Σάββατο 15 Ιουνίου 2013

Οικιακά φωτοβολταϊκά: «φρένο» στις επενδύσεις

Bookmark and Share

Τις επενδύσεις σε οικιακά φωτοβολταϊκά πλήττει η νέα μεγάλη μείωση, άνω του 75%, στην τιμή της ταρίφας, που
έπεσε στα 12,5 λεπτά την κιλοβατώρα (kWh), από 55 λεπτά που ήταν όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα.

Μάλιστα, το πρόγραμμα που ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προβλέπει ότι το 2019 η τιμή της παραγόμενης απ οικιακά ηλιακά πάνελ κιλοβατώρας θα πέσει στα 8 λεπτά.

Βασική αιτία της μείωσης είναι αναμφίβολα το μεγάλο έλλειμμα που καταγράφεται στον Λειτουργό Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ) και στν λογαριασμό για την ενίσχυση τν Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), ο οποίος όμως τροφοδοτεί πλουσιοπάροχα κ ιδιωτικές μονάδες φυσικού αερίου.

Ειδικότερα, το ΥΠΕΚΑ υποστηρίζει ότι οι αποδόσεις των επενδύσεων σ οικιακά φωτοβολταϊκά ήταν πολύ μεγάλες και το μέρος τν αποσβέσεων που απορροφούσαν δυσανάλογα υψηλό.

Συγκεκριμένα, μέχρι τον Απρίλιο φέτος έχουν εγκατασταθεί σε κτιριακές εγκαταστάσεις (σπίτια – επιχειρήσεις), περίπου 38.000 φωτοβολταϊκάσυστήματα συνολικής εγκατεστημένης ονομαστική ισχύος 341 μεγαβάτ (MWp).

Από τη μελέτη του ΥΠΕΚΑ προκύπτει ότι το μερίδιο των φωτοβολταϊκών σε στέγες στη συνολική παραγόμενη ενέργεια από ΑΠΕ ανήλθε σε 2,4%, ωστόσο απέσπασε δυσανάλογη αποζημίωση της τάξεως των 224 εκατ. ευρώ (περίπου 10% της συνολικής αποζημίωσης γι ΑΠΕ), για το διάστημα 2010-2012.

Άλλο ένα επιχείρημα της κυβερνητικής πλευράς είναι ότι το κόστος εγκατάστασης τν φωτοβολταϊκών συστημάτων, έχει μειωθεί έως και 64%, κάτι που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα φθηνά κινεζικά πάνελ, στ οποία ωστόσο θα επιβληθούν δασμοί εισαγωγής, βάσει απόφασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι μεγάλες μειώσεις των τιμών αγοράς της κιλοβατώρας από οικιακά φωτοβολταϊκά προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον χώρο.

Σε σχετική ανακοίνωση του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών σημειώνεται ότι το επενδυτικό κόστος παρουσιάζει ήδη αύξηση 10%-20%, ενώ οι επενδύσεις αντιμετωπίζουν υψηλά τραπεζικά επιτόκια, ανασφάλεια, περιορισμένη πρόσβαση σε δανεισμό κ καθυστερήσεις στις πληρωμές απ τον ΛΑΓΗΕ.

 24wresenimerwsi.gr0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.