Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2022

Έμφραγμα: Τα 4 συμπτώματα -Εκτός από τον πόνο στο στήθος

Bookmark and Share

Ο πόνος στο στήθος θεωρείται το βασικό σημάδι για να αναγνωρίζουμε το έμφραγμα. Όμως, πολλοί ασθενείς παθαίνουν έμφραγμα ξαφνικά χωρίς κανένα πόνο στο στήθος. Γι’ αυτό και δεν καταλαβαίνουν άμεσα τον κίνδυνο για να ζητήσουν ιατρική βοήθεια. Έμφραγμα χωρίς πόνο στο στήθος
Οι ερευνητές παρακολούθησαν για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα (πέντε έτη) πάνω από 700 άτομα που παρουσίασαν έμφραγμα μυοκαρδίου, με στόχο να προσδιορίσουν τα συμπτώματα πριν το επεισόδιο, αλλά και να αναλύσουν την συχνότητα εμφάνισής τους.

Διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες ήταν αυτές που σε μεγαλύτερο βαθμό παρουσίασαν έμφραγμα χωρίς πόνο στο στήθος. 

 
Επίσης, όσο μεγαλύτεροι σε ηλικία ήταν οι συμμετέχοντες τόσο πιο πολύ αυξανόταν η πιθανότητα ενός εμφράγματος χωρίς πόνο στο στήθος. Συγκεκριμένα, τα άτομα άνω των 80 ετών δεν παρουσίαζαν πόνο στο στήθος πριν το επεισόδιο.

Οι ερευνητές δήλωσαν αρκετά ανήσυχοι από το γεγονός αυτό, καθώς, όπως είπαν, αν το άτομο που κινδυνεύει να εμφανίσει ένα έμφραγμα δεν παρουσιάσει έντονα συμπτώματα όπως είναι ο πόνος στο στήθος, τότε δεν αντιλαμβάνεται αμέσως τον κίνδυνο με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος πριν προσέλθει στο νοσοκομείο.

Για το λόγο αυτό, συμβουλεύουν τους θεράποντες ιατρούς να είναι πιο υποψιασμένοι, να ενημερώνουν αναλυτικά τους ασθενείς τους για όλα τα πιθανά συμπτώματα που μπορεί να χτυπήσουν το «καμπανάκι» του κινδύνου, έτσι ώστε να προλάβουν να ζητήσουν ιατρική βοήθεια.

Πάνω από τους μισούς ασθενείς, όταν έφτασαν στο νοσοκομείο δεν είχαν καθόλου πόνο στο στήθος.

Άλλα συμπτώματα του εμφράγματος
Το 17% εξ αυτών είχε παρουσιάσει δύσπνοια
Το 7% ανακοπή καρδιάς
Το 4% ζαλάδα και αδυναμία ή συγκοπή
Το 2% κοιλιακό πόνο0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.