Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Άνω των 300εκατ ευρώ το κόστος του λουκέτου στην ΕΡΤ

Bookmark and Share

Με περισσότερα από 300 εκατ. ευρώ θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό σύμφωνα με
τις πρώτες εκτιμήσεις το κλείσιμο της ΕΡΤ Α.Ε.

Τα στοιχεία αυτά παρουσίασαν σήμερα, Τρίτη 25 Ιουνίου, σε συνέντευξη Τύπου οι εργαζόμενοι στη δημόσια ραδιοτηλεόραση κ αφορούν στις αποζημιώσεις των απολυθέντων, καθώς και τις ρήτρες από τα διεθνή συμβόλαια που έχει υπογράψει η εταιρεία, τις ακυρώσεις συμφωνιών για τη μεταφορά του σήματος σε παγκόσμιο επίπεδο και αποζημιώσεις πάσης άλλης φύσεως.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι να αποφασισθεί το λουκέτο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης η ΕΡΤ εισέφερε στον προϋπολογισμό 80 εκατ. ευρώ σε φόρους και 75 εκατ. ευρώ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Την ίδια στιγμή πανικό έχει προκαλέσει το λουκέτο στους έλληνες παραγωγούς που έχουν υπογράψει συνεργασίες με την ΕΡΤ για αρκετές εκπομπές που βρίσκονται σε διάφορα στάδια παραγωγής και οι οποίες μένουν στν αέρα.

Οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ τόνισαν ότι είναι αποφασισμένοι να παραμείνουν σε 24ωρη βάση στις εγκαταστάσεις της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, προσφέροντας με την εργασία τους τηλεοπτικό πρόγραμμα στους έλληνες τηλεθεατές που χρηματοδοτούν την εταιρεία, περιφρουρώντας τη δημόσια περιουσία της ΕΡΤ. Επίσης ζητούν την κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για το λουκέτο, την μόνιμη αποκατάσταση του σήματος και των πομπών της ΕΡΤ και την έναρξη διαλόγου χωρίς το τετελεσμένο των απολύσεων.

Οι απώλειες από το κλείσιμο της ΕΡΤ

Το δορυφορικό πρόγραμμα της ΕΡΤ, το ERTWorld, πριν το κλείσιμο της ΕΡΤ, μεταφερόταν δορυφορικά σε όλες τις ηπείρους. Για τη μεταφορά του, μετά από διεθνή διαγωνισμό η ΕΡΤ είχε συνάψει τριετή σύμβαση με εταιρεία. Η σύμβαση είχε ημερομηνία έναρξης την 4/9/2012 και το ετήσιο κόστος που πλήρωνε η ΕΡΤ ήταν 1.100.000 € συμπ. ΦΠΑ ετησίως.

Η αιφνίδια διακοπή του σήματος ERTWorld, πέρα από το γεγονός του μαύρου στους ομογενείς, δίνει το δικαίωμα στην εταιρεία που παρείχε την υπηρεσία να διεκδικήσει το συμβατικό τίμημα αφού δεν υπήρξε καταγγελία της σύμβασης με προηγούμενη προειδοποίηση.

Μπορεί η ΕΡΤ να πληρώνει για τη μεταφορά του σήματος ERTWorld παγκοσμίως, εν τούτοις εισέπραττε πολύ περισσότερα από την εκμετάλλευσή του από αρκετές δορυφορικές ή καλωδιακές συνδρομητικές πλατφόρμες κυρίως στην Αμερική, τον Καναδά, την Αυστραλία αι τη Νότια Αφρική. Μέχρι τις 3/9/2012 ο ανάδοχος που είχε κερδίσει τν διαγωνισμό της παγκόσμιας εκμετάλλευσης, απέδιδε στην ΕΡΤ το ποσό των 2.000.000 € συμπ. ΦΠΑ ετησίως.

Παρότι υπήρξαν έγκαιρες εισηγήσεις για προκήρυξη νέου διαγωνισμού μετά τη λήξη της προηγούμενης σύμβασης στις 3/9/12, οι τελευταίες δύο διοικήσεις της ΕΡΤ κωλυσιεργούσαν και δεν προκήρυξαν τον διαγωνισμό. Οι συνδρομητικές πλατφόρμες συνέχισαν να μεταδίδουν το ERTWorld και να εισπράττουν από τους ομογενείς συνδρομητές τους.

