Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2021

Η κανέλα θεραπεύει από πονοκεφάλους μέχρι κυτταρίτιδα

Bookmark and Share

Η κανέλα είναι ίσως από τα πιο διαδεδομένα μπαχαρικά, που ακόμη και οι ορκισμένοι εργένηδες έχουν στο ντουλάπι της κουζίνας τους.
Όχι μόνο είναι πεντανόστιμη και ταιριάζει σε πολλά φαγητά και γλυκά, από κιμά μέχρι βρώμη και ρυζόγαλο, αλλά μάλιστα έχει και πολλές θαυματουργές ιδιότητες.

Για την ιστορία, η κανέλα προέρχεται από ένα αειθαλές δένδρο, το οποίο ευδοκιμεί στη Νοτιοδυτική Ινδία και τη Σρι Λάνκα και το επιστημονικό του όνομα είναι Cinnamomum verum της οικογένειας Lauraceae. Δεν μας κάνει ιδιαίτερη εντύπωση που το συγκεκριμένο μπαχαρικό έχει διατηρήσει την καλή του φήμη του μέσα στα χρόνια, αφού το χαρακτηρίζει ένας αξιοζήλευτος διατροφικός πλούτος και ένα πλήθος θεραπευτικών ιδιοτήτων, κυρίως χάρη στην αντιφλεγμονώδη και αντιμικροβιακή δράση των συστατικών του. Τα πολύτιμα συστατικά του, όπως η “σιναμαλδεύδη”, εμποδίζουν την ανάπτυξη ανεπιθύμητων βακτηρίων και μυκήτων, ενώ παράλληλα βοηθούν στη δυσπεψία, την υπέρταση, τους πονοκεφάλους και τις κράμπες.

Η κανέλα βοηθά επίσης στον καλύτερο έλεγχο του σακχάρου, ενώ καθυστερεί το ρυθμό γαστρικής κένωσης, δηλαδή το χρόνο που χρειάζεται η τροφή για να περάσει από το στομάχι, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια πιο αργή απορρόφηση των σακχάρων της τροφής. Επίσης, σύμφωνα με την Βρετανική Βοτανική Φαρμακολογία, η κανέλα ενδείκνυται σε καταστάσεις τυμπανισμού και δυσπεψίας, αλλά και σε περιπτώσεις ναυτίας. Μια ακόμη εντυπωσιακή θεραπευτική ιδιότητα της είναι ότι μπορεί να μειώσει τους παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση διαβήτη. Πέρα όμως από όλα τα παραπάνω, η κανέλα αποτελεί κ μια άριστη πηγή βασικών θρεπτικών συστατικών για τον οργανισμό μας, και κυρίως μαγγανίου, ενός συστατικού που σχετίζεται με την παροχή ενέργειας και ποικίλες μεταβολικές διαδικασίες στον οργανισμό μας.

Το αρωματικό αυτό καρύκευμα είναι ιδιαίτερα ευεργετικό κυρίως για τις γυναίκες, καθώς όχι μόνο μπορεί να μειώσει τους πόνους της περιόδου, αλλά μπορεί να βοηθήσει και στην απώλεια βάρους, και στην καύση λίπους, κυρίως στην περιοχή της κοιλιάς. Πιο συγκεκριμένα, μειώνει το αίσθημα της πείνας, ενώ παράλληλα αυξάνει την ευαισθησία ινσουλίνης, με αποτέλεσμα να ελέγχει τη γλυκόζη του αίματος παράγοντας ταυτόχρονα λιγότερη ινσουλίνη η οποία έχει την τάση να συσσωρεύει λίπος στον οργανισμό. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά…Η κανέλα μπορεί να αποτελέσει και άριστο σύμμαχο στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας! Για το καλύτερο λάδι μασάζ κατά της κυτταρίτιδας που έχεις δοκιμάσει ποτέ, βάλε σε ένα βαζάκι με αμυγδαλέλαιο μερικά ξύλα κανέλας και άφησέ το σε ένα σημείο που να το βλέπει ο ήλιος, για μια εβδομάδα. Στη συνέχεια, χρησιμοποίησέ το για να κάνεις μασάζ στις προβληματικές περιοχές κάθε βράδυ, πριν ξαπλώσεις και δες τον φλοιό πορτοκαλιού να εξαφανίζεται!



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.