Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Ρούχα που πλένονται στους 40 βαθμούς παραμένουν άπλυτα!

Bookmark and Share

Μια έρευνα που σοκάρει και ενδιαφέρει όλους μας!Το πλύσιμο των ρούχων και των παιχνιδιών στους 40 βαθμούς Κελσίου μπορεί
να κάνει καλό στο περιβάλλον, αλλά αφήνει σχεδόν ανέπαφα τα μικρόβια, σύμφωνα με τη νέα μελέτη!

Όπως έδειξε, το μικροβιακό φορτίο τους είναι μετά το πλύσιμο κατά μόλις 14% μικρότερο από αυτό που έχουν όταν είναι άπλυτα.

Σύμφωνα με την «Daily Mail», οι μικροβιολόγοι που πραγματοποίησαν τη μελέτη ανακάλυψαν επίσης ότι μετά από το πλύσιμο στους 40 βαθμούς το ένα στα τέσσερα ρούχα και παιχνίδια που εξέτασαν, είχαν ίχνη βακτηρίων που υπάρχουν στα κόπρανα.

Οι ερευνητές πήραν δείγματα από περισσότερα από 100 παιδικά είδη κ ρούχα. Τα μισά από τα ρούχα πλύθηκαν στους 40 βαθμούς, ενώ τα υπόλοιπα έμειναν άπλυτα. Τότε διαπίστωσαν ότι τα περισσότερα βακτήρια που σχετίζονται με τα κόπρανα υπήρχαν στα πλυμένα παιχνίδια με τα οποία κοιμούνται αγκαλιά τα μικρά παιδιά, ενώ τα εσώρουχά τους είχαν το υψηλότερο βακτηριακό φορτίο.

Συγκεκριμένα, πάρα πολλά βακτήρια είχαν απομείνει μετά το πλύσιμο και στα Τ-shirt των παιδιών, ενώ οι μαξιλαροθήκες και τα παντελόνια τους είχαν τα λιγότερα.

«Τα ευρήματα αυτά δεν προξενούν έκπληξη, διότι πολλές μελέτες των τελευταίων ετών έχουν δείξει ότι το πλύσιμο με κρύο νερό δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη των βακτηρίων», δήλωσε η ειδική σε θέματα υγιεινής δρ Λίσα Άκερλι.

«Τα βακτήρια δεν σκοτώνονται επειδή τα βάζουμε στο πλυντήριο, ούτε τα ρούχα είναι αυτομάτως καθαρά επειδή μυρίζουν καθαριότητα και φαίνονται καθαρά. Οι χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να είναι καλές για τα ρούχα και το περιβάλλον, αλλά όχι κατ’ ανάγκην για την υγεία μας», πρόσθεσε.

Τι λένε οι ειδικοί και στους πόσους βαθμούς πρέπει να πλένουμε τα ρούχα μας;

Οι ειδικοί λένε πως πρέπει να πλένουμε τα ρούχα σε τουλάχιστον 60 βαθμούς Κελσίου. Όσοι, όμως, δεν το θέλουν, θα πρέπει να απλώνουν στον ήλιο, διότι μελέτες έχουν δείξει ότι η υπεριώδης ακτινοβολία του σκοτώνει τα περισσότερα βακτήρια.

Προγενέστερες μελέτες της δρος Άκερλι έχουν δείξει ότι κάθε «καθαρό» εσώρουχο που έχει πλυθεί με κρύο νερό μπορεί να περιέχει έως 10.000 μικροοργανισμούς που σχετίζονται με τα κόπρανα, καθώς και ότι σε δύο κουταλιές της σούπας απ το νερό του πλυντηρίου ρούχων μπορεί να περιέχουν έως ένα εκατομμύριο μικρόβια (κατά την έναρξη της πλύσης).
0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.