Παρασκευή 3 Ιουνίου 2022

Πρώτες βοήθειες για τα τσιμπήματα του καλοκαιριού

Bookmark and Share

Το καλοκαίρι ξεκινά με ζεστό καιρό, δραστηριότητες στην παραλία και πολλές φορές, τον ελεύθερο χρόνο για να απολαύσουμε αυτά τα προνόμια. Ταυτόχρονα, όμως, έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τα τσιμπήματα των εντόμων. Ικανά να καταστρέψουν την καλοκαιρινή μας διασκέδαση, τα τσιμπήματα δεν είναι απλά ενοχλητικά – σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούν να προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων αλλεργικών αντιδράσεων και χρόνιων ασθενειών.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τις πιθανότητες να σας τσιμπήσουν και να αρρωστήσετε.

Αποφύγετε τα τσιμπήματα με τις ακόλουθες προληπτικές στρατηγικές και συμβουλές θεραπείας


#1 Τσιμπούρια
Πρόληψη: Φοράτε μακρυμάνικα πουκάμισα, μακριά παντελόνια και κλειστά παπούτσια, αν επισκέπτεστε ψηλά μονοπάτια με γρασίδι και δασώδεις περιοχές – μέρη όπου ευδοκιμούν τα τσιμπούρια. Τοποθετώντας το πουκάμισό σας στο παντελόνι σας και τραβώντας τις κάλτσες σας πάνω από το κάτω μέρος των ποδιών του παντελονιού σας θα έχετε επιπλέον προστασία. Μετά από κάποιο διάστημα σε εξωτερικούς χώρους, ελέγξτε το σώμα σας, τα ρούχα σας -ακόμα και τα κατοικίδια σας- για τσιμπούρια.

Αντιμετώπιση: Αφαιρέστε πρώτα το τσιμπούρι με τσιμπιδάκι. Τραβήξτε το απαλά. Δεν θέλετε να σκίσετε το σώμα τους και να αφήσετε το κεφάλι τους μέσα σας. Εντός 48 έως 72 ωρών από το τσίμπημα, επισκεφτείτε έναν γιατρό και φέρτε το τσιμπούρι μαζί σας. Υπάρχει η δυνατότητα να αποσταλεί στον ΕΟΔΥ, προκειμένου να ελεγχθεί αν φέρει τη νόσο του Lyme (μία σπάνια νευρολογική κατάσταση). Ενώ περιμένετε μερικές ημέρες για τα αποτελέσματα, ο γιατρός μπορεί να σας ξεκινήσει τη λήψη αντιβιοτικών ως προληπτικό μέτρο.

#2 Μέλισσες και σφήκες
Πρόληψη: Το εντομοαπωθητικό δεν θα κρατήσει μακριά τις σφήκες και τις μέλισσες, επομένως το «κλειδί» είναι να τις αποφεύγετε. Μένετε μακριά από κάδους σκουπιδιών όπου τείνουν να μαζεύονται σφήκες. Για να αποφύγετε τις μέλισσες, φορέστε ανοιχτόχρωμα ρούχα, μην χρησιμοποιείτε αρωματικά σαμπουάν ή αρώματα και αποφύγετε τα ανθοφόρα φυτά. Εάν μια μέλισσα ή σφήκα πετά γύρω σας, αρνηθείτε τον πειρασμό να την διώξετε, καθώς οι ξαφνικές κινήσεις μπορεί να κάνουν το έντομο να σας τσιμπήσει.

