Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022

Δώδεκα λεπτά άσκησης την εβδομάδα αρκούν!

Bookmark and Share

Ασκήσεις υψηλής έντασης και μικρής διάρκειας μπορούν να κάνουν… θαύματα
Τρεις σύντομες «εκρήξεις» σωματικής άσκησης την εβδομάδα μπορούν

να βελτιώσουν σημαντικά την υγεία ατόμων που κάνουν καθιστική ζωή υποστηρίζουν οι νορβηγοί επιστήμονες.
Καλά τα νέα για τους αγύμναστους, καθώς σύμφωνα με ερευνητές του Nορβηγικού Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας, στο Τροντχάιμ, σύντομες ασκήσεις υψηλής έντασης μόλις τρεις φορές την εβδομάδα αρκούν για να βάλουν σε φόρμα όσους κάνουν καθιστική ζωή.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι επιστήμονες υπέβαλαν μια ομάδα 24 αδρανών, υπέρβαρων αλλά παρόλα αυτά υγιών ανδρών σε ειδικά διαμορφωμένα προγράμματα γυμναστικής διάρκειας 10 εβδομάδων, τα οποία αποτελούνταν απ σύντομες συνεδρίες με εναλλασσόμενες ασκήσεις υψηλής έντασης.

Δεκατρείς από αυτούς, ακολούθησαν ένα πρόγραμμα τεσσάρων εναλλασσόμενων ασκήσεων διάρκειας τεσσάρων λεπτών η κάθε μια, ισχύος 90% του μέγιστου καρδιακού τους παλμού, τέσσερις φορές την εβδομάδα (συνολικής διάρκειας 16 λεπτών). Οι υπόλοιποι ακολούθησαν ένα πρόγραμμα εναλλασσόμενων ασκήσεων υψηλής έντασης συνολικής διάρκειας τεσσάρων λεπτών, τρεις φορές την εβδομάδα.

Εντυπωσιακά αποτελέσματα


Μετά το πέρας του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος, οι ειδικοί εξέτασαν τις αλλαγές ως προς την πρόσληψη οξυγόνου και τους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων που εμφάνιζαν οι συμμετέχοντες.

Διαπίστωσαν λοιπόν ότι η πρόσληψη οξυγόνου αυξανόταν κατά 10% στην περίπτωση της ομάδας που ακολουθούσε το δεύτερο και πιο σύντομο πρόγραμμα γυμναστικής. Τα μέλη της πρώτης ομάδας, τα οποία ασκούνταν επί τέσσερα λεπτά, τέσσερις φορές την εβδομάδα, είχαν σημειώσει αύξηση ως προς τν πρόσληψη οξυγόνου τους που άγγιζε το 13%, πτώση των επιπέδων σωματικού λίπους και χοληστερόλης.

Και στις δύο ομάδες, καταγράφηκε πτώση της αρτηριακής πίεσης.

Δώδεκα λεπτά άσκησης την εβδομάδα αρκούν!

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης δρα Αρντ Ερικ Τγιόνα, η άσκηση τεσσάρων λεπτών τρεις φορές την εβδομάδα ενδεχομένως να μην χαρίσει τα ίδια οφέλη σε άτομα που είναι ήδη δραστήρια, συγκριτικά με όσους κάνουν καθιστική ζωή.

Υποστηρίζει μάλιστα, ότι και μια σύντομη συνεδρία σωματικής άσκησης τρεις φορές την εβδομάδα, μπορεί να βελτιώσει την φυσική κατάσταση και τν υγεία μεσήλικων ατόμων που δεν ακολουθούν έναν δραστήριο τρόπο ζωής.

«Πρέπει να τονίσουμε ότι τα άτομα που έλαβαν μέρος στη μελέτη ήταν προηγουμένως αδρανή, γεγονός που σημαίνει ότι η επίδραση του συγκεκριμένου προγράμματος σε άτομα που θεωρούνται δραστήρια δν θα είναι ίδια» αναφέρει ο ειδικός χαρακτηριστικά.

«Παρόλα αυτά, από τη στιγμή που βλέπουμε ότι ολοένα και περισσότερα άτομα τείνουν να κάνουν καθιστική ζωή και να είναι υπέρβαρα, πιστεύουμε ότι τα ευρήματα της μελέτης μας θα μπορούσαν να βοηθήσουν σημαντικά και να δώσουν το κατάλληλο έναυσμα στα άτομα αυτά να αρχίσουν να ασκούνται» προσθέτει ο δρ Τγιόνα.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.