Κυριακή 5 Ιουνίου 2022

Πρώτα μπάνια: Μπορεί το κολύμπι σε παγωμένη θάλασσα να είναι επικίνδυνο;

Bookmark and Share

Πολλοί είναι αυτοί που με τις πρώτες ζεστές ημέρες επιχειρούν το πρώτο τους μπάνιο, παρότι η θάλασσα μπορεί να είναι ακόμη παγωμένη. Αν είσαι κι εσύ από τους ανθρώπους που ξεκινάς νωρίς τα μπάνια στη θάλασσα, είναι πιθανό να έχεις σκεφτεί εάν η συνήθεια αυτή μπορεί να ενέχει κάποιο κίνδυνο για την υγεία σου!

Αν με ρωτήσεις, λατρεύω να μπαίνω στη θάλασσα τον Απρίλιο και τον Μάιο, όταν οι παραλίες είναι ακόμη άδειες από κόσμο και νιώθω πως όλη η θάλασσα μου ανήκει! Εννοείται όμως πως όταν μπαίνω και μουδιάζω από το παγωμένο νερό, αναρωτιέμαι κι εγώ μήπως τελικά διακινδυνεύω την υγεία μου… Το παγωμένο νερό είναι σοκ για τον οργανισμό, ειδικά αν η θερμοκρασία του είναι χαμηλότερη από τους 15 βαθμούς Κελσίου αφού μπορεί να προκαλέσει αδυναμία κίνησης του σώματος και υποθερμία. Στην Ελλάδα βέβαια οι θάλασσες είναι πιο ζεστές, σύμφωνα μάλιστα με το meteo.gr η θερμοκρασία του νερού αυτές τις μέρες είναι γύρω στους 18 - 19 βαθμούς Κελσίου στις παραλίες γύρω από την Αττική και τις Κυκλάδες.

 Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν κολυμπάμε σε παγωμένη θάλασσα
Η πρώτη αντίδραση σχετίζεται με το καρδιαγγειακό σύστημα. Νιώθουμε ότι μας κόβεται η ανάσα και αρχίζουμε να αναπνέουμε πιο γρήγορα. Συνήθως όμως οι πρώτες αυτές αντιδράσεις δεν κρατούν πάνω από ένα λεπτό – όσο κι αν σου φαίνεται ότι το σοκ από το κρύο κρατά πολύ περισσότερο. Επίσης, η πίεση του αίματος ανεβαίνει καθώς το σώμα μας προσπαθεί να διατηρήσει το αίμα στη σωστή θερμοκρασία και το αίμα συγκεντρώνεται στο κέντρο του σώματος για να προστατέψει τα ζωτικά όργανα, γι’ αυτό και νιώθεις τα χέρια και τα πόδια σου παγωμένα.

Όταν φύγει το αρχικό σοκ, μπορείς να αρχίσεις να κολυμπάς. Ωστόσο μία δική μου  πρακτική συμβουλή είναι να μην πιέζεις το σώμα σου. Μπορείς απλά να απολαύσεις τον ήλιο ή να βραχείς ή να "βαφτιστείς" στο νερό εάν η θάλασσα σου φαίνεται πολύ παγωμένη ακόμη. Επίσης, καλό είναι στα πρώτα μπάνια να μην πηγαίνεις στα  βαθιά αλλά να κολυμπάς παράλληλα με την ακτή ώστε να μπορείς να πατήσεις και να βγεις έξω εάν νιώσεις το σώμα σου να πιέζεται ή αν κρυώνεις πολύ.

Αν είσαι σαν κι εμένα και το απολαμβάνεις, από τη δική μου εμπειρία τα πρώτα δυο τρία λεπτά είναι δύσκολα. Πώς τα αντιμετωπίζω; Πέφτω στο νερό κι αρχίζω να κολυμπάω… σαν τρελή κάνοντας απλωτές και κουνώντας με δύναμη τα άκρα μου για να ζεσταθώ μερικά δευτερόλεπτα νωρίτερα.

Ένα άλλο δικό μου SOS είναι ότι εάν δεν έχω παρέα φροντίζω πάντα να μην πηγαίνω για αυτά τα πρώτα μπάνια σε ερημικές παραλίες ώστε εάν, παρελπίδα, χρειαστώ βοήθεια να υπάρχει κάποιος εκεί κοντά που θα με δει και θα με βοηθήσει.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.