Η ΕΡΤ είχε σκοπό να τους ζητήσει αναδρομικά από τις 4/9/12 τα σχετικά χρήματα. Εν τούτοις, η αιφνίδια και χωρίς προειδοποίηση διακοπή της μετάδοσης δίνει την ευκαιρία σε όλες τις συνδρομητικές πλατφόρμες να αρνηθούν την καταβολή των χρημάτων επικαλούμενες τη ζημία που υπέστησαν οι ίδιες από την διακοπή των συμβολαίων με τους συνδρομητές τους. Ετήσιες απώλειες για την ΕΡΤ 2.000.000 € από τις 4/9/12 και εντεύθεν.

Το ΕΣΠΑ

Η ΕΡΤ είχε καταθέσει πρόταση στο ΕΣΠΑ για την ανάπτυξη του αρχείου της, την ευρύτερη διάδοσή του στους πολίτες και τη δημιουργία Οπτικοακουστικού Μουσείου στις εγκαταστάσεις της Κατεχάκη. Το έργο είχε προεγκριθεί για συνολική χρηματοδότηση 9.800.000 €. Η τελική έγκριση αναμενόταν αυτό τον μήνα για 3 από τα 5 υποέργα ύψους 5,8 εκ. €, ενώ για τα υπόλοιπα δύο υποέργα ύψους 4 εκ. € αναμενόταν τον Σεπτέμβριο του 2013. Η διάλυση της ΕΡΤ ακυρώνει ουσιαστικά τη συμμετοχή της στο ΕΣΠΑ. Ακόμα και αν επαναλειτουργήσει είναι σχεδόν βέβαιο ότι η χρονική καθυστέρηση που προκλήθηκε με τη διάλυσή της θα αποβεί μάλλον μοιραία. Η ζημία των 9,8 εκ. € δεν αποτελεί απώλεια μόνον για την ΕΡΤ, αλλά και για το κράτος που είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα απορροφήσει τα χρήματα αυτά.Η απώλεια των συχνοτήτων στην ψηφιακή τηλεόραση

Στις 30 Ιουνίου 2013 πρόκειται να προκηρυχθεί η δημοπρασία για την αδειοδότηση παρόχων δικτύου ψηφιακής τηλεόρασης. Εντός των προδιαγραφών της δημοπρασίας υπάρχει χρονοδιάγραμμα εγκατάστασης ψηφιακών πομπών σε 156 σημεία της χώρας από τις 30/9/13 έως τις 30/9/14. Στην ΕΡΤ αποδίδονται δύο συχνότητες που σημαίνει ότι θα πρέπει να εγκαταστήσει περί τους 300 πομπούς, στο χρονικό αυτό διάστημα.

Το χρονοδιάγραμμα είναι αυστηρό και δεν επιτρέπει καμία απόκλιση με ποινή την αφαίρεση της άδειας. Ως γνωστόν, η ΕΡΤ αγοράζει εξοπλισμό με διαγωνισμούς. Οι προδιαγραφές για την αγορά 300 πομπών είχαν ετοιμαστεί από τα τέλη του 2012. Εν τούτοις, η τελευταία διοίκηση της ΕΡΤ με διάφορες κωλυσιεργίες και δικαιολογίες δεν είχε προκηρύξει το σχετικό διαγωνισμό.

Με τη διακοπή της λειτουργίας της, η ΕΡΤ χάνει κάθε δυνατότητα να προμηθευτεί εγκαίρως τους αναγκαίους πομπούς, με αποτέλεσμα να υπάρχει ο (πολύ πιθανός) κίνδυνος να της αφαιρεθεί η άδεια παρόχου δικτύου λόγω μη συμμόρφωσης με το χρονοδιάγραμμα εγκατάστασης.

Στην περίπτωση αυτή οι συχνότητές της θα αποδοθούν στον ιδιώτη ανάδοχο (πιθανότατα μαζί με τον υπάρχοντα εξοπλισμό της). Η ζημία είναι ανυπολόγιστη όχι μόνον οικονομικά αλλά και γιατί το δημόσιο θα μείνει χωρίς δικές του συχνότητες και χωρίς δικό του δίκτυο στην ψηφιακή τηλεόραση.

High Definition - ΕΡΤ HD και εξοπλισμός HD

Η πιθανή αφαίρεση συχνοτήτων από την ΕΡΤ και η αναγκαστική εκπομπή (όποιων προγραμμάτων της παραμείνουν) μέσω ιδιωτών παρόχων δικτύου επί πληρωμή, προδιαγράφει τον κίνδυνο κατάργησης του προγράμματος ERTHD, και ουσιαστικής αχρήστευσης ανάλογου εξοπλισμού ύψους περίπου 8 εκ. € που έχει προμηθευτεί μέχρι σήμερα η ΕΡΤ. Η μεγαλύτερη ζημιά, ωστόσο, είναι η μετατροπή της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης από πρωτοπόρο σε ουραγό στην τεχνολογική εξέλιξη.

