είτε από το δέρμα είτε από τα μάτια! Οι αδενοϊοί περνούν από τα μάτια καθώς ο χημικός ερεθισμός που προκαλείται από το χλώριο της πισίνας προκαλεί το τρίψιμο των ματιών και αυτό με τη σειρά του μικρούς επιφανειακούς τραυματισμούς μέσω των οποίων περνά ο ιός στον οργανισμό. Μικρά τραύματα στο δέρμα αλλά και το ίδιο το μούλιασμα που προκαλείται από τη μεγάλη παραμονή στο νερό κάνουν την επιδερμίδα να χάνει την προστατευτική της δράση απέναντι στα μικρόβια. Γι' αυτό οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι είναι απαραίτητο να κάνει κανείς ντους με συνοδεία σαπουνιού προτού βουτήξει σε πισίνα και βέβαια να μην μπαίνει σε περίπτωση που έχει μεταδοτική ίωση όπως οι γαστρεντερίτιδες. Ο σεβασμός των κανόνων υγιεινής είναι σεβασμός της υγείας για ολους.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.