Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Η φτώχεια βλάπτει τον εγκέφαλο

Bookmark and Share

Τοξική, όπως η έκθεση στο αλκοόλ και στην κοκαΐνη, αλλά και επικίνδυνη για εμφάνιση κατάθλιψης και μειωμένης
αντοχής στο στρες είναι η παιδική φτώχεια, που ευθύνεται για μειωμένες νοητικές επιδόσεις και, κατά συνέπεια, για μειωμένη απόδοση στο σχολείο!

Αυτό υποστηρίζει πρόσφατη επιστημονική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο παιδιατρικό περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου «JAMA Pediatrics», σύμφωνα με την οποία η φτώχεια στην πρώιμη παιδική ηλικία φαίνεται να σχετίζεται με μειωμένο όγκο του εγκεφάλου του παιδιού στην εφηβεία, στοιχείο που επιδρά αρνητικά στην εγκεφαλική και νοητική ανάπτυξή του.

Οι ερευνητές της επιστημονικής ομάδας, με επικεφαλής την παιδοψυχίατρο Τζόαν Λούμπι της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον και του Νοσοκομείου Παίδων του Σεντ Λιούις, μελέτησαν μέσω μαγνητικής τομογραφίας τν επίπτωση της φτώχειας στην ανάπτυξη του εγκεφάλου σε παιδιά ηλικίας έξι έως 12 ετών και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα πιο φτωχά παιδιά είχαν γενικά μικρότερο όγκο όλων των εγκεφαλικών δομών.

Η συρρίκνωση του εγκεφάλου μπορεί συχνά να οδηγήσει σε χρόνια προβλήματα, όπως κατάθλιψη, μαθησιακές και μνημονικές δυσκολίες κ μειωμένη αντοχή στο στρες. Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, ο Τσαρλς Νέλσον της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ και του Νοσοκομείου Παίδων της Βοστόνης δήλωσε: «Οι πρώιμες εμπειρίες έχουν επιπτώσεις στις νευρωνικές και βιολογικές υποδομές του παιδιού με τέτοιο τρόπο που επηρεάζουν την πορεία της ανάπτυξής του και των κατοπινών επιδόσεών του».

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.