Σχετικά με το πρόγραμμα

Το κλείσιμο της ΕΡΤ έχει σαν αποτέλεσμα το να μην δοθεί απάντηση σε 650 προτάσεις Ελλήνων παραγωγών και σκηνοθετών για τη νέα τηλεοπτική περίοδο .

Επιπλέον το να μην υπογραφούν συμβάσεις για αποφάσεις του Δ.Σ που έχουν αναρτηθεί στη Διαύγεια τους μήνες Νοέμβριο-Δεκέμβριο 2012 Ιανουάριο -Φεβρουάριο 2013.

Οι ανεξάρτητοι παραγωγοί-σκηνοθέτες και οι περισσότερες εταιρείες παραγωγής που είναι συνεργάτες της ΕΡΤ , βρίσκονται στη δύσκολη θέση να έχουν κάνει γυρίσματα στο εσωτερικό της χώρας και στο εξωτερικό και τώρα να μη γνωρίζουν αν πρέπει να μοντάρουν και να ολοκληρώσουν τα έργα τους ενώ άλλοι που τα έχουν έτοιμα δεν ξέρουν πού να τα παραδώσουν.

Εκπομπές που προβάλλονταν , κόπηκαν στη μέση με τεράστια ζημιά για τους παραγωγούς τους πού έχουν τιμολογήσει , πρέπει να πληρώσουν ΦΠΑ και συνεργάτες και δεν γνωρίζουν πότε και αν θα πληρωθούν.

Το πότε έχει μεγάλη σημασία γιατί όλοι σχεδόν οι παραγωγοί και ειδικά οι νεώτεροι , έχουν δάνεια με υποθήκες.

Οι τράπεζες θεωρούσαν την σύμβαση με την ΕΡΤ ως εγγύηση. Από τη στιγμή που η ΕΡΤ δεν υπάρχει, κι αυτές δεν ανταποκρίνονται.

Ταυτόχρονα παραγωγοί που έχουν συμβόλαια και αποφάσεις του Δ.Σ βρίσκονται σε τραγική θέση γιατί πρέπει να παραδώσουν τις παραγωγές που ανέλαβαν και η ΕΡΤ παραμένει κλειστή.

Άρα η ΕΡΤ κλείνει και ταυτόχρονα κινδυνεύουν να κλείσουν και οι επιχειρήσεις του οπτικοακουστικού χώρου, όσες έχουν απομείνει ακόμα.

Απώλειες από τις αθλητικές διοργανώσεις

Πλέον είναι ορατός ο κίνδυνος η ΕΡΤ ή το Ελληνικό Δημόσιο να ζημιωθούν με τεράστια ποσά από την αθέτηση υπογεγραμμένων συμβολαίων.

Στην τρέχουσα καλοκαιρινή περίοδο αναφέρουμε χαρακτηριστικά:

Παγκόσμιο Κύπελλο Συνομοσπονδιών (Confederation Cup - 16 αγώνες)

Προβλέπεται στο συμβόλαιο του Παγκόσμιου Κύπελου Ποδοσφαίρου της

Βραζιλίας (συνολικού κόστους 14 εκ. €)

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου κάτω των 20 ετών (52 μάτς με συμμετοχή και της Ελληνικής Εθνικής Ομάδας)

Προβλέπεται στο συμβόλαιο του Παγκόσμιου Κύπελου Ποδοσφαίρου της

Βραζιλίας (συνολικού κόστους 14 εκ. €)

Προκριματική φάση του UEFA Champion League (με πιθανότητα όχι μόνον μετάδοσης ξένων αγώνων, αλλά και παραγωγής και μετάδοσης από την ΕΡΤ)

Η UEFA καθυστερεί τις συναντήσεις του Ιουλίου για να δει τι θα κάνει.

Προβλέπεται στο συμβόλαιο συνολικού κόστους τριετίας 31,5 εκ. €

Μεσογειακοί Αγώνες στην Τουρκία

Σε εξέλιξη με πολλές Ελληνικές διακρίσεις

Circuit Beach Volley

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κολύμβησης - Ιούλιο

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου - Μόσχα

Αγώνες Formula-1

Eurobasket τον Σεπτέμβρη

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.