Θεραπεία: Εάν σας τσιμπήσει μέλισσα, χρησιμοποιήστε το νύχι σας για να αφαιρέσετε το κεντρί. Μην χρησιμοποιείτε τσιμπιδάκια. Θα μπορούσαν να πιέσουν δηλητήριο από το κεντρί στην πληγή σας. Τα κεντρίσματα σφήκας δεν παραμένουν στο δέρμα σας μετά από μια επίθεση. Καθαρίστε την περιοχή με νερό και σαπούνι και αν αισθάνεστε πόνο στο σημείο, πάρτε ένα αναλγητικό. Δυστυχώς, μερικοί άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν αναφυλακτική αντίδραση. Αν τα χείλη σας πρήζονται, γίνεται πιο δύσκολο να αναπνεύσετε ή νιώθετε σφίξιμο στο λαιμό, πηγαίντε κατευθείαν στα επείγοντα. Μην υποθέτετε ότι τα συμπτώματα θα εξαφανιστούν. Εάν πρόκειται για αλλεργία, δεν θα υποχωρήσει χωρίς τη χορήγηση των κατάλληλων φαρμάκων.

#3 Κουνούπια
Πρόληψη: Μείνετε σε κλειστούς χώρους την αυγή και το σούρουπο όταν τα κουνούπια είναι ενεργά. Εάν πρέπει να βγείτε έξω, φοράτε μακριά μανίκια και παντελόνια για να θωρακίσετε το δέρμα σας. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε εντομοαπωθητικό με DEET. Τα προϊόντα αυτά ΔΕΝ πρέπει όμως να χρησιμοποιούνται σε μικρά παιδιά.

Θεραπεία: Εφαρμόστε ένα αντισταμινικό που μπορείτε να προμηθευτείτε χωρίς ιατρική συνταγή. Και μην ξύνεστε – θα ερεθίσετε το δέρμα σας, θα προκαλέσετε περισσότερη φαγούρα και θα το μολύνετε. Εάν μέσα σε 2 έως 15 ημέρες από το τσίμπημα, εμφανίσετε συμπτώματα γρίπης ή αισθανθείτε σύγχυση, μυϊκή αδυναμία ή παράλυση, αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια για να αποκλείσετε τον ιό του Δυτικού Νείλου.

 
#4 Μαύρες μύγες
Πρόληψη: Φοράτε μακρυμάνικα μπλουζάκια και μακριά παντελόνια για να προφυλαχθείτε από τα τσιμπήματα, καθώς οι μαύρες μύγες δεν μπορούν να δαγκώσουν το ύφασμα. Τους έλκουν επίσης τα σκούρα χρώματα, γι’ αυτό αποφύγετε να φοράτε μαύρα, μπλε, μοβ ή καφέ ρούχα. Τα εντομοαπωθητικά με DEET μπορούν να αποτρέψουν τις επιθέσεις της μαύρης μύγας.

Θεραπεία: Καθαρίστε την περιοχή με ζεστό νερό και σαπούνι και, στη συνέχεια, επαλείψτε ένα αντισταμινικό. Εάν ο κνησμός και ο πόνος παρεμποδίζουν τον ύπνο ή την εργασία σας, λάβετε από το στόμα ένα μη συνταγογραφούμενο αντισταμινικό για να μειώσετε τον κνησμό και το πρήξιμο. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν το τσίμπημα δεν επουλώνεται ή είναι πιο επώδυνο από το συνηθισμένο.

Μείωση του πόνου και του πρηξίματος
Ανεξάρτητα τι σας έχει τσιμπήσει, για να μειώσετε τον πόνο και το πρήξιμο, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε παγοκύστες τυλιγμένες σε μια πετσέτα. Εφαρμόστε το περιτύλιγμα στο σημείο του τσιμπήματος ή του δαγκώματος.

Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να χρησιμοποιήσετε κατεψυγμένο αρακά αντί για πάγο, καθώς θα προσαρμοστεί καλύτερα στην πληγείσα περιοχή. Ανυψώστε την περιοχή στην οποία σας τσίμπησαν, αν είναι δυνατόν.

Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου ή του πρηξίματος. Εάν τα συμπτώματα συνεχιστούν, μπορεί να χρειαστεί να αναζητήσετε ιατρική θεραπεία.

Εάν ταξιδεύετε σε μια περιοχή ενδημική με επικίνδυνες ασθένειες που μεταδίδονται από έντομα, μπορεί να χρειαστείτε κάποια προετοιμασία πριν το ταξίδι

 

 

 

 

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.