Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Το απόλυτο μηδέν δεν είναι πλέον το απόλυτο μηδέν!

Bookmark and Share

Ερευνητές σε Πανεπιστήμιο της Γερμανίας κατάφεραν να επιτύχουν, σε εργαστηριακές συνθήκες φυσικά, θερμοκρασίες κάτω
από το απόλυτο μηδέν και πλέον ξαναγράφουν τους νόμους της Φυσικής.

Οι Φυσικοί δημιούργησαν κβαντικό αέριο με άτομα Καλίου, τα οποία μορφοποίησαν σε τυπική διάταξη πλέγματος χρησιμοποιώντας μαγνητικά πεδία και λέιζερ. Η στιγμιαία μεταβολή των μαγνητικών πεδίων, είχε ως αποτέλεσμα τη μεταβολή της κατάστασης των ατόμων από χαμηλής ενέργειας στη μέγιστη δυνατή ενεργειακή τους κατάσταση.

Αυτή η αστραπιαία μεταβολή σε συνδυασμό με την εφαρμογή του λέιζερ το οποίο διατηρούσε σταθερή τη διάταξη των ατόμων, κατάφερε να κατεβάσει τη θερμοκρασία της αέριας μάζας "δισεκατομμυριοστά βαθμών Κέλβιν κάτω από το απόλυτο μηδέν", σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Αυτή η εξέλιξη θα μπορούσε να οδηγήσει στην δημιουργία νέων μορφών ύλης σε εργαστηριακές συνθήκες όπως κβαντικές συσκευές, καθώς και να βοηθήσει πιθανώς στην διερεύνηση της δημιουργίας του σύμπαντος. Όλα αυτά όμως, εάν καταφέρει η επιστημονική κοινότητα να ξεπεράσει μερικές παρενέργειες της συγκεκριμένης πρακτικής.

Φυσιολογικά, ένα σύνολο ατόμων έλκεται από τη βαρύτητα, αλλά μερικά άτομα από το σύνολο που βρίσκεται σε θερμοκρασία κάτω από το απόλυτο μηδέν έχουν ανοδική πορεία αψηφώντας τη βαρύτητα, ενώ δεν αυτοκαταστρέφονται αφού η χαμηλή θερμοκρασία τά σταθεροποιεί. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τη "σκοτεινή ενέργεια", η οποία υποθετικά ευθύνεται για τη διαστολή τού σύμπαντος.

Υπενθυμίζουμε πως το απόλυτο μηδέν είναι στους −273,15 βαθμούς Κελσίου


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.