Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

Μελέτη: To ηλεκτρονικό τσιγάρο λιγότερο επιβλαβές του συμβατικού

Bookmark and Share


Το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν επηρεάζει σοβαρά την καρδιακή λειτουργία και είναι γενικότερα λιγότερο επιβλαβές από το συμβατικό, σύμφωνα με μελέτη ιατρικής ομάδας του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου που...
είδε την Κυριακή το φως της δημοσιότητας.

«Το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν είναι βέβαια υγιεινή συνήθεια, είναι όμως ένα ασφαλές υποκατάστατο του κανονικού τσιγάρου» ανέφερε στο Reuters ο Δρ Κωνσταντίνος Φαρσαλινός, ο οποίος παρουσίασε τη μελέτη του στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας στο Μόναχο.

«Δεδομένου ότι το κάπνισμα ενέχει ακραίους κινδύνους, τα διαθέσιμα δεδομένα υποδεικνύουν ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι πολύ λιγότερο επιβλαβές, και η αντικατάσταση του κανονικού τσιγάρου με ηλεκτρονικό ενδέχεται να είναι ωφέλιμη για την υγεία» δήλωσε ο Δρ Φαρσαλινός.

Σύμφωνα με εύρημα της ομάδας του, σε 20 νεαρούς καπνιστές – εθελοντές, πριν και μετά το κάπνισμα ενός συμβατικού τσιγάρου, βρέθηκε να επηρεάζεται η καρδιακή λειτουργία με αύξηση της καρδιακής συχνότητας και της αρτηριακής πίεσης. Συγκριτικά 22 χρήστες – εθελοντές χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου παρουσίασαν μικρή μόνο αύξηση της πίεσης.

Πάντως, ο Δρ Φαρσαλινός αναγνωρίζει ότι οι πιθανές μακροπρόθεσμες επιδράσεις του ηλεκτρονικού τσιγάρου πρέπει να εξεταστούν με μεγαλύτερες κλινικές μελέτες. Η ελληνική μελέτη πάντως έχει κάνει ήδη το γύρο του κόσμου.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.