Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Συγκάτοικο την Εφορία αποκτούν όσοι οφείλουν στο Δημόσιο

Bookmark and Share

Συγκάτοικο την Εφορία αποκτούν αναγκαστικά όσοι οφείλουν στο Δημόσιο με την νέα τροποποίηση στο νομοσχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων.


Ένα δωμάτιο του σπιτιού τους ή ακόμα και… πέντε ρίζες ελιές θα μπορούν να εκχωρούν στο Δημόσιο όσοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προκειμένου να μπλοκάρουν κατασχέσεις κ να εξασφαλίσουν το «ok» της εφορίας γι μεταβίβαση περιουσιακών τους στοιχείων.

Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, το οποίο αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα για δημόσια διαβούλευση ίσως και σήμερα, η αρχική διάταξη που προέβλεπε τη δυνατότητα εκχώρησης ακινήτων του οφειλέτη στο Δημόσιο έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, τροποποιηθεί και δίνεται η δυνατότητα εκχώρησης ποσοστού ακινήτων του οφειλέτη για κάλυψη ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, σχολιάζοντας τη συγκεκριμένη τροποποίηση, αν δεν υπάρξει νέα διόρθρωση μέχρι να δοθεί σε διαβούλευση, σημειώνουν ότι με αυτό τον τρόπο λύνεται το πρόβλημα που απέρρεε από το γεγονός ότι η εφορία δεν μπορεί να δίνει «ρέστα» στην περίπτωση μεταβίβασης περιουσιακών στοιχείων μεγαλύτερης αξίας έναντι της ληξιπρόθεσμης οφειλής.

Υπενθυμίζεται ότι η αρχική διάταξη προέβλεπε ότι «με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων μπορεί να επιτραπεί η εξόφληση του συνόλου ή μέρους οφειλόμενου φόρου από οφειλέτη που βρίσκεται σε αδυναμία να τον καταβάλει με μετρητά, μετά από αίτησή του, με μεταβίβαση σε τρίτον της πλήρους κυριότητας του ακινήτου και ταυτόχρονη εκχώρηση της απαίτησης καταβολής του τιμήματος ή μέρους αυτού στ ελληνικό δημόσιο ή με μεταβίβαση σε αυτό της πλήρους κυριότητας του ακινήτου, ίσης τουλάχιστον αξίας με το ποσό του εξοφλούμενου φόρου».

Υπήρχε και μια κρίσιμη διευκρίνιση: «Σε περίπτωση μεταβίβασης της πλήρους κυριότητας του ακινήτου στο Ελληνικό Δημόσιο, η τυχόν διαφορά υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου μεταξύ της αξίας του ακινήτου που μεταβιβάζεται και του οφειλόμενου φόρου δεν επιστρέφεται» ή αλλιώς τα... ρέστα δικά μας.

Παράλληλα, στο νομοσχέδιο όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι στιγμής δεν περιλαμβάνεται πρόβλεψη για μείωση του φόρου μεταβίβασης, θέμα το οποίο δεν έχει ακόμα «κλειδώσει» στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.