Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021

Το πράσινο στις πόλεις βελτιώνει την ψυχική υγεία των κατοίκων

Bookmark and Share

Οι χώροι με πράσινο στις πόλεις μπορούν να έχουν σημαντικά οφέλη στην ψυχική υγεία των ανθρώπων, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, η οποία επιβεβαιώνει
τη σημασία που έχει το περιβάλλον όχι μόνο για τη σωματική, αλλά κ για τη διανοητική υγεία και ισορροπία.




Η νέα μελέτη έρχεται να υπενθυμίσει ότι το πράσινο στις πόλεις (π.χ. περισσότερα πάρκα) έχει ευεργετικές επιπτώσεις γι τη δημόσια υγεία.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου του Έξετερ, με επικεφαλής τον δρα Ίαν Άλκοκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιβαλλοντικό περιοδικό Environmental Science & Technology, ανέλυσαν δεδομένα γι πάνω απ 1.000 ανθρώπους.

Τα στοιχεία αφορούσαν δύο ομάδες ανθρώπων, μία που είχαν μετακινηθεί σε περιοχές με περισσότερο πράσινο κατά τα τελευταία πέντε χρόνια και μία άλλη που, αντίθετα, είχαν μετακινηθεί σε περιοχές με λιγότερο πράσινο.

Η ανάλυση έδειξε πως η μετακίνηση σε κάποιο μέρος που περιβάλλεται από περισσότερο πράσινο, όχι μόνο βελτιώνει άμεσα τν ψυχική υγεία των ανθρώπων, αλλά αυτή η βελτίωση διαρκεί για πολύ καιρό μετά την μετακίνηση (τουλάχιστον για τρία χρόνια). Είναι μία από τις πρώτες έρευνες διεθνώς που μελέτησαν διαχρονικά τα οφέλη από το πράσινο σε ψυχολογικό επίπεδο.

Μεταξύ άλλων, διαπιστώθηκε ότι στους ανθρώπους που επρόκειτο να μετακινηθούν σε περιοχές με λιγότερο πράσινο, η επιδείνωση της ψυχικής υγείας τους (π.χ. συμπτώματα κατάθλιψης) άρχιζε πριν καν μετακομίσουν!






0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.