Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Στουρνάρας: Αποφάσεις στο τέλος του έτους

Bookmark and Share

Σύσκεψη με το οικονομικό επιτελείο πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό μετά τη συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον πρόεδρο
του Euro Working Group, Τόμας Βίζερ.

Κατά τη συνάντηση εξετάσθηκε η πορεία της Οικονομίας και αναλύθηκαν οι θέσεις που έχουν εκφρασθεί από τους εταίρους της Ελλάδας το τελευταίο διάστημα. Όσο αφορά το δημοσιονομικό κενό ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, σε δηλώσεις του τόνισε πως υπάρχουν διάφορα σενάρια και πως το τοπίο θ΄αρχίσει να ξεκαθαρίζει στο τέλος τού έτους, ενώ για τη μετακύληση του χρέους είπε πως «όλα βρίσκονται στο τραπέζι».

Σε ερώτηση για το αν η αρνητική στάση της τρόικας στις ανακοινώσεις της κυβέρνησης περί των επιδομάτων που θα δοθούν για το πετρέλαιο θέρμανσης μπορεί να επηρεάσει τις συζητήσεις και το κλίμα, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε πως δεν υπάρχει θέμα.

Γ.Στουρνάρας: Όλα παραμένουν στο τραπέζι

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ιωάννης Στουρνάρας, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων:

Δημοσιογράφος: Κύριε υπουργέ, έχετε συζητήσει τον τρόπο με τον οποίο θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό, δεδομένου ότι έχει ανοίξει η συζήτηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση;

Ι. Στουρνάρας: Συζητήσαμε διάφορα σενάρια. Βέβαια οι αποφάσεις θα ληφθούν προς το τέλος του έτους.

Δημοσιογράφος: Υπάρχει ζήτηση για ένα συνδυασμό ενός δανείου «γέφυρα» και μετακύλιση των ομολόγων, δηλαδή η μετακύλιση των ομολόγων παραμένει στο τραπέζι;

Ι. Στουρνάρας: Όλα παραμένουν στο τραπέζι.

Δημοσιογράφος: Κύριε υπουργέ, με δεδομένο ότι η τρόικα απάντησε αρνητικά στη ρύθμιση που κάνετε για το πετρέλαιο θέρμανσης και όσον αφορά τα επιδόματα, σας απασχολεί ότι μπορεί αυτό να έχει κάποιες επιπτώσεις;

Ι. Στουρνάρας: Όχι, δεν με απασχολεί.

Στην ατζέντα τα προαπαιτούμενα και το δημοσιονομικό «κενό»

Τον Δεκέμβριο αναμένεται να ληφθούν οι αποφάσεις για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της χώρας για το 2014, το οποίο, σύμφωνα με το στέλεχος της ΕΚΤ, Γιοργκ 'Ασμουσεν, ανέρχεται σε 5- 6 δισ. ευρώ. Αυτό ανέφερε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, μετά τη συνάντηση του Γιάννη Στουρνάρα, με τον πρόεδρο του Euro Working Group, Τόμας Βίζερ.

Όπως δήλωσε ο εν λόγω παράγοντας τον οποίο επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, κατά τη συνάντηση που διήρκεσε περίπου τέσσερις ώρες, τέθηκε το χρονοδιάγραμμα των αποφάσεων για το χρηματοδοτικό κενό της χώρας, καθώς και για το δημόσιο χρέος. Για το τελευταίο, οι όποιες αποφάσεις για την ελάφρυνσή του, τοποθετούνται χρονικά για τον Απρίλιο 2014, μετά την επικύρωση από τη Eurostat του πρωτογενούς πλεονάσματος στον προϋπολογισμό 2013.

Για το δημοσιονομικό κενό για το 2014, το οποίο προσδιορίζεται από τους επικεφαλής της τρόικας σε 2 δισ. ευρώ, ο συγκεκριμένος παράγοντας παρέπεμψε στις νέες επαφές της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των δανειστών. Σημειώνεται ότι, η ελληνική πλευρά επιζητεί μια συμφωνία για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού χωρίς τη λήψη «νέων οριζόντιων μέτρων».

Αντικείμενο της συνάντησης στο υπουργείο Οικονομικών, ήταν και οι τέσσερις προαπαιτούμενες δράσεις για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ (σχέδιο αναδιάρθρωσης αμυντικών βιομηχανιών και ΛΑΡΚΟ, πρόγραμμα διαθεσιμότητας δημοσίων υπαλλήλων, Κώδικας Δικηγόρων και αποπληρωμή οφειλών του Δημοσίου προς ΕΥΔΑΠ- ΕΥΑΘ), καθώς το Euro Working Group είναι αρμόδιο για την καταβολή της δόσης, η οποία, σημειωτέον, εκκρεμεί από τον περασμένο Ιούλιο.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, το κύριο πρόβλημα μεταξύ των τεσσάρων προαπαιτούμενων είναι το ζήτημα των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων και, όπως ανέφερε το κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου, «την Πέμπτη μάλλον θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής της τρόικας για το συγκεκριμένο θέμα».0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.