Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Δειτε που πανε τα παιδια μας...Παιδικές χαρές για... κλάματα !

Bookmark and Share

Ακρως επικίνδυνες για τη σωματική ασφάλεια των μικρών παιδιών, παραμένουν οι παιδικές χαρές των δήμων, οι οποίες στην πλειονότητά τους
λειτουργούν με σπασμένα και σκουριασμένα όργανα, που δν πληρούν ούτε καν τους βασικούς κανόνες ασφάλειας, χωρίς φωτισμό, φύλαξη κ συντήρηση.

Σε όλη τη χώρα καταγράφονται περίπου 10.000 παιδικές χαρές μ τις περισσότερες να έχουν σοβαρές ελλείψεις και πολλές κακοτεχνίες. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Δήμου Αθηναίων ο οποίος έχει 130 παιδικές χαρές εκ των οποίων οι μισές δν είναι πιστοποιημένες.

Δυστυχώς, η εικόνα που παρουσιάζουν σήμερα αναμένεται να διατηρηθεί κ στ άμεσο τουλάχιστον μέλλον, καθώς δόθηκε διετής παράταση στους δήμους ώστε να τις συμμορφώσουν σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές.

Η αρχική προθεσμία για τν αναμόρφωση των παιδικών χαρών, έληξε στο τέλος του 2012. Ωστόσο, το υπουργείο Εσωτερικών, έπειτα από εκατοντάδες αιτήματα τν δήμων που διαμαρτύρονταν για τις περικοπές και τν έλλειψη χρηματοδοτήσεων, έδωσε παράταση στους ΟΤΑ να ολοκληρώσουν όλες τις απαιτούμενες ενέργειες μέχρι τις 31/12/2014.


Εικόνες εγκατάλειψης στις παιδικές χαρές της Ανω Βούλας
Εικόνες εγκατάλειψης στις παιδικές χαρές της Ανω Βούλας 
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ελάχιστα πράγματα θα αλλάξουν σχετικά με τις τεχνικές προδιαγραφές και τα παιδιά θα εξακολουθούν να παίζουν υπό επικίνδυνες συνθήκες.
Είναι ενδεικτικό ότι το Κέντρο Ερευνας και Πρόληψης Παιδικού Ατυχήματος κατέγραψε μέσα σε ένα χρόνο 777 περιστατικά τραυματισμών παιδιών, σε παιδικές χαρές της Αττικής. Οι περισσότερες ελλείψεις παρατηρούνται σε παιδικές χαρές της περιφέρειας, ωστόσο και στν Αττική το ποσοστό τν κακοτεχνιών είναι μεγάλο.
Και της Ανω Γλυφάδας
Και της Ανω Γλυφάδας
Εκτός από την έλλειψη ασφάλειας, τα όργανα που διαθέτουν είναι χωρίς τις εγκεκριμένες κρατικές προδιαγραφές που ορίζει η Διεύθυνση του Ελληνικού Οργανισμού Τυποποίησης (ΕΛΟΤ). Ετσι και στις περιπτώσεις που οι κούνιες, οι τραμπάλες ή οι τσουλήθρες φαίνονται καινούργιες, ενδέχεται να είναι κατασκευασμένες από επικίνδυνα υλικά.
Σπασμένα ξύλα, σωλήνες που εξέχουν, κολόνες φωτισμού που είναι προσβάσιμες στα παιδιά και επιπροσθέτως έδαφος ακατάλληλο, που αυξάνει τις πιθανότητες ατυχήματος.
Ειδικά στον Δήμο Αθηναίων, σύμφωνα με την αρμόδια αντιδήμαρχο Νανά Σπυροπούλου, οι 65 παιδικές χαρές από τις 130 δεν έχουν την πιστοποίηση από τον ΕΛΟΤ. «Δυστυχώς δεν υπάρχουν τα χρήματα, για την αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό τους. Γίνεται προσπάθεια για τη συντήρησή τους, αλλά για τη συνολική τους ανακατασκευή δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα», τονίζει η κ. Σπυροπούλου, η οποία παράλληλα αναφέρει ότι γίνονται ενέργειες ώστε να κατασκευαστούν ανάλογοι χώροι από χορηγούς.

Ως χαρακτηριστική περίπτωση αναφέρει δύο παιδικές χαρές (στο 1ο και το 2ο δημοτικό διαμέρισμα) οι οποίες κατασκευάστηκαν από τη ΜΚΟ «Παραδείγματος Χάρη», που με τη σειρά της χρηματοδοτήθηκε για τον σκοπό αυτό από το Ιδρυμα Νιάρχου. Με την ίδια πρακτική θα κατασκευαστούν άλλες τέσσερις, ενώ ακόμα 20 παιδικές χαρές πρόκειται να ενταχθούν στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ.
Προδιαγραφές
Οροι για ασφαλή λειτουργία
  • Ο χώρος στον οποίο λειτουργεί παιδική χαρά πρέπει να συγκεντρώνει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά, ώστε να μην τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια και η υγεία των παιδιών:
  • Να μη γειτνιάζει με χρήσεις που προκαλούν ατμοσφαιρική και ηχητική ρύπανση και με δραστηριότητες που χρησιμοποιούν επικίνδυνα για την υγεία υλικά.
  • Να μη γειτνιάζει με δρόμο ταχείας κυκλοφορίας ή κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων.
  • Οταν γειτνιάζει με οδικό ή σιδηροδρομικό δίκτυο που προκαλεί υψηλό θόρυβο, να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα ηχοπροστασίας.
  • Να μη βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 300 μέτρων από εγκαταστάσεις ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας (κεραίες εκπομπής τηλεφωνίας, τηλεόρασης, ραδιοφωνίας) ή πυλώνες υψηλής τάσης κ.λπ. να μη βρίσκεται δίπλα σε περιοχές που εγκυμονούν κινδύνους (όπως κατολισθήσεις, κατακριμνήσεις, καταρρεύσεις, εστίες μολύνσεων (κ.λπ.).
  • Να μην είναι οπτικά απομονωμένος.
  • Να μην έχει οπτική επαφή με εγκαταστάσεις που μπορούν να βλάψουν την ψυχική υγεία των παιδιών (όπως νεκροταφεία, φυλακές κ.λπ.).
  • Να υπάρχει άνετη και ασφαλής πρόσβαση (πεζόδρομος, δρόμος ήπιας κυκλοφορίας, πεζοδρόμιο (κ.λπ.).
Φωτισμός
Η παιδική χαρά πρέπει να διαθέτει είσοδο κοινού με ελάχιστο άνοιγμα ένα μέτρο, ζώνη όδευσης στο εσωτερικό της, κατάλληλο και επαρκή φωτισμό, επαρκή αριθμό καθισμάτων για τους συνοδούς, βρύση με πόσιμο νερό, σημεία σκίασης, καλάθια απορριμμάτων, σύστημα αποτροπής εισόδου ζώων συντροφιάς κ σήμα πιστοποίησης καταλληλότητας λειτουργίας της παιδικής χαράς